Connect with us

Hronika

JEZIVA tragedija u Jablanici: Maloljetnik iz Saudijske Arabije utopio se PRED PORODICOM

Maloljetnik A.E.S. (16) iz Saudijske Arabije utopio se sinoć na Jablaničkom jezeru, a sve se dogodilo pred porodicom, koja je bila na mjestu nesreće.

Kako su naveli iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanske županije, maloljetna osoba iz Saudijske Arabije A.E.S. koja je rođena 2008. godine izgubila je život na Jablaničkom jezeru u mjestu Radešine na području opštine Konjic.

“Mrtvozornik je na mjestu nesreće proglasio da je smrt nastala utapanjem. U tom trenutku na lokalitetu je bila višečlana obitelj iz Saudijske Arabije, a maloljetni A. E.S. utopio se pod nesretnim okolnostima. Do tragičnog događaja je došlo u večernjim satima, a očevid je obavljen pod nadzorom dežurnog tužitelja”, kazali su za hercegovina.info Tužilaštva HNK.

Inače, sinoć je Gorska služba spašavanja “Prenj” primila dojavu da se u Jablaničkom jezeru utopio maloljetnik i da ekipa na čelu sa kantonalnim tužiocem traži pomoć ronioca u traženju tijela.

Na mjesto utapanja je izašao ronilački tim GSS Prenj, a nakon što su locirali moguće mjesto gdje se nalazi utopljenik, iz drugog zarona su pronašli tijelo na dubini od oko pet metara.

Hronika

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA na putu Prijedor – Novi Grad

Teška saobraćajna nezgoda dogodila se oko 14 časova na magistralnom putu Prijedor-Novi Grad u mjestu Blagaj, kada je putnički automobile sletio s kolovoza.

Na vozilu je pričinjena značajna materijalna šteta, a nemamo informacija da li je bilo povrijeđenih osoba, prenosi Prijedor danas.

Uviđaj obavljaju policijski službenici PU Prijedor.

Saobraćaj se odvija otežano i to samo za automobile.

Nastavi čitati

Hronika

HOĆE LI ĐOKO EKVATOR U ZATVOR? Prijeti mu hapšenje, a njegovoj kompaniji stečaj

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci privodi kraju istragu protiv vlasnika kompanije “Ekvator” Đorđa Davidovića, a do kraja jula se očekuje i podizanje optužnice.

Međutim, proces odugovlači upravo Davidović jer se ne odaziva na poziv tužioca da bude saslušan u svojstvu osumnjičenog, a što je zakonska obaveza i uslov za podizanje optužnice.

Banjalučki biznismen, poznatiji pod nadimkom Đoko Ekvator, očigledno nema sreće, jer, kako navodi poslovni portal Kapital, “strpljenje tužioca nije neograničeno”.

– On ne želi da primi poziv za saslušanje i velika je vjerovatnoća da će tužilac napisati nalog za njegovo privođenje, kako bi mogao da podigne optužnicu- navodi izvor blizak ovoj pravosudnoj instituciji.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka o ovim informacijama se nisu željeli javno govoriti.

Oni su naveli da postoje tri predmeta u radu protiv Davidovića, a da je onaj iz aprila 2022. godine priveden kraju.

Podsjećamo, grad Banjaluka je tada prijavio Davidovića, da je sa gradskog računa preko Ekvatora cesijom koja je kasnije poništena skinuo preko dva miliona maraka na račun fiktivne firme Banigo građenje.

– Sve tri prijave su u fazi istrage. Saslušavaju se oštećeni, svjedoci i prikuplja se relevantna dokumentacija kako bi se donijela odgovarajuća tužilačka odluka, s tim da se prijava koja je podnesena 11. aprila 2022. godine nalazi u završnoj fazi istrage i u skorije vrijeme se očekuje donošenje konačne tužilačke odluke – rečeno je iz tužilaštva.

Podsjećamo, Davidovića je tužilaštvu prijavila i policija zbog sumnje da je u 20 krivičnih djela pribavio nezakonitu dobit veću od osam miliona KM.

Takođe i kupci kojima je uzeo novac za stanove a nikada ih nije izgradio su ga prijavili za prevaru.

U kompaniji “Ekvator” je u toku predstečajni postupak po zahtjevu firme Standard Prva iz Bijeljine.

Srpska info

Nastavi čitati

Hronika

UBISTVO U SARAJEVU! Uhapšeni muž, svekrva i pomagač

U stanu u Kolodvorskoj ulici u Sarajevu pronađeno je beživotno tijele žene N.R (38), a zbog ubistva su uhapšeni njen suprug G.R. (36) i svekrva L.R. (76), kao i L.J. (67) zbog osnova sumnje da je znao za smrt N.R., te da je pružio pomoć učiniocima.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju Uprave policije MUP-a KS i Kantonalnog tužilaštva KS, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom dežurne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, uhapsili su G.R. zbog krivičnog djela ubistvo, dok je L.R. uhapšena zbog krivičnog djela saučesništvo u ubistvu.

Zbog krivičnih djela neprijavljivanje krivičnog djela ili učinioca i pomoć učiniocu nakon učinjenog krivičnog djela uhapšen je i L.J.
Kako su istakli, žena N.R. je usmrćena prije više dana.

“U stanu su pronađeni predmeti i tragovi izvršenja krivičnog djela”, naveli su.

Tijelo preminule je prevezeno u prosekturu Bare, te će po naredbi tužiteljice biti izvršena obdukcija.
“Svi lišeni slobode su u službenim prostorijama Uprave policije, te će nakon kriminalističke obrade biti predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo”, stoji u saopštenju.

Nastavi čitati

Aktuelno