Pratite nas

Svijet

Zvanično zatraženo: Odobrite našu vakcinu, hitno

Objavio

u

Farmaceutska kompanija “Džonson i Džonson” zatrazila je od američke Agencije za hranu i lekove da odobri za hitnu upotrebu njenu vakcinu u vidu jedne doze.

Zahtev kompanije usledio je posle izveštaja od 29. januara u kojem navodi da je globalno kliničko testiranje pokazalo da je efikasnost ove vakcine u sprečavanju zaražavanja koronavirusom 66 odsto.

Vakcina koja se daje u jednoj dozi mogla bi da ubrza isporuku i pojednostavi američku kampanju imunizacije, navodi Rojters.

Za razliku od Fajzerove i Modernine vakcine koje se daju u dve doze, vakcina firme “Džonson i Džonson” ne zahteva drugu dozu a ni transport na niskim temperaturama.

Posle zahteva kompanije za registraciju vakcine, regulatorima će biti potrebno vreme za analizu podataka i sastanak savetodavnog komiteta.

SAD imaju sporazum o kupovini 100 miliona doza ove vakcine za milijardu dolara uz mogućnost nabavke još 200 miliona doza.

Kompanija “Džonson i Džonson” saopštila je da je spremna da isporuči vakcine odmah po odobrenju, a planira da isporuči milijardu doza 2021. godine koje bi proizvela u SAD, Evropi, Južnoj Africi i Indiji.

Vakcina koristi adenovirus tip 26 za ubacivanje proteina korona virusa u ćelije tela i izazivanje imunog odgovora.

(Tanjug)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Svijet

BAJDEN NAREDIO NAPAD Američki avioni bombardovali mete na istoku Sirije

Objavio

u

Američki predsjednik DŽozef Bajden naredio je udare iz vazduha na istoku Sirije na infrastrukturu milicije koju podržava Iran, saopšteno je iz Pentagona.

Ovi napadi odobreni su kao odgovor na nedavne udare na američko i osoblje koalicije u Iraku, te prijetnje po njihove živote. U napadima je uništeno više zgrada na granici koju koriste brojne milicije sa podrškom Irana poput `Kajtib Hezbolah` i `Kajtib Šuhada – navodi se u saopštenju Pentagona.

Napadi su izvršeni nakon što je 14 raketa ispaljeno na vazduhoplovnu bazu u regionu Kurdistana u Iraku, gdje su smještene američke snage. U napadu je ubijen jedan civilni radnik po ugovoru, a povrijeđeno je i nekoliko američkih radnika po ugovoru i vojnika.

Pentagon je američki napad nazvao “adekvatnim vojnim odgovorom” inapomenuo da je izvršen uz konsultacije sa koalicionim partnerima

Nastavite čitati

Svijet

AKTIVIRAO SE VULKAN ETNA Tokom noći počeo da izbacuje lavu u visinu do jedan kilometar

Objavio

u

Vulkan Etna na Siciliji aktivirao se tokom noći i počeo da izbacuje lavu u visinu do jedan kilometar.

Lava se izlila iz jugoistočnog kratera i slila ka Dolini Bove.

Brojni korisnici društvenih medija objavili su fotografije erupcije, prenio je Sputnjik.

Etna, jedan od najaktivnijih i najpoznatijih evropskih vulkana, bio je vrlo aktivan ovog mjeseca, što je izazvalo zabrinutost među Sicilijancima.

Nastavite čitati

Svijet

DUBAI U BOJAMA SRPSKE TROBOJKE Emirati odali počast Srbiji povodom Dana državnosti

Objavio

u

Povodom obilježavanja Dana državnosti najviša građevina na svijetu i ove godine, zasijala je u bojama srpske trobojke.

Impresivna građevina Budrž kalifa, koja je visoka 829.80 metara i nosi titulu najviše od 2009. godine u znaku je naše zemlje.

Prošle godine predsjednik Aleksandar Vučić, zahvalio se UAE zbog toga što su na taj način izrazili poštovanje za slavljenje državnog praznika republike Srbije.

Od prošle godine povodom Dana državnosti u bojama srpske zastave bili su osvjetljeni i Nijagarini vodopadi u Kanadi, prenosi Blic.

Nastavite čitati

Trending