Connect with us

Svijet

PRONAĐENA OLUPINA AVIONA koji je sa putnicima nestao prije 53 godine

​U Vermontu je prije 53 godine nestao avion sa putnicima, a vjeruje se da je sada pronađena njegova olupina.

Naime, vjeruje se da je pronađena olupina privatnog aviona, koji je prije više od pola vijeka nestao sa pet putnika u Vermontu u SAD, javlja “CBS”.

Avion je nestao ubrzo nakon polijetanja iz Burlingtona za Providens u Rod Ajlendu 27. januara 1971. godine. U letjelici su bila dva člana posade i troje zaposlenih u kompaniji “Cousin’s Properties” iz Atlante koji su radili na projektu u Burlingtonu.

Početne potrage za letjelicom nisu urodile plodom, a jezero se zaledilo četiri dana nakon što je avion nestao. Obavljeno je najmanje 17 potraga, sve dok podvodni tragač Geri Kozak i njegov tim nisu pronašli olupinu mlaznjaka blizu mjesta gdje je radio kontrolni toranj koji je zadnji put imao kontakt s avionom prije nestanka.

“Sa svim dokazima koje imamo, 99 odsto smo sigurni da se radi o tom avionu. Otkriće olupine u jezeru Čamplejn, koje se nalazi između Njujorka i Vermonta, daje porodicama žrtava neke zaključke i odgovore na mnoga pitanja”, rekao je Kozak.

Kozak je istakao da je potraga trajala toliko dugo jer se avion raspao na mnogo dijelova koje nije lako uočiti. “Mlaznjak izgleda kao hrpa kamenja, bukvalno. Dakle, većina ljudi koji gledaju podatke sonara može da ga previdi”, rekao je Kozak.

Kozakova karijera u podmorskim potragama i istraživanjima započela je 1972, a njegova firma specijalizovana je za lociranje izgubljenih brodova i aviona. Godine 2012. Kozak je bio član tima koji je otkrio njemačku podmornicu iz Drugog svjetskog rata u vodama kod Nantuketa u Atlantiku.

Rodbina poginulih zadovoljna je što je avion, koji je nestao u mećavi na sjeverozapadu SAD, pronađen.

“Sad smo mirni, ali u isto vrijeme jako tužni”, rekla je Barbara Nikita, rođaka pilota Džordža Nikite.

“Znamo što se dogodilo. Vidjeli smo nekoliko fotografija. Moramo se nositi s time”, dodala je, prenosi “Telegraf”.

Svijet

BUKTE POŽARI U GRČKOJ Vatra stigla do Atine, visok rizik od požara na ostrvu Krit

Snažan šumski požar gori u oblasti Kerateja u predgrađu Atine, nekoliko kuća je izgorjelo, a najavljena je evakuacija deset naselja, javila je grčka javna televizija ERT.

“Duva veoma jak vjetar. Odmah su mobilisane kopnene i vazdušne snage. Vatra nema jedinstven front već postoje četiri različita izvora”, navodi TV kanal.

Požar sa zemlje gasi 140 vatrogasaca dok 17 letjelica neprestano ispušta vodu.

“Osam helikoptera i devet aviona ide ka požarima”, preneo je TV kanal. Gašenje požara otežavaju vjetrovi koji duvuju brže od 75 kilometara na sat.

Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu Ministarstva za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Grčke predvidio je za 1. jul veoma visok rizik od požara na cijelom području ostrva Krit.

Na Mapi prognoze rizika od požara Krit je stavljen u kategoriju rizika četiri, na skali do pet, prenosi grčki javni servis ERT.

Generalni sekretarijat obavestio je nadležne državne organe, kao i regionalne i opštinske vlasti navedenih oblasti, da budu u pojačanoj pripravnosti u slučaju izbijanja požara.

 

Nastavi čitati

Svijet

VELIKA PODRŠKA SABORA Izabran novi patrijarh u Bugarskoj

Bugarska pravoslavna crkva izabrala je danas mitropolita Danila za novog patrijarha i mitropolita sofijskog.

Danil je na čelu Bugarske pravoslavne crkve naslijedio patrijarha Neofita koji je preminuo u martu.

Novi patrijarh dobio je podršku 69 delegata crkvenog sabora, dok je mitropolita Grigorija podržalo 66 delegata, javila je agencija BTA.

Patrijarh Danil pripada prvoj generaciji mladih Bugara koji su pristupili crkvi nakon pada komunizma.

Za novog bugarskog patrijarha smatra se da je proruski orijentisan. On je stao na stranu Moskovske patrijaršije u sporu sa vaseljenskim patrijarhom u vezi sa nezavisnošću Ukrajinske pravoslavne crkve, prenio je AP.

Patrijarh se bira doživotno, osim ukoliko se ne povuče.

Nastavi čitati

Svijet

VANDALIZAM U KIJEVU Prefarbana spomen-ploča Mihailu Bulgakovu

Nepoznate osobe prefarbale su bronzanom bojom spomen-ploču ruskom piscu Mihailu Bulgakovu na fasadi Književno-memorijalnog muzeja u Kijevu, javili su ukrajinski mediji.

Nepoznate osobe su i krajem aprila 2023. godine polile crvenom bojom spomen-ploču na fasadi nekadašnje kuće Bulgakova u Kijevu, koja je ujedno i muzej.

Demontaža spomenika vezanih za sovjetsku istoriju, kao i preimenovanje ulica, počeli su u Ukrajini 2015. godine, kada je usvojen zakon o dekomunizaciji, prenosi Srna.

Nastavi čitati

Aktuelno