Connect with us

Svijet

GLAVNI KOMANDANT UKRAJINSKE VOJSKE: Rusima se žuri prije nego što nam stignu avioni F-16

Glavni komandant ukrajinske vojske Oleksandr Sirski komentarisao je aktuelno stanje na frontu.

Glavni komandant ukrajinske vojske Oleksandr Sirski komentarisao je aktuelno stanje na frontu. Prema njegovim rečima, “Rusija vrši pritisak na ukrajinsku odbranu kako bi maksimizirala iscrpljivanje ukrajinskih trupa isporuke aviona F-16”, prenosi “Kijev Post”.

Sirski je istakao da Rusija vodi intenzivne operacije u više sektora – kod Kupjanska, Pokrovska, Kurahivska i Vremivke u regionu Donjecka u pokušaju da zauzmu teritorije i dodatno degradiraju ukrajinsku odbranu. Takođe, borbe su se intenzivirale kod Pokrovska.

“Neprijatelj je veoma svestan da će usled postepenog dobijanja značajne količine naoružanja i vojne opreme od naših partnera, i dolaska prvih F-16, koji će ojačati našu protivvazdušnu odbranu, vreme radi u našu korist. I šanse Kremlja za uspeh će se smanjiti. Zbog toga, štab ruskih snaga trenutno čini sve napore da poveća intenzitet i proširi teritoriju neprijateljstava kako bi maksimalno iscrpio naše trupe, poremetio obuku rezervi i sprečio prelazak na aktivna ofanzivna dejstva”, izjavio je Sirski.

Da podsetimo, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio prethodnog vikenda na diplomatskom samitu u Švajcarskoj da vojna pomoć Zapada kasni i apelovao je na sve saveznike da ubrzaju isporuku lovaca F-16. Takođe, govorio je o mirovnim uslovima sa Rusijom.

Pre toga je ruski predsednik Vladimir Putin rekao koji su uslovi njegove zemlje za kraj rata. Odnose se na teritorije i članstvo u NATO pakt.

Svijet

FRANCUSKU SUTRA ČEKAJU prijevremeni parlamentarni izbori

U Francuskoj je završena predizborna kampanja, a prema prvim projekcijama, na sutrašnjim prijevremenim parlamentarnim izborima ubjedljivu pobjedu odnijeće stranka krajnje desnice Nacionalnio okupljanje /RN/, na čijem je čelu Marin le Pen.

Francuski premijer Gabrijel Atal upozorio je da bi eventualna pobjeda Le Penove dovela do “mržnje i agresije”, ali rezultati anketa ukazuju na to da stranka Marin le Pen i dvadesetosmogodišnjeg Žordana Baredele, koji bi mogao biti novi premijer, čvrsto drži vodeću poziciju.

Samo je pitanje, kako pokazuju ankete, da li će na izborima, koji se održavaju u dvije runde, sutra i 7. jula, dobiti apsolutnu većinu u parlamentu.
Nacionalno okupljanje ima velike šanse da dobije apsolutnu većinu nakon ubjedljive pobjede na izborima za Evropski parlament 9. juna, zbog čega je predsjednik Emanuel Makron i raspustio parlament, te za samo tri sedmice objavio datum prijevremenog glasanja.

Prema rezultatima pojedinih anketa, RN ima podršku od 36,5 odsto glasača, dok savez stranaka lijevog centra Novi narodni front ima 29 odsto.

Kandidati RN se nadaju da će dobiti dovoljno mandata i da će ostvariti pobjedu već na sutrašnjim izborima sa više od 50 odsto glasova, ali o većini poslaničkih mjesta donosi se odluka u drugom krugu, koji je 7. jula.

Savez Zajedno, na čijem je čelu premijer Atal, nalazi se na trećem mjestu sa 20,5 odsto podrške.

Nastavi čitati

Svijet

OVO JE ODGOVOR AMERIKANCIMA! Putin najavio proizvodnju novih raketa

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija nastaviti proizvodnju raketa kratkog i srednjeg dometa koje mogu da nose nuklearne bojeve glave.

Putin je dodao da je ovo reagovanje na potez SAD da rasporede ovakve projektile u Evropi i u Aziji.

SAD su se 2019. godine zvanično povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa /INF/ iz 1987. sa Rusijom. nakon što su objavile da Moskva krši sporazum, što je Kremlj negirao.

Rusija je tada uvela moratorijum na sopstveni razvoj raketa, koje su ranije bile zabranjene sporazumom INF.

“Poznato je da SAD ne samo da proizvode ove raketne sisteme, već su ih već donijele u Evropu, na vježbe u Danskoj”, rekao je Putin na sastanku ruskog Savjeta bezbjednosti.

On je izjavio da je nedavno objavljeno da se rakete nalaze na Filipinima i da “nije poznato da li su odatle iznesene ili ne”.

Putin je rekao da je Rusija time bila prinuđena da odgovori.

Nastavi čitati

Svijet

MEDVEDEV “ČESTITAO” NOVOM RUKOVODSTVU EU! “Želim vam mnogo neuspjeha i problema”

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da su novi zvaničnici NATO i EU rusofobi i da iza sebe imaju mnogo neuspjeha i skandala.

“Novoimenovanima želim sve najbolje, odnosno, u prevodu sa diplomatskog jezika – maksimalne neuspjehe i strašne probleme u obavljanju dužnosti”, poručio je Medvedev.

On je istakao da je bivši premijer Holandije Mark Rute, koji preuzima dužnost generalnog sekretara NATO, političar koji se pretvorio u okorjelog rusofoba i odanog atlantistu.

“Rute već neko vrijeme žestoko mrzi našu zemlju. Pristalica je sve oštrijih sankcija. On će, očigledno, vjerno slijediti politiku klasika paranoidnog atlantizma”, napisao je Medvedev na “Telegramu”.

Govoreći o novom šefu evropske diplomatije Kaji Kalas, Medvedev je rekao da ona ima “dvije najvažnije osobine uspješnog evropskog političara, a to su nuklearna rusofobija i beskrajna žeđ za profitom”.

On je podsjetio da je, dok je Kalas širom zemlje histerično vikala o ruskoj prijetnji, njen muž poslovao sa ruskim kompanijama ostvarujući značajan profit.

“Kalasova se dobro razumije u zaštitu ljudskih prava. Autorka je čuvene nacističke fraze `posjetiti Evropu nije pravo, već privilegija`”, podsjetio je Medvedev.

On je naveo da je šef Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je izabrana drugi put na tu dužnost, “mazohistički odana svojim prekookeanskim gospodarima i stalno priča besmislice o Rusiji, ne birajući riječi”, prenosi “Sputnjik”.

Nastavi čitati

Aktuelno