Connect with us

Društvo

SVI RADNICI OTJERANI, VIŠE NEMA KO DA RADI Kako će zemlja nadoknaditi radnu snagu?

Na snagu je stupila treća faza njemačkog zakona čiji je cilj privlačenje strane stručne radne snage koja donosi brojne pogodnosti i za građane zapadnog Balkana. Prije svega dvostruko veću kvotu radnika koji će se moći lakše zaposliti u Njemačkoj.

Konkretno to znači da će 50.000 građana Albanije, BiH, Crne Gore, tzv. Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije imati olakšani pristup njemačkom tržištu rada bez dokazivanja profesionalnih kvalifikacija. Olakšan pristup njemačkom tržištu rada doprinijeće još masovnijem iseljavanju iz BiH, piše Večernji list.

Poslodavci u BiH u posljednje vrijeme muku muče s pronalaskom radnika. Više im ni povećanje plata ne pomaže, radnika jednostavno više nema. Godine izrabljivanja, neplaćanja doprinosa i potplaćenost došli su na naplatu.

Poslodavci sada spas vide u uvozu radne snage, međutim, pitanje je koliko će uspjeti nadoknaditi nedostatak radne snage. Samo u Srpskoj je u prvih pet mjeseci ove godine dozvolu za rad dobilo 929 stranaca, među kojima, osim državljana Srbije i Nepala, ima i radnika iz Indije, Turske, Kine, Bangladeša, Ruske Federacije.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Srpske, najviše stranaca je u pet mjeseci ove godine zaposleno u sektoru građevinarstva, uslužnih djelatnosti, umjetnosti, zabave i rekreacije, prerađivačkoj djelatnosti, pružanju smještaja, pripremi i posluživanju hrane – hotelijerstvu i ugostiteljstvu, vađenju ruda i kamena, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada itd.

Boris Pupić, stručni saradnik za informisanje Agencije za rad i zapošljavanje BiH rekao je da je prisutan rast broja izdanih radnih dozvola, a primjetan je rast i po određenim državama i po djelatnostima.

– Razlog za povećanje je što je povećan i broj kvota za novo zapošljavanje stranaca. Tako je kvota za novo zapošljavanje stranaca u 2022. godini iznosila 1.600 radnih dozvola, od čega za FBiH 1.340 radnih dozvola, Srpska 200 radnih dozvola i Distrikt Brčko BiH 60 radnih dozvola – rekao je on, piše Večernji list BiH.

Društvo

ZBOG TERORISTIČKOG NAPADA U BEOGRADU! Podignut stepen bezbjednosti u Srpskoj

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je podiglo mjere bezbjednosti na području Republike Srpske, posebno na javnim mjestima, nakon današnjeg terorističkog napada ispred Ambasada Izraela u Beogradu, prilikom čega je teško povrijeđen pripadnik Žandarmerije MUP-a Republike Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević su u stalnoj komunikaciji sa ministrom unutrašnjih poslova i potpredsjednikom Vlade Republike Srbije Ivicom Dačićem i prvim ljudima Policije Srbije i iako nema neposredne prijetnje od sličnog napada u Republici Srpskoj, naložen je niz preventivnih mjera i intenzivirana saradnja sa drugim policijskim agencijama u smislu razmjene operativnih informacija.

“Stanje bezbjednosti na području Republike Srpske je zadovoljavajuće i građani nemaju razloga za zabrinutost, ali apelujemo da policiji prijave svaku sumnjivu radnju u svom okruženju”, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nastavi čitati

Društvo

NOVI TOPLOTNI TALAS! Sutra i do 37 stepeni

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra će biti sunčano i vruće, samo su ponegdje na sjeveru u popodnevnim časovima mogući prolazna kiša ili pljusak.

Duvaće slab do umjeren vjetar, južni do jugozapadni, na sjeveru uveče povremeno pojačan, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha od 15 do 22, u višim predjelima od 12, a dnevna od 32 do 37, u višim predjelima od 25 stepeni Celzijusovih.

U Srpskoj i FBiH preovladava sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 14.00 časova: Bjelašnica 13, Čemerno 23, Han Pijesak i Kalinovik 24, Gacko, Kneževo i Mrakovica 25, Sokolac 26, Mrkonjić Grad, Srebrenica, Livno i Tuzla 29, Bileća, Rudo, Šipovo, Bugojno i Sarajevo 30, Višegrad, Ribnik, Srbac, Foča, Neum i Sanski Most 31, Banjaluka, Bijeljina, Doboj, Novi Grad, Prijedor, Trebinje,, Široki Brijeg i Zenica 32, a Mostar 36 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

UVIJEK VAS JE ZANIMALO GDJE LJETUJU BOGATAŠI? Ovo su njihove top destinacije

Neke turističke destinacije su postale sinonim za luksuz i zna se ko tu može da ljetuje – samo oni sa mnogo nula na računu.

Mikonos je jedno od najpoznatijih grčkih ostrva upravo po tom mondenskom momentu i cijenama koje su za obične ljude – astronomske.

Cijena prenoćišta u ovom malom bijelom grčkom raju, prema Bukingu, doseže i do nekoliko hiljada evra, a ista situacija i u drugim sličnim evropskim ljetovalištima.

Bijele kućice na Mikonosu

Mikonos pripada grupi ostrva Kiklade i nalazi se 150 kilometara jugoistočno od Atine. Na ovom malom ostrvu načičkane su čuvene bijele kućice kojima su ispunjeni Instagram i Pinterest.

Mikonos sa svojom dužinom od oko 15 kilometara i širinom od 10 kilometara je lokalitet koji su zaposjeli milijarderi kupovinom i izgradnjom nekretnina.

Pored Mikonosa, po luksuznim kompleksima u Grčkoj izdvajaju se Santorini, Krit, Krf, ali i neka mjesta na Halkidikiju.

Ultrabogata klijentela je podigla cijenu smeštaja na Mikonosu, piše Blic.

Smještaj u hotelu sa tri zvjezdice se na Bukingu ovog jula izdaje za oko 300 evra. To je cijena prenoćišta za dvije odrasle osobe, a navedeno je da je doručak uključen u cijenu. Ko želi u hotel sa jednom zvjezdicom više, moraće da izdvoji i više novca.

Na Bukingu se mogu vidjeti i cifre od kojih se javi blaga vrtoglavica jer cijena noćenja koštaju i preko 1.500 evra i to na akciji.

Svakako jedan od najpoznatijih hotela na Mikonosu je “Santa Marina”, luksuzni rizort, gdje noćenje za dvoje u superior sobi košta oko 2.000 evra, a ima soba koje koštaju oko 3.600 evra.

Azurna obala

Francuska rivijera je izraz koji već sam po sebi nosi dašak glamura u sebi jer su gradovi Kan, Nica i Sen Trope postali omiljeni svetskoj eliti još od 18. vijeka.

Mnogi su širom Azurne obale usidrili svoje luksuzne jahte jer, kako navodi Luxlife, 90% popularnosti lokacije potiče od populacije koja je ljubitelj nautike.

Jedan od najluksuznijih hotela u ovoj regiji je “Four Seasons Grand-Hôtel du Cap-Ferrat”, gdje jedna noć za dvoje košta više od 4.500 evra.

Marbelja se našla na vrhu liste “Najbolja evropska destinacija 2024”, koju je objavila Organizacija za najbolja evropska odredišta EBD. Naime, ovaj španski grad je dobio skoro 50.000 glasova uglavnom engleskih i američkih gostiju.

Objekat koji se izdvaja po svojoj ekskluzivnosti jeste Marbelja Klub hotel. U pitanju je objekat koji je osnovao nemački aristokrata 50-ih godina. Pored smještaja u elegantnim sobama, hotel ima mogućnost iznajmljivanja vila sa 2, 3 i 4 spavaće sobe i privatnih bazena. Cijena noćenja za dve osobe košta oko 2.220 evra.

Zanimljivo je da hotel nudi nudi mnoge aktivnosti, kao što su baštovanstvo i časovi kuvanja. Gosti hotela dobijaju besplatnu naknadu za igranje na živopisnom golf terenu koji se nalazi u Benahavisu, koji pripada klubu Marbelja.

Na top listi i Batumi i Gruziji

Iza Marbelje po popularnosti slijede Monako, Malta, Ženeva i Batumi u Gruziji. Ova odredišta zauzimaju prvih pet mjesta na pomenutoj evropskoj listi.

Izvršni direktor EBD-a je tim povodom naveo da bogati sada teže ka manje poznatim luksuznim destinacijama kao što su Ponca, Porto Vekio, Kap Fere, Sirmione i Farska ostrva za kratkotrajne praznike, precizira on.

Italija takođe ima pregršt mjesta gdje se odmaraju bogataši, a “Carter” izdvaja Siciliju i poznata jezera Komo i Garda. Na mapi imućnih turista izdvajaju se još i Korzika, Španska balearska ostrva i Tunis.

Nastavi čitati

Aktuelno