Connect with us

Region

STRAHOTA NA KOSOVU! Satanisti oskrnavili pravoslavno groblje

U Donjem Korminjanu u Kosovskoj opštini Ranilug juče je oskrnavljeno pravoslavno groblje, prenijeli su za Telegrafu.rs zaposleni u opštini Ranilug.

Lokalni paroh Bojan Jevtić je u izjavi ocijenio da sumnja da je na groblju izveden „satanističi ritual“ tokom kojeg su učesnici razbacali više kandila i krstača, a na pojedinim grobnim mjestima su palili krpe.

Iz Kancelarije za informisanje opštine Ranilug su naveli da su uviđajem na groblju primijetili da su „satanisti“ na jednom grobištu ispisali „satanističke simbole“ i da su po groblju razbacali dijelove pasa koje su prethodni „rastrgli“.

Policija je kako su iz Kancelarije kazali odmah izašla na lice mjesta, izvršila uviđaj i pokrenula istragu.

Ovaj gnusni čin izazvao je veliku uznemirenost kod građana u selu Korminjane i okolini, a poznato je da su Moravci, mještani opštine Gnjilane, inače vrlo odani vjeri i pravoslavnim običajima.

Rukovodstvo opštine zajedno sa gradonačelnicom Katarinom Ristić-Ilić je najoštrije osudilo vandalizam i zatražilo od policije tzv. Kosova da počinioce pronađe i izvede pred lice pravde.

U Korminjanu živi blizu hiljadu Srba i ovo selo se oslanja na Ranilug, inače najveće srpsko selo u istoimenoj opštini, prenosi Telegraf.

Region

CRNA GORA SUTRA RASPRAVLJA o genocidu u Jasenovcu

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić predložio je da se u dnevni red sutrašnje sjednice uvrsti i Prijedlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da bi poslanici, prema nezvaničnim saznanjima lista, na sjednici 28. juna trebalo da raspravljaju o Jasenovcu i razrješenju ministra pravde Andreja Milovića.

Izvor “Vijesti” iz vlasti tada je tvrdio da je to navodno dogovoreno na sastanku čelnika parlamentarne većine, poručujući da bi na zakazanoj sjednici mogla da bude predložena i rekonstrukcija Vlade. Sagovornik nije tada precizirao da li je dogovor postignut na nivou svih lidera većine.

Na dnevnom redu sjednice su izvještaji o radu Tužilačkog i Sudskog savjeta, kao i tačka izbor, imenovanja i razrješenja. Predlozi o Miloviću, Jasenovcu i rekonstrukciji mogu dopunom biti uvršteni u dnevni red.

Predlog rezolucije o Jasenovcu je podnijet sredinom maja, nekoliko dana prije nego što je Crna Gora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija podržala usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici. Demokratska narodna partija je nakon toga poručila da je usvajanje rezolucije o Jasenovcu najkasnije do kraja juna preduslov da bi uopšte razmatrali dalju podršku Spajiću.

Predsjednik DNP-a Milan Knežević je ranije ovog mjeseca poručio da bi volio da se o rezoluciji u Jasenovcu glasa 28. juna, na Vidovdan, da bi se simobolički poslala poruka “da se u Jasenovcu desio nezapamćeni genocid, koji mnogi pokušavaju relativizovati i izjednačiti s nekim zločinima”.

Milojko Spajić, predsjednik Vlade Crne Gore, je na pitanje novinara iz Hrvatske, zašto Crna Gora, kada joj se otvara evropski put otvara dijalog o Drugom svjetskom ratu i najavljuje usvajanje rezolucije o Jasenovcu, odgovorio da je Crna Gora multietnička, multikonfesionalna država sa svim predstavnicima različitih naroda u parlamantu koji imaju potrebu da usvoje neke rezolucije koje su bitne za njihov politički korpus i narode ili religije kojima pripadaju.

“Imamo momentum poslije Rezolucije o Srebrenici. Ušli smo u korpus rezolucija koje nas skreću sa nekih tema – i ekonomije i vladavine prava. Ali glasajući za Rezoluciju o Srebrenici negdje smo se obavezali da osudimo sve zločine počinjene na ovim prostorima”, rekao je Spajić. Dodao je da će Crna Gora osuditi zločine u kojima je učestvovala.

“Treba da osudimo aktivnosti iz 90- ih i sa Hrvatskom treba da imamo najbolje odnose”, rekao je Spajić. (Vijesti.me)

Nastavi čitati

Region

NOVI INCIDENT NA KOSOVU! Uhapšen Srbin u Leposaviću

U Leposaviću je danas uhapšen Srbin S. L. zbog navodnih ratnih zločna protiv civilnog stanovništva u Đakovici tokom rata na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine, saopštila je danas tzv. kosovska policija.

U saopštenju piše da je policija, nakon višemjesečnog istražnog rada, 20. juna protiv S. L. podnijela krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu zbog navodnih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva u regionu Đakovice tokom rata na KiM 1998. i 1999. godine.

Policija je navela i da je izvršen pretres u kući osumnjičenog u Leposaviću.

S. L. se, prema saopštenju, trenutno nalazi na ispitivanju.

Nastavi čitati

Region

MUP SRBIJE prekinuo Festival “Mirdita” u Beogradu

Ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo je naredbu da se prekine javno okupljanje “Mirdita, dobar dan” u Beogradu, saopštio je danas potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo je naredbu da se prekine javno okupljanje “Mirdita, dobar dan”, zbog opasnosti od ugrožavanja bezbjednosti ljudi i imovine, kao i opasnosti od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu”, naveo je Dačić u saopštenju.

Dodao je da neće biti dozvoljeni ni drugi skupovi na tom prostoru.
“Sa ovom naredbom su upoznati organizatori skupa”, izjavio je Dačić.

Nastavi čitati

Aktuelno