Connect with us

Društvo

LJETO NAM TEK STIŽE Sutra i zvanično počinje najtopliji period godine

Iako se već danima kuvamo od vrućine, ljeto nam zvanično stiže tek sutra, 20. juna, i to u  22.50 časova.

Na prvi dan ljeta, u Republici Srpskoj se očekuje dnevna temperatura od 32 do 38 stepeni Celzijusovih.

– Sam početak ljeta je u znaku veoma toplog vremena, čak će biti i toplije od prosjeka za drugi dio juna, s obzirom da će temperatura vazduha ići do 38 stepeni, nije isključeno da ponegdje u petak, eventualno, i subotu bude i skoro 40 stepeni Celzijusovih – rekla je meteorolog Hidrometeorološkog zavoda RS Milica Đorđević za Srnu.

Ona je za narednu sedmicu najavila nestabilnije vrijeme i svježije.

– Uslijediće pad temperature vazduha za 10 do 15 stepeni, tako ćemo imati nekoliko nestabilnih i svežijih dana, ali to neće dugo trajati – rekla je Đorđevićeva.

Na dan početka ljeta obdanica je najduža, a noć najkraća.

U isto vrijeme, kada na sjevernoj Zemljinoj polulopti stiže ljeto, na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima.

 

 

 

Društvo

VRUĆINE SMETAJU I KUĆNIM LJUBIMCIMA! Na šta vlasnici da obrate pažnju tokom tropskih dana

Tropski dani, vrućine i vlaga teško padaju i našim kućnim ljubimcima. Glavni savjet za vlasnike, kada su veoma visoke temperature, je da ne šetaju ljubimce u najtoplijem dijelu dana.

Na šta bi sve vlasnici trebalo da obrate pažnju tokom tropskih dana, za N1 govorila je veterinarka Olgica Dereta.

Kućne ljubimce vrućine pogađaju isto kao i nas, pa savjet vlasnicima da ih ne šetaju u najtoplijem dijelu dana i ne izlažu ih direktnoj sunčevoj svjetlosti, objasnila je veterinarka.
Prva stvar koja može da se dogodi je, kako objašnjava, sunčanica kada su direktno izloženi suncu, a druga toplotni udart i to se dešava kada vlasnici ostave ljubimca na 2 minuta automobilu i li ga ostave u nekoj neprovjetrenoj prostoriji.

Kada ljubimci ubrzanije dišu i pokušavaju da se rashlade signali su za vlasnike da reaguju i sklone životinju, da pokušaju da je rashlade, i daju joj vode.

Dodaje da ljubimcima kupanje prija i da nije loše na mjestima gde je to dozvoljeno.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Izuzetno vruće, temperatura do 37 stepeni

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra će biti sunčano i vruće, samo su ponegdje na sjeveru u popodnevnim časovima mogući prolazna kiša ili pljusak.

Duvaće slab do umjeren vjetar, južni do jugozapadni, na sjeveru uveče povremeno pojačan, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha od 15 do 22, u višim predjelima od 12, a dnevna od 32 do 37, u višim predjelima od 25 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

ZBOG TERORISTIČKOG NAPADA U BEOGRADU! Podignut stepen bezbjednosti u Srpskoj

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je podiglo mjere bezbjednosti na području Republike Srpske, posebno na javnim mjestima, nakon današnjeg terorističkog napada ispred Ambasada Izraela u Beogradu, prilikom čega je teško povrijeđen pripadnik Žandarmerije MUP-a Republike Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević su u stalnoj komunikaciji sa ministrom unutrašnjih poslova i potpredsjednikom Vlade Republike Srbije Ivicom Dačićem i prvim ljudima Policije Srbije i iako nema neposredne prijetnje od sličnog napada u Republici Srpskoj, naložen je niz preventivnih mjera i intenzivirana saradnja sa drugim policijskim agencijama u smislu razmjene operativnih informacija.

“Stanje bezbjednosti na području Republike Srpske je zadovoljavajuće i građani nemaju razloga za zabrinutost, ali apelujemo da policiji prijave svaku sumnjivu radnju u svom okruženju”, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nastavi čitati

Aktuelno