Connect with us

Region

VJEROVALI ILI NE! Srbin dobio odštetu u Hrvatskoj 20 godina poslije tužbe

Srbin iz Hrvatske dobio je, prema nepravosnažnoj presudi Opštinskog suda u Sisku, 20.650 evra odštete od Hrvatske za mučenje u logoru u Kerestincu 1991. godine, 20 godina nakon što je podnio tužbu.

Đ.J. je uhapšen u novembru 1991. godini jer se, kako su tvrdili tužioci, nakon osamostaljenja Hrvatske “priključio JNA i na Baniji vrbovao srpsko stanovništvo da organizuje referendum za priključenje Petrinje Srpskoj autonomnoj oblasti (SAO) Krajina”.

Na teret mu je stavljeno “učešće u oružanoj pobuni protiv Hrvatske”.

Nakon što je neko vrijeme proveo u pritvoru u Sisku, kao i u logoru u Gajevoj ulici u centru Zagreba, Đ.J. je završio u logoru u Kerestincu, gdje je fizički i psihički zlostavljan, piše Srna.

Tokom procesa opisao je kako je maltretiran zajedno sa ostalim zatvorenicima i naveo da su ga tukli “ljudi u uniformama s amblemima iz kojih se moglo zaključiti da su pripadnici ili hrvatske vojske ili hrvatske policije”.

“Udarali su me po cijelom tijelu, gazili su po meni, tukli me drvenim palicama i rukavicama sa zakivcama, cipelama sa okovima. Nisam mogao da ustsnem od bolova u plućima. Bio sam pretučen najmanje 20 puta”, rekao je on tokom procesa.

Nakon što je pušten, Đ.J. je potražio ljekarsku pomoć u Medicinskom centru u Sisku, jer se, kako je rekao, plašio da ode u Zagreb da ga kao Srbina tamo ne bi ubili.

Đ.J. koji se kasnije odselio u Austriju gdje je 1999. ostvario pravo na invalidsku penziju, tužbu je podnio u martu 2004. godine.

Osim odštete, od Hrvatske je tražio i izgubljenu zaradu od 312.000 evra, ali sud taj zahtjev nije prihvatio.

Predstavnici Hrvatske tvrdili su na sudu da mu ne bi trebalo isplatiti odštetu jer, kako su naveli, nije bio neosnovano uhapšen.

Pošto je postupak protiv njega završen odlukom o pomilovanju, tužioci su tvrdili da to “nije isto kao oslobađajuća presuda”.

Nakon što je čuo iskaze vještaka koji su opisali kakve je posljedice maltretiranja pretrpio Đ.J, sud je zaključio da on ima pravo na odštetu.

Pravo na odštetu, prema odluci suda, ima i zato što je Stjepan Klarić, ratni komandant logora za ratne zarobljenike koji se prvo nalazio u Zagrebu, a potom u Kerestincu, sa nekoliko drugih osoba pravosnažno osuđen za ratni zločin nad zarobljenicima.

Region

TUŽNO! Grom ubio rodu u gnijezdu na krovu kuće

Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Oroslavje u Hrvatskoj na društvenim mrežama objavili su tužnu vijest.

U srijedu su pozvani u Mokrice kako bi s krova jedne kuće maknuli uginulu rodu. Na intervenciju su izašla dva vatrogasca s hidrauličnom platformom.

Uginulu životinju predali su higijeničarskoj službi Luč Zagorja, a na intervenciji je bila prisutna i Javna ustanova zaštićene prirodne vrijednosti Krapinsko-zagorske županije.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zagorje zeleno na svojim stranicama navodi da je roda preminula od posljedica udara groma, no na sreću, druga odrasla roda i gnijezdo s četiri ptića nisu nastradali.

Ističu kako se radi o naročito tužnom događaju pošto duži niz godina na toj lokaciji nije zabilježeno gniježđenje roda.

Stručnjaci ornitolozi ipak smatraju da postoji velika šansa da će samohrana roda uspjeti othraniti mlade, a radnici Javne ustanove Zagorje zeleno redovno će nadzirati gnijezdo i ptiće te po potrebi pomoći. Takođersu zahvalili mještanima na velikom interesu i empatiji, piše Večernji list.

Nastavi čitati

Region

RUSKI AMBASADOR U SRBIJI “Izjava Borela direktna ucjena Beograda”

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocijenio je da je izjava visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Jozepa Borela da su nespojive težnje Srbije da se pridruži EU i njena veza sa Rusijom, direktna ucjena Beograda, ali da nije prvi put da ovakvi glasovi stižu iz Brisela.

-Ovo je direktna ucjena koja potvrđuje da EU sada traži usaglašenost bilo koje zemlje sa svojim političkim ciljevima, u ovom slučaju Srbije, samo da bi okončala saradnju s Rusijom – rekao je Bocan-Harčenko.

Prema njegovim riječima, cilj je da Srbija ćuti i stane u red zemalja koje nemaju neku ulogu u EU.

-A što se tiče EU, ni ona nema neku ulogu u globalnom smislu, već samo služi interesima SAD – istakao je Bocan-Harčenko u intervjuu za televiziju “Informer”.

Ambasador je naglasio da prava integracija u EU podrazumijeva da se u članstvo prima neko koga uvažavate kao dostojanstvenog partnera, koji će u bloku čuvati svoje nacionalne interese i imati ravnopravno mjesto uz uvažavanje svih specifičnosti, pa i spoljnopolitičkog opredjeljenja.

Prema njegovim riječima, Srbija nije usmjerena samo na Rusiju već i na Kinu i Saudijsku Arabiju jer vodi računa o svojim interesima, a to što nije uvela sankcije Rusiji pokazatelj je da poštuje svoje nacionalne interese.

-Sankcije nisu uvedene samo zbog Rusije. Naravno da Srbija i Rusija imaju poseban odnos, prijateljske i duhovne veze, ali sankcije nisu uvedene, prije svega, radi nacionalnih interesa i ciljeva Srbije, u ovom slučaju daljeg razvoja odnosa na osnovu postojećeg plana s Rusijom – zaključio je ambasador Rusije u Srbiji.

Visoki predstavnik EU Jozep Borel poručio je ranije da su nespojive težnje Srbije da se pridruži EU i njena veza s Ruskom Federacijom, to jeste, da bliska saradnja s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nije kompatibilna s pristupanjem neke zemlje EU.

Nastavi čitati

Region

SLADOLED SKORO ČETIRI EVRA, parking za cijeli dan skoro 400 BAM (FOTO)

​Posljednjih dana internetom kruži objava nezadovoljnog Hrvata koji je podijelio svoj račun za sladoled iz Dubrovnika. Naime, on je tokom posjete kupio četiri kugle sladoleda za koje je morao izdvojiti 15.60 evra (nešto preko 30 maraka), što znači da je jedna kugla skoro osam maraka.

Dok ih jedni smatraju previsokim, drugi ih porede sa turističkim lokacijama u drugim dijelovima Evrope i svijeta.

Još jedna stvar koja je izazvala negodovanje turista u Dubrovniku je nedavno izmjenjeni cjenovnik parkinga u ovom gradu.

Od prvog maja u Dubrovniku, sat vremena u blizini stare gradske jezgre, posjetioci moraju da plate 10 evra, dok je karta za cijeli dan 200 evra.

U drugoj zoni dnevna karta je 132.70 evra, a u trećoj 17.30 evra, prenosi “Telegraf“.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
Nastavi čitati

Aktuelno