Connect with us

Društvo

ZNATE LI ŠTA JE NAJVEĆI GRIJEH po riječima PATRIJARHA PAVLA?

Patrijarh Pavle već 15 godina nije među nama, a u našim srcima i dalje odzvanjaju njegove blage, ali britke riječi koje su nekad utjeha i lijpoek, a nekad dobra lekcija.

Ovo su samo neki od mudrih citata patrijarha Pavla.

– Sujeta je jedna gordost, najveći srpski greh. Kada se ona dogodi onda dolazi do svađe, netrpeljivosti. Kad se javi sujeta tu nema ni vere ni ljubavi.

– Nije nesreća što mi imamo suprotna gledišta, jer se stvar mora sagledati sa više strana. Ali često kod nas dolazi do onog što nije razlika u mišljenju. Toga se moramo osloboditi. Ako budemo tolerantniji, onda ćemo moći da shvatimo i to gledište drugoga. Ne da ga usvojimo ako nije dobro, ali da ga shvatimo da ne dođe do mržnje i ovog što nas cepa i deli.

– Kada bi se svi držali ljubavi, ova zemlja bi bila raj. Ali kad bi se svi držali bar onog što je malo manje od ljubavi – jer, ljubav je veza savršenstva – kada bi se makar držali principa „što želite sebi, to činite drugima; što ne želite sebi, to ne činite drugima“, onda bi zemlja, ako ne bi postala baš raj, bila blizu raja.

– Moral nije „ne treba“ ili „ne sme se“. Moral je „neću“. Nije vrlina ne grešiti, nego moći, a ne hteti grešiti. Ljubav je najviša vrlina. Sve što čovek deli sa drugima smanjuje se, osim ljubavi. Što je više dajete, više je imate.

– Ne zaboravimo nikada da je zlo uvek kratkog veka i samo naizgled uspešno i blistavo. Zato na zlu, lukavstvu, prevari, ne treba zasnivati ništa, pogotovo ne život.

– Bog nas je stvorio ljudima i traži od nas da to i budemo. Nema takvih vremena u kojima to ne bi mogli biti i ne bi bili dužni da to budemo. Nije važno ko odakle potiče, nego u šta izraste.

– Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi. Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek.

– Prava ljubav je jedino kada ljubav ne traži svoje. Kada voliš nekog bez ikakve logike. To je i prava sloboda.

– Porodicu smatram osnovom ljudske zajednice i nezamenjivom za duhovni razvoj čoveka. U porodici se čuva vera predaka, drži se do osnovnih duhovnih vrednosti, koje nas vode kroz život; porodica je izvor ljubavi, u njoj se učimo dužnosti, žrtvovanju, zajedničkom podnošenju nevolja, kao i podeli radosti. Porodica nam stvara osećanje da smo zajedno u svemu i kad odemo iz svojih kuća, kuda nas život vodi. Porodica je „mala crkva“. Njenih svetinja i običaja ko se drži, taj ne može zalutati u ovom otuđenom, ispražnjenom, posuvraćenom svetu!

Društvo

RAZLIKE SU OGROMNE! Koliko su konobari plaćeni u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sloveniji?

Letnja sezona je uveliko počela a sa njom i vreme sezonskih poslova. Za one koji i dalje traže, a još uvek nisu bili u prilici, ostalo je još malo vremena da se prijave na oglas i pošalju svoj rezime. Kao što se može očekivati velika potražnja je za radnicima u ugostiteljskom sektoru.

https://adserver.adape.io/www/delivery/lg.php?bannerid=0&campaignid=0&zoneid=231&loc=https%3A%2F%2Fbanjaluka.net%2Fkoliko-su-konobari-placeni-u-hrvatskoj-crnoj-gori-i-sloveniji%2F&cb=ce5d1a7c78Tako, više lokala u Crnoj Gori još uvek traži konobare odnosno konobarice za letnju sezonu. Smeštaj i hrana su obično obezbeđeni a jedan poslodavac, pored smeštaja, nudi samo dva obroka dnevno. Osnovna plata je u rasponu od 700 do 1.000 evra mesečno, plus bakšiš.

Posao pomoćne konobarice na hrvatskom poluostrvu Pelješac plaća se 1.200 evra mesečno dok pomoćni kuvar u Zadru može zaraditi od 1.100 do 1.300 evra mesečno. U oglasu za ovaj posao stoji da su smeštaj i hrana besplatni, radno vreme je od 8 do 9 sati dnevno, 6 dana u nedelji.

Konobar u Sloveniji može zaraditi i 1.500 evra mesečno. U jednom oglasu stoji da posao traje 4 meseca ali da može potrajati i duže u zavisnosti od toga kako se kandidat pokaže na radnom mestu. Smeštaj i obroci su plaćeni kao i prevoz do Slovenije. Rad se obavlja u dve smene, a poznavanje engleskog jezika je obavezno.

Roštilj majstor u Brelima može da zaradi 1.500 evra mesečno. Potrebno je da iza sebe ima iskustvo bar dve sezone, a hrana i smeštaj su obezbeđeni.

Još uvek mogu da se nađu oglasi koji traže radnike za berbu malina u okolini Arilja i Užica. Dnevnice su uglavnom po dogovoru.

Traže se i radnici za pakovanje proizvoda. Oni mogu zaraditi do 77.000 dinara mesečno – a ova vrsta posla dostupna je i studentima.

Do početka jula otvoren je konkurs za posao konduktera na međunarodnoj autobuskoj liniji u Beogradu. Za ovaj posao potrebna je srednja stučna sprema kao i poznavanje engleskog jezika. U oglasu se navodi da nije potrebno prethodno iskustvo ali se ne navodi plata.

Jedan poslodavac u svom oglasu traži dve žene za čišćenje 6 apartmana na Krku u Hrvatskoj. Osim što navodi da je posao plaćen 12 evra po satu ističe da ovo može biti i letovanje, s obzirom da je plaža veoma blizu zgrade.

Osim poslodavaca i radnici sami nude svoje usluge. Naime, jedan buregdžija objavio je oglas u kome nudi svoje usluge tokom jula i avgusta, dok jedna žena u svom oglasu navodi da ima višegodišnje iskustvo u čišćenju i spremanju stanova te da je otvorena za posao.

Sezonskih poslova i ove godine ima mnogo, a oni koji traže zaposlenje treba da požure, pretraže internet i pronađu nešto što će im najviše odgovarati i omogućiti da i tokom ove letnje sezone dodatno zarade, prenosi Telegraf Biznis.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Nestabilno, uz lokalne pljuskove i grmljavinu

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) se očekuje nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a nepogode će biti češće na sjeveru, u široj regiji rijeka Save i Drine.

Tokom jutra i prijepodneva u Krajini će biti pretežno oblačno, uz kišu i pljuskove sa grmljavinom, a u ostalim krajevima promjenljivo uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda.

Kasnije tokom dana, padavine će zahvatiti istok i sjever. Mjestimično su moguće nepogode uz obilnije padavine, pojavu grada ponegdje i pojačan vjetar, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

U noći na četvrtak očekuje se novo jače naoblačenje na sjeveru, koje će usloviti kišu i pljuskove sa grmljavinom. Na jugu sunčanije, uz povremene pljuskove sa grmljavinom.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Najniža jutarnja temperatura vazduha većinom između 14 i 19 stepeni Celzijusovih, na jugu do 22 stepena Celzijusovih.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 25 i 30, na jugu do 33 stepena Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

SPREMA SE NEVRIJEME! Evo koji gradovi su na udaru

Dolaskom nestabilnog vremena uslijedila su i upozorenja meteorologa, a danas su nekoliko gradova u BiH označili kao područja koja će biti na udaru oluja.

Žuti meteoalarm zbog jakih pljuskova i grmljavina izdat je za područja Banjaluke, Bihaća, Foče, Livna, Mostara, Prijedora, Sarajeva, Tuzle i Višegrada.

Meteorolozi upozoravaju da građani, pogotovo iz gore navedenih gradova trebaju biti svjesni i u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom.

-Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni – istakli su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ BiH).

Prognozirani periodi kada bi se moglo očekivati olujno nevrijeme:

Livno – od 9:00 do 18:00 časova

Mostar – od 12:00 do 18:00 časova

Sarajevo – od 12:00 do 19:00 časova

Tuzla – od 9:00 do 17:00 časova

Banjaluka – od 10:00 do 18:59 časova

Foča – od 12:00 do 18:59 časova

Prijedor – od 12:00 do 18:59 sčasova

Višegrad – od 12:00 do 18:59 časova.

Prethodnih dana veliko nevrijeme praćeno gradom pogodilo je nekoliko gradova.

Iako za danas nije najavljena moguća pojava grada, upozorava se stanovništvo da adekvatno zaštiti svoju imovinu i da ne boravi na otvorenom za vrijeme nevremena jer nije isključeno da dođe i do pojave leda. Ove mjere predostrožnosti su bitne kako bi se izbjegle povrede i materijalna oštećenja.

Prema prognozi, od danas sve do kraja sedmice se očekuje nestabilno vrijeme praćeno jakom kišom i grmljavinom na području BiH.

Temperature vazduha biće nešto niže, ali i dalje veoma visoke, prenosi N1.

Nastavi čitati

Aktuelno