Pratite nas

Društvo

Zoran Popović i Petar Bilčar ojadili Vodovod a.d. Banja Luka

Objavio

u

Zoran Popović, direktor Vodovoda a.d. Banja Luka, i Petar Bilčar, načelnik odjeljenja za komunalne poslove Gradske uprave Banja Luka, za četiri godine upravljanja ovo preduzeće su doveli pred kolaps.

Uprava gradskog preduzeća Vodovod a.d. Banja Luka i predstavnik kapitala Grada Banja Luka, Petar Bilčar donošenjem nezakonitih odluka i kriminalnim  poslovanjem ovo gradsko preduzeće su od finansijski stabilnog i profitabilnog preduzeća doveli do propasti. Zoran Popović, direktor Vodovoda a.d Banja Luka, potpisao je nezakonitu odluku o oslobađanju plaćanja obaveznog paušalnog plaćanja mjernog mjesta za 150 stambenih jedinica (stanova) koje je izgradilo privatno preuzeće GP “Krajina” tajkuna Borka Đurića, čime je oštetio preduzeće za značajna novčana sredstva. Popović je kao direktor Vodovoda a.d. Banja Luka omogućio da značajan broj privatnih potrošača na ruralnom području Grada Banja Luka uopšte ne plaća isporučenu vodu, što je krivično djelo.

Sve nezakonite odluke koje je potpisao Zoran Popović, direktor Vodovoda a.d. Banja Luka, ovih dana se uništavaju ili falsifikuju, kaže bivši funkcioner Vodovoda a.d Banja Luka. Ono što se krije od javnosti je veoma sumnjiva radnja direktora Vodovoda a.d. Banja Luka, a vezana je za javne nabavke izgradnje vodovodnih sistema. Vodovod a.d. Banja Luka se uredno prijavi na javnu nabavku i ponudi najpovoljnije uslove, a zatim na zahtjev “moćnika” odustaje od poslova i prepušta ugovor firmi Hidro Splet doo Laktaši. Uprava preduzeća Vodovod a.d. Banja Luka i direktor Zoran Popović donošenjem nezakonitih i štetnih odluka ovo preduzeće su doveli do toga da su zaduženja i podizanje kredita jedini način da se isplate plate radnicima i da se odvija minimalan proces rada u preduzeću. Zaduženja preduzeća su se vrtoglavo povećavala a Zoran Popović, direktor Vodovoda a.d. Banja Luka, sve bogatiji. Revizija ovog preduzeća je upozorila upravu da je poslovanje Društva izloženo različitim finansijskom rizicima, kao što su kreditni rizik i rizik likvidnosti, ali uprava je nastavila sa rizičnim zaduženjima. Uprava Društva i direktor Zoran Popović donijeli su odluke o otvorenim postupcima nabavki novog poslovnog prostora i drugih ulaganja kojim se društvo zadužuje bez usvojenog Plana poslovanja i plana investiranja koji su zakonska obaveza Društva.

Vodovod a.d. Banja Luka je raspisao otvoreni postupak nabavke izvođenja radova sanacije i adaptacije poslovnog objekta sa procijenjenom vrijednošću od 2.300.000,00 KM (bez PDV-a). Iako je početkom 2019. godine javnosti prezentovano da se tadašnje povećanje cijene vode opravdava potencijalnim gubicima uslijed preuzimanja seoskih vodovoda i rastućim troškovima u vezi cijene električne energije, nije jasno odakle će se finansirati ova investicija ukoliko ne dođe do ponovne korekcije cijene vode (prema podacima za 2019. godinu, preuzetih sa Banjalučke berze, neto dobitak od poslovanja Vodovoda a.d. Banja Luka je iznosio 198.343 KM). 

Ukupna zaduženost Društva na dan 31.12.2018. godine iznosila je 2.784,677KM, a za samo godinu dana uprava Društva i direktor Zoran Popović ovo gradsko preduzeće zadužuje na vrtoglavih 9.875,036KM, iako su imali upozorenje revizije da je Društvo izloženo različitim finansijskim rizicima, kao što su kreditni rizik i rizik likvidnosti. 

Grad Banja Luka, kao većinski vlasnik preduzeća Vodovod a.d. Banja Luka, ima obavezu potpune kontrole poslovanja i poslovne politike ovog preduzeća, ali gradonačelnik Igor Radojičić u ovo preduzeće za predstavnika kapitala Grada Banja Luka šalje Petra Bilčara, načelnika odjeljenja za komunalne poslove Gradske uprave, što je klasičan sukob interesa.


Odjeljenje za komunalne poslove koje vodi Petar Bilčar je resorno odjeljenje preko koga Grad Banja Luka finasira izgradnju nove vodovodne mreže na području Grada Banja Luka, a korisnik novoizgrađene vodovodne infrastrukture je preduzeće Vodovod a.d. Banja Luka, te prisustvo načelnika Petra Bilčara, kao predstvanika kapitala Grada Banja Luka u ovom preduzeću je klasičan sukob interesa.

Pisali smo 26.08.2018. god:

MANIPULACIJE JAVNIM NABAVKAMA!

Građevinska firma „Hidro Splet doo Laktaši “  Zorana Cvijića  iz Laktaša u posljednje četiri godine dobila je većinu ugovora za radove izgradnje vodovoda na području grada Banjaluka. Privilegovana firma iz Laktaša nastavlja da držiposebno mjesto i u vladavini gradonačelnika Igora Radojičića i načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petra Bilčara! 


Odjeljenje za komunalne poslove koje vodi takozvani načelnik Petar Bilčar Gladni pod posebnom je lupom javnosti jer postoje osnovane sumnje na namještanje tendera koji se odnose na izgradnju vodovoda u banjalučkim naseljima. Izvor iz nevladine organizacije koja se bavi transparentnosti javnih nabavki tvrdi da postoje osnovi sumnje za zloupotrebe procesa javnih nabavki i da se u skorije vrijeme može očekivati podnošenje krivičnih prijava.Hidro Splet doo Laktaši Zorana Cvijića je privilegovan u dobijanju poslova izgradnje vodovoda na području grada Banja Luka, ono što daje posebnu sumnju je činjenica da firma sa samo 5-6 zaposlenih radnika dobija većinu poslova na izgradnji vodovodne infrastrukture u Banjaluci.

Petar Bilčar Gladni daje saglasnost Odsjeku za javne nabavke da se proces javnih nabavki odvija putem elektronske aukcije što je potpuno netransparentno, sumnjivo i daje prostor za zloupotrebu i namještanje poslova firmi bliskoj onima koji odlučuju. 


Petar Bilčar Gladni takozvani načelnik Odjeljenja za komunalne poslove će morati objasniti kako firma koja zapošljava 5-6 radnika ima referensu da pobjeđuje na većini tendera grada Banjaluka o izgradnji vodovodne mreže. Pokretanje e-aukcije u javnim nabavkama izgradnje vodovodne mreže “ekipa” pokreće kada posumnjaju da postoji više zainteresovanih firmi za pojedini tender izgradnje vodovodne mreže, te se ovim vidom e-aukcije želi proces ponoviti ili poništiti. Neformalni raspored moći, koji se znao prije Radojičića potpuno je poražen jer sujetni i narcisodni gradonačelnik obilato nagrađuje samo najodanije dolazili oni iz sfere biznisa, političkog sektaškog okruženja i kumovsko rodbinskih veza.

Petar Bilčar Gladni načelnik Odjeljenja za komunalne poslove u saradnji sa Odsjekom za javne nabavke  31.07. šalje obavještenje o nabavci izgradnje vodovoda za podsistem Rekavice 1- regionalni vodovod Banjica, a samo nakon mjesec dana donose Obavještenje o poništenju postupka nabavke, što je veoma sumnjiva odluka. Podsjetimo kakve je laži medijima i građanima iznio Petar Bilčar Gladni prije samo dva mjeseca: “Odjeljenja za komunalne poslove i Gradska uprava je pokrenula tender za izbor izvođača radova za izgradnju vodovodne mreže podsistema Rekavice 1, u okviru regionalnog vodovoda Banjica”.”Formiranje ovog novog podsistema je jedna od mjera za poboljšanje snabdijevanja vodom MZ Rekavice 1, do koje se došlo poslije urađene detaljne analize kompletne mreže. Ukoliko javna nabavka protekne bez žalbi, izvođač ovog posla, procijenjene vrijednosti 300 hiljada KM, mogao bi biti poznat već krajem ovog mjeseca”.

Da postoje određene osnove sumnje da se želi manipulisati javnom nabavkom vidi se u načinu provođenja javne nabavke e-aukcijom, zatim ako se pročita izjava: “Ukoliko javna nabavka protekne bez žalbi, izvođač ovog posla, procijenjene vrijednosti 300 hiljada KM, mogao bi biti poznat već krajem ovog mjeseca” može se zaključiti da postoje izvođači za ovaj posao ali se čekaju rokovi žalbe, a nikako stupidna tvrdnja u Obavještenju o poništenju, kako nije dostavljena ni jedna ponuda u roku!

Uz radove na izgradnji vodovoda Rekavice – Blagojevići, u ukupnoj dužini od oko četiri kilometra, u drugoj polovini ovog mjeseca počeće i gradnja vodovoda prema naselju Sokolovac. Prema planu Bilčarevog Odjeljenja za komunalne poslove, vodovod će se graditi na potezu od spoja na postojeći cjevovod prema Sokolovcu u dužini od 1.800 metara. Za posao, vrijedan 114.448 KM, na tenderu je opet izabrano preduzeće Hidro Splet doo Laktaši. 

Vodovod u naselju česma-Krak1 izvođač Hidro Splet doo Laktaši

Vodovod u naseju Šargovac dužina 1000 metara izvođač radova Hidro Splet doo Laktaši
Vodovod u naselju Česma 2 dužina 850 metara izvođač radova Hidro Splet doo Laktaši
Hidro Splet doo Laktaši, firma sa 5-6 zaposlenih, od tog “impozantnog” broja 2 zaposlena su inženjeri sa potrebnim licencama, 1 direktor Zoran Cvijić, pobjeđuje na većini tendera za izgradnju vodovoda u Banjaluci! “Kada se na tenderima pojavljuju firme sa nekoliko zaposlenih radnika to je indikator da je neko blizak gradonačelniku ili načelniku odjeljenja, te firme ne ispunjavaju osnovne uslove ali dobijaju poslove, koje dalje ustupaju podizvođačima a razlika novca se dijeli”, izjavljuje vlasnik firme koja zapošljava 50 radnika i koja se pojavljuje na tenderima grada Banjaluka.

Kako je poslagana priramida koja manipuliše javnim nabavkama i dodjelama ugovora o izgradnji vodovodne mreže na području grada:
Petar Bilčar Gladni, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove, u saradnji sa Odsjekom za javne nabavke šalju Obavještenje o nabavci izgradnje vodovoda, gradonačelnik Igor Radojičić svojim rješenjem formira  Komisiju za javnu nabavku koja bi “trebala” da vrši izbor najpovoljnijeg i refentnog ponuđača, ali to nije slučaj. U većini slučajeva odvija se e-aukcija što je razrađena metoda kojom se može manipulisati u izboru, a komisiju i njene odluke potpuno kontroliše Igor Radojičić i njegovo okruženje.

Ako se pomno pročita odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača, broj 12-G-1768718 od 27.04.2018. godine, piše da je  “Hidro Splet” doo Laktaši najpovoljniji ponuđač, što nije tačno ili je samo dobro fingirano za naivne.
Najpovoljniji ponuđač u procesu javne nabavke je banjalučka firma u većinskom akcionarskom vlasništvu grada Banjaluka, Vodovod a.d. Banjaluka potpuno referentna i kadrovski osposobljena firma za izvođenje radova izgradnje vodovodnih cjevovoda. Posebno ako se zna da je značajan broj radnika koji su radili na izgradnji seoskih vodovodnih sisitema iz Centra za unapređenje i razvoj sela, prešao u Vodovod a.d. Banjaluka.

Vodovod a.d. Banjaluka potpuno referentna i kadrovski osposobljena firma za izvođenje radova izgradnje vodovodnih cjevovoda, sa 01.01.2017. godine period prije preuzimanja radnika Centra za unapređenjei razvoj sela Banjaluka, imala je 339 zaposlenih radnika a danas se procjenjuje da je zaposleno i 440 radnika. Na čelu Vodovoda a.d. Banjaluka se nalazi jedan od najodanijih Radojičićevih ljudi, Zoran Popović koji  bez pogovora izvršava naredbe gradonačelnika i kada su one protiv interesa firme i grada Banjaluka. 

Ono što se krije od javnosti je veoma sumnjiva radnja direktora Vodovoda a.d. Banjaluka, a vezana je za javne nabavke izgradnje vodovodnih sistema. Vodovod a.d. Banjaluka se uredno prijavi na javnu nabavku i ponudi najpovoljnije uslove, a zatim na zahtjev “moćnika” odustaje od poslova i prepušta ugovor firmi Hidro Splet doo Laktaši. Dana 08.05.2018. godine, Odsjek za javne nabavke (Igor Radojičić) obavjestio je Petra Bičara i njegovo Odjeljenje za komunalne poslove da su se stekli uslovi za zaključenje ugovora sa izabranim ponuđačem Vodovod a.d. Banjaluka, ali tada dolazi direktiva “moćnika” da se odustane od ugovora, te se Vodovod a.d. Banjaluka obraća Odsjeku za javne nabavke, dopisom broj 03/2-DĐ-1882/7-18 od 15.05.2018.godine, u kojem tvrde da nisu u mogućnosti prihvatiti ugovor zbog nedostatka ljudskih i tehničkih resursa što nije istina.Posao se bez razmišljanja dodjeljuje firmi sa 5-6 zaposlenih od tog broja 3 zaposlena sa VSS, a radnika?
Potpuno stupidno je obrazloženje Vodovoda a.d. Banjaluka i drektora Zorana Popovića.

Mnogo je pitanja za ozbiljne izgrače, ali kako su na sceni amateri biće posla za Tužilaštvo BiH! Sličan  je obrazac dodjele poslova i aneksa ugovora u mnogim investicijama koje se finasiraju preko odjeljenja koje vode načelnik Petar Bilčar i načelnik Slaviša Sandić! 

Društvo

Potvrda iz sudskog registra: Vlasnik ATV-a PROINTER

Objavio

u

Nakon jučerašnjih medijskih pisanja o vlasničkoj strukturi Alternativne televizije portal Insajder.in provjerio je šta kažu zvanični podaci.

Prema zvaničnim podacima kao vlasnici Alternatvine televizije vode se sljedeće firme: 

K-2 audio uslude d.o.o.

Alternativna televizija d.o.o.

Grand-trade d.o.o.

Integra inženjering d.o.o.

Prointer ITSS d.o.o.

Kao prethodni vlasnici vode se: Danko Matić, Darko Aleksić, Dragana Banjac, Nataša Tešanović i Slaviša Krunić.

Zanimljiva je činjenica, prema pisanju tog portala, da se jedan od vlasnika ATV-a vodi Prointer ITSS, kontraverzna firma koju često u javnosti dovode u vezu sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika.

„Nije vlasnik, ni ovlašteno lice ali jeste saradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode“, rekao je, između ostalog, Dodik odgovarajući opozicionim poslanicima u julu 2019. godine misleći na Prointer ITSS.

(BN) 

Nastavite čitati

Društvo

Nakon pisanja našeg portala Trbić ipak ostaje urednik na ATV-u!?

Objavio

u

Nenad Trbić, urednik informativnog programa ATV-a smijenjen je sa te funkcije ekspresno, nakon gostovanja Draška Stanivukovića u emisiji ,,1 na 1” ove televizije.

Do tih saznjanja je došao naš portal te jutros objavio tu informaciju.

Kako isti izvor tvrdi, nakon našeg pisanja sazvan je hitan sastanak na kome je zaključeno da bi negativne konotacije u javnosti imala Trbićeva smjena te je on ipak ostavljen na ATV-u.

Nakon naše vijesti stigla je reakcija iz ATV da Nenad Trbić nije smijenjen niti su o njegovoj smjeni zbog gostovanja gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića rukovodstvo i vlasnici ATV ikada razmišljali.

Takođe odbacuju i tvrdnju da je „vlasništvo nad ATV odnedavno zvanično preuzela firma Sirius d.o.o. Igora Dodika, kako  je to prenijela Banjaluka-24. com.

Izvori iz te kuće tvrde, da su gazde te kuće, ako ne zvanični, onda oni u sjeni, promijenili odluku o smjeni Trbića jer su mišljenja da im to donosi još više štete u javnosti.

Nastavite čitati

Društvo

Nastavljeno uređenje: Košenje trave u centru

Objavio

u

Foto: GUBL

U okviru pojačanih aktivnosti na uređenju grada, počelo je košenje trave u užem centralnom jezgru i parkovima.

Nastavljeno je i pojačano čišćenje grada, ali i pranje javnih površina i ulica, kako bi grad bio što uređeniji pred obilježavnje 22. aprila – Dan grada.

Nastavite čitati

Trending