Connect with us

Svijet

DA LI JE MIR NA VIDIKU? Izrael prihvatio okvirni plan za prekid vatre

Saradnik izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, Ofir Falk potvrdio je danas da je Izrael prihvatio okvirni dogovor za prekid vatre koji je ranije objavio američki predsjednik Džozef Bajden, mada ga je opisao da ima puno propusta i da je neophodan dodatni rad.

Falik je za britanski dnevnik “Sandej tajms” naglasio da je Bajdenov prijedlog “dogovor sa kojim su saglasni”, ali ima mmnogo detalja na kojima treba raditi.

“Nisu se promjenili izraelski uslovi, uključujući oslobođenje talaca i uništenje palestinske militantne organizacije Hamas kao genocidne terorističke organizacije”, istakao je Falk.

Bajden je krajem sedmice objavio, kako je opisao, trostepeni plan koji je predala Netanjahuova administracija za okončanje sukoba.

Svijet

VANDALIZAM U KIJEVU Prefarbana spomen-ploča Mihailu Bulgakovu

Nepoznate osobe prefarbale su bronzanom bojom spomen-ploču ruskom piscu Mihailu Bulgakovu na fasadi Književno-memorijalnog muzeja u Kijevu, javili su ukrajinski mediji.

Nepoznate osobe su i krajem aprila 2023. godine polile crvenom bojom spomen-ploču na fasadi nekadašnje kuće Bulgakova u Kijevu, koja je ujedno i muzej.

Demontaža spomenika vezanih za sovjetsku istoriju, kao i preimenovanje ulica, počeli su u Ukrajini 2015. godine, kada je usvojen zakon o dekomunizaciji, prenosi Srna.

Nastavi čitati

Svijet

IRAN PORUČIO IZRAELU “Ukoliko napadnete Liban, očekujte razorni rat”

Izrael će se suočiti sa katastrofalnim ratom ukoliko njihove snage napadnu Liban, poručio je Iran reagujući na pojačanu prekograničnu vatru između IDF-a i Hezbolaha.

Premijer Benjamin Netanijahu rekao je ranije ovog mjeseca da je Izrael “spreman za veoma intenzivnu operaciju” duž granice sa Libanom.

Iranska misija pri UN označila je pripreme Izraela kao “psihološki rat” i “propagandu”, ali je upozorila da će uslijediti “razarajući rat” ukoliko Izrael izvrši potpuni napad na libansku teritoriju.

“Na stolu su sve opcije, uključujući potpuno aktiviranje svih frontova otpora”, saopštila je iranska misija, koja je ranije navela da Hezbolah “ima resurse da brani sebe i Liban” i da će poraziti Izraelske odbrambene snage.

Izrael je u subotu ujutro pogodio nekoliko lokacija u južnom Libanu.

“U proteklih nekoliko sati, ratni avioni su napali nekoliko ciljeva Hezbolaha, uključujući vojni objekat u oblasti Zibkin, dve operativne infrastrukturne lokacije u oblasti Hiam i zgradu Hezbolaha u oblasti El Adisa”, saopštio je IDF.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant upozorio je ranije ove nedjelje da, iako Izrael ne traži rat sa svojim susjedom, “sprema se za svaki scenario”.

On je dodao da bi Izrael mogao da vrati “Liban u kameno doba”.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah je odgovorio rekavši da potencijalni rat ne bi imao “nikakva ograničenja i pravila”.

Nastavi čitati

Svijet

TEKTONSKE PROMJENE U EU! Orban, Kikl i Babiš formirali novi politički savez

Austrijska krajnje desničarska Slobodarska partija (FPO), Fides, mađarskog premijera Viktora Orbana, i populistička češka stranka ANO koju predvodi Andrej Babiš, formirale su novi politički savez u koji su pozvale i ostale evropske stranke, saopštio je danas šef FPO Herbert Kikl.

Na zajedničkoj pres konferenciji trojice lidera u Beču, mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da ovaj savez označava početak “nove ere“, prenijela je mađarska agencija MTI, javlja Tanjug.

– Jedna era evropske politike počela je 1989. godine rušenjem Berlinskog zida, i ta era je sada završena rezultatom izbora za Evropski parlament – dodao je Orban.

On je naveo da je odlučni trenutak nove ere formiranje nove evropske političke grupacije koja će promijeniti evropsku politiku. Kikl je rekao da vjeruje da će se mnoge druge evropske stranke pridružiti novom političkom savezu narednih dana, prenio je Rojters.

Cilj ovog političkog saveza je da se formira nova frakcija u Evropskom parlamentu, prenose češki mediji navodeći da trojica lidera, između ostalog, zahtijevaju više odlučivanja na nacionalnom nivou, bolju odbranu spoljnih granica od migracija i kritikuju “zeleni dogovor“ za Evropu.

U Evropskom parlamentu ima sedam političkih grupacija, a da bi jedna bila formirana potrebna su 23 člana i da najmanje jedna četvrtina od 27 zemalja članica EU bude predstavljena u okviru grupe, navodi se na sajtu Evropskog parlamenta.

Tanjug

Nastavi čitati

Aktuelno