Connect with us

Društvo

Pod palicom SNSD ne uspijevaju ni SIMPOZIJUMI LJEKARA

Dobar primjer šta se dogodi kada politika bahato umiješa svoje prste u zdravstvo jeste svojevrsni debakl Simpozijuma aritmija koji je 24. i 25. maja održan u Bijeljini, a koji je dobrim dijelom poslužio za ličnu promociju pojedinaca.

Drugi po redu Simpozijum aritmija održan u organizaciji Udruženja kardiologa Republike Srpske i JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ najavljivan je kao skup koji će okupiti brojne eminentne stručnjake iz Republike Srpske, Srbije i Federacije BiH. Ipak, očekivanja organizatora nisu se u potpunosti ispunila.

U tom smjeru idu i komentari na društvenim mrežama:

Dobro upućeni u organizaciju ovog događaja značajnog za oblast kardiovaskularne medicine u Republici Srpskoj, tvrde da je Simpozijum o aritmijama doživio fijasko, jer mnogi najavljeni predavači iz Banjaluke, Beograda i Sremske Kamenice nisu ni došli.

Neki su se, poput prof. dr Tamare Kovačević – Preradović, u rad simpozijuma uključili online, dok se mnogi od najavljenih učesnika nisu ni pojavili. Iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine iz Sremske Kamenice nije došao niko, a ni doc. dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska Kosa koja je bila najavljena, nije se pojavila na skupu.

Teško se oteti utisku da nije u pitanju slučajnost, jer sve upućuje na svojevrstan bojkot ovog događaja.Razloge ovakvog odnosa prema simpozijumu upućeni vide u prenaglašenom uplivu politike i neprimjerenim aktivnostima članova vladajućeg SNSD-a u Bijeljini i Republici Srpskoj, koji zdravstvene ustanove posmatraju kao svojevrsne partijske baze preko kojih se propagiraju stranački stavovi i vrbuju kadrovi, ali i manipuliše budžetskim novcem.

Rijetko se događa da u organizaciji ovakvog skupa broj učesnika bude nepoznanica, a još rjeđe da bojkotuju „vannastavne“ aktivnosti kao što su druženja uz hranu, piće i muziku nakon simpozijuma.

U subotu naveče, po završetku simpozijuma, u bijeljinskom hotelu „Drina“ gdje je skup i održan, prema prvobitnom planu trebalo je da se za večerom okupi oko 300 učesnika. Međutim, u posljednjem trenutku je uprava obaviještena da se planira večera i muzika za 50 osoba.

Na fotografijama je vidljivo da su mnogi stolovi bez gostiju i da muzičari pjevaju u polupraznoj sali.

Ostaje otvoreno pitanje zbog čega je uslijedio čak i bojkot kolega koji su došli sa strane, a već popodne se spakovali i napustili Bijeljinu, dok je pojedinim predavanjima prisustvovalo svega 5-6 slušalaca.

Za organizatore skupa očito je bilo najvažnuje da se pojavi resorni ministar Alen Šeranić, kome su se neizmjerno zahvaljivali, kao i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Ovoliko dodvoravanje ljudima koji su samo usmjerili dio budžeta u opremanje Bolnice „Sveti Vračevi“, ili omogućili kreditno zaduženje, ne bi bilo primjereno ljudima od struke i vrhunskim ljekarima, čak i da su pomenuti donirali vlastita sredstva.

Prim. dr Mikajlo Lazić, v.d. direktora Bolnice „Sveti Vračevi“ Bijeljina istakao je da je bijeljinska bolnica prepoznala značaj kardiovaskularnih bolesti i su izdvojena velika ulaganja za razvoj dijagnostike i terapijskih procedura u bijeljinskoj bolnici.

„Bijeljinska bolnica sada ima dvije angiosale, a zahvalnost dugujemo predsjedniku Republike Srpske, Vladi Republike Srpske i ministarstvu zdravlja koji su prepoznali ove probleme i značajna sredstva uložili u razvoj ove vrste medicine u našem regionu“, rekao je Lazić.

Vlada Republike Srpske je 11. aprila ove godine imenovala prim.dr Mikajla Lazića za v.d. direktora ЈZU Bolnica “Sveti Vračevi” u Bijeljini, nakon što je smijenila prethodnog direktora prof.dr Zlatka Maksimovića. Istovremeno, Vlada je razriješila dužnosti direktora još dvije zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj: Na mjesto direktora Bolnice u Prijedoru, umjesto Andrije Vukotića, imenovan Miroslav Bijelić, dok je za novog direktora fočanske Univerzitetske bolnice postavljen Nenad Lalović, koji je zamijenio Radmila Marića.

Ova sječa kadrova, nakon famozne „analize poslovanja“ uslijedila je u izbornoj godini i to baš u vrijeme kada zdravstveni radnici u Republici Srpskoj zahtijevaju povećanje plata i bolji odnos vlasti prema zaposlenima u ovoj oblasti.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Nestabilno, uz lokalne pljuskove i grmljavinu

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) se očekuje nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a nepogode će biti češće na sjeveru, u široj regiji rijeka Save i Drine.

Tokom jutra i prijepodneva u Krajini će biti pretežno oblačno, uz kišu i pljuskove sa grmljavinom, a u ostalim krajevima promjenljivo uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda.

Kasnije tokom dana, padavine će zahvatiti istok i sjever. Mjestimično su moguće nepogode uz obilnije padavine, pojavu grada ponegdje i pojačan vjetar, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

U noći na četvrtak očekuje se novo jače naoblačenje na sjeveru, koje će usloviti kišu i pljuskove sa grmljavinom. Na jugu sunčanije, uz povremene pljuskove sa grmljavinom.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Najniža jutarnja temperatura vazduha većinom između 14 i 19 stepeni Celzijusovih, na jugu do 22 stepena Celzijusovih.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 25 i 30, na jugu do 33 stepena Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

SPREMA SE NEVRIJEME! Evo koji gradovi su na udaru

Dolaskom nestabilnog vremena uslijedila su i upozorenja meteorologa, a danas su nekoliko gradova u BiH označili kao područja koja će biti na udaru oluja.

Žuti meteoalarm zbog jakih pljuskova i grmljavina izdat je za područja Banjaluke, Bihaća, Foče, Livna, Mostara, Prijedora, Sarajeva, Tuzle i Višegrada.

Meteorolozi upozoravaju da građani, pogotovo iz gore navedenih gradova trebaju biti svjesni i u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom.

-Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni – istakli su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ BiH).

Prognozirani periodi kada bi se moglo očekivati olujno nevrijeme:

Livno – od 9:00 do 18:00 časova

Mostar – od 12:00 do 18:00 časova

Sarajevo – od 12:00 do 19:00 časova

Tuzla – od 9:00 do 17:00 časova

Banjaluka – od 10:00 do 18:59 časova

Foča – od 12:00 do 18:59 časova

Prijedor – od 12:00 do 18:59 sčasova

Višegrad – od 12:00 do 18:59 časova.

Prethodnih dana veliko nevrijeme praćeno gradom pogodilo je nekoliko gradova.

Iako za danas nije najavljena moguća pojava grada, upozorava se stanovništvo da adekvatno zaštiti svoju imovinu i da ne boravi na otvorenom za vrijeme nevremena jer nije isključeno da dođe i do pojave leda. Ove mjere predostrožnosti su bitne kako bi se izbjegle povrede i materijalna oštećenja.

Prema prognozi, od danas sve do kraja sedmice se očekuje nestabilno vrijeme praćeno jakom kišom i grmljavinom na području BiH.

Temperature vazduha biće nešto niže, ali i dalje veoma visoke, prenosi N1.

Nastavi čitati

Društvo

KAFA U LOKALIMA JOŠ SKUPLJA! Šoljicu omiljenog napitka PLAĆAĆETE JOŠ VIŠE!

U narednih 15 dana, cijene kafe u lokalima širom Bosne i Hercegovine će ponovno porasti. Nabavna cijena kafe povećala se za oko 10%, što je natjeralo ugostitelje na povećanje cijena kako bi mogli pokriti troškove.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeca“, izjavio je da su ugostitelji već dostigli maksimum cijena koje građani mogu podnijeti.

– Prosječna cijena kafe u Banjoj Luci kreće se od dvije do 3.50 KM. S povećanjem nabavne cijene kafe, doći će i do male korekcije cijena u lokalima. Pomjeranje cijena je stvar opstanka, a ne veće zarade -rekao je Kurtinović za Hercegovina.info.

Kurtinović je naglasio da se povećanje cijena ne odnosi samo na kafu, već i na rast plata radnika i ukupno poslovanje.

– Promjene cijena će se događati u narednih 15 dana, ko god ih misli mijenjati, učinit će to tad. Sve ostalo je prilagođavanje – dodao je.

Marijana Jarak, vlasnica mostarskog lokala „Gaža bar“, potvrdila je da su poskupljenja najavljena, ali još nisu stupila na snagu.

– Prosječna cijena kafe u Mostaru je 2 KM. Mislim da neće biti problem ako kafa jednom poskupi, a ne kao prošle godine kada su cijene rasle tri puta – rekla je Jarak za Hercegovina.info.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, u prva tri mjeseca ove godine, BiH je uvezla preko 4,8 miliona kilograma kafe u vrijednosti većoj od 35,9 miliona KM, najviše iz Brazila. Ova povećanja uvozne cijene dodatno su pritisnula domaće tržište i ugostitelje.

Ugostitelji su složni u jednom – pomjeranje cijena je neizbježno zbog rastućih troškova, ali se trude održati pristupačne cijene za svoje goste.

Kafa, kao omiljeni topli napitak, ne smije postati luksuz, te je važno raditi na povećanju životnog standarda građana, zaključuju ugostitelji.

Agencije

Nastavi čitati

Aktuelno