Connect with us

Svijet

Hezbolah zaprijetio da će napasti Kipar, STIGAO ODGOVOR

Vođa libanske militantne grupe Hezbolah zaprijetio je juče da će napasti evropsko ostrvo Kipar ako izbije rat između Izraela i Libana, piše CNN.

“Kipar će, takođe, biti dio ovog rata ako otvori svoje vazdušne luke i baze za izraelske snage”, rekao je Hasan Nasralah u televizijskom obraćanju koje je uslijedilo samo dan nakon što je Izrael upozorio Hezbolah, grupu koju podržava Iran, da se mogućnost rata približava.

Prvi put da Hezbolah prijeti Kipru
Ovo je prvi put da je Hezbolah zaprijetio Kipru koji je u EU te se nalazi u Sredozemnom moru, oko 200 kilometara od Libana. Kipar od 2014. održava zajedničke vojne vježbe sa Izraelom.

Nasralahova prijetnja došla je kao dio odgovora na upozorenje Izraela. Poručio je da će Hezbolah “uzdrmati stubove Izraela ako se rat nametne Libanu”, prenosi Index.hr.

Zabrinutost zbog mogućnosti potpunog rata
Napetosti između Hezbolaha i Izraela rastu od napada Hamasa 7. oktobra i vojne kampanje Izraelskih obrambenih snaga u Gazi koja je uslijedila. Posljednjih sedmica pojačan je intenzitet prekograničnih napada između Hezbolaha i Izraela, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućnosti potpunog rata.

Hezbolah se u utorak pohvalio videom od 9 minuta snimljenim dronom koji prikazuje civilne i vojne lokacije oko jednog od najvećih izraelskih gradova, Haife. Video je potakao izraelskog ministra vanjskih poslova Israela Katza da upozori na “sveopšti rat u kojem će “Hezbolah biti uništen, a Libon teško poražen”.

“Neprijatelj zna da nijedno mjesto u cijeloj državi nije sigurno od naših projektila. Namjerno ćemo ih ciljati”, rekao je Nasralah u svom govoru.

Oglasio se kiparski predsjednik
Kao odgovor na prijetnju Nasralaha, kiparski predsjednik Nikos Christodoulides rekao je da otok “ni na koji način nije uključen u ratne sukobe”.

“Republika Kipar nije dio problema. Republika Kipar je dio rješenja. A našu ulogu u tome, kao što je prikazano, na primjer, kroz humanitarni koridor, prepoznaje ne samo arapski svijet već i međunarodna zajednica u cjelini”, rekao je Christodoulides.

Svijet

AMERIČKE SANKCIJE SRPSKOJ zabranjene su normama međunarodnog prava

Osnov da udarac uzvrate tužbom protiv Ministarstva finansija SAD-a imaju svi oštećeni radnici tih kompanija. Posebno se to odnosi na medijske radnike, čijim sankcionisanjem je pored radnog prava udareno na slobodu govora, uvjeravaju ugledni pravnici.

“Zabranjivanje radnicima da rade svoje poslove u firmama od kojih žive njihove porodice i sve ostalo je nešto za šta se mogu voditi sudski sporovi protiv Ministarstva finansija SAD-a, jer je ono odgovorno za svu štetu koju prouzrokuje na način koji nije u skladu sa standardima“, izjavio je Vitomir Popović, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Protivpravno uvođenje sankcija, čak i bez dokazivanja tvrdnji dovoljno govori o bahatosti američke administracije u BiH. Da bi pokazali odgovorno rukovođenje, svi nivoi domaćih vlasti dužni su da se bore protiv povrede nadležnosti institucija. Činjenica je da oni koji su rado prihvatili odgovornost da obavljaju ključne funkcije i nisu proteklih dana pokazali spremnost da se izbore za interese građana, radnika i njihovih prava.

„Postoje principi koji su nedodirljivi, postoje stvari koje su nedodirljive, a to su nadležnosti Republike Srpske i naše ingerencije koje smo stekli čak i ovako očerupanog Dejtona do danas moraju biti očuvani po svaku cijenu i tu se mora podvući crvena linija bez obzira kojem političkom spektru pripadate ili u kojem ste dijelu neke javnosti“, istakao je politikolog Vojislav Savić.

Da sve bude gore, u političkom Sarajevu koje je okosnica problema, još ne vide strani udar na nezavisnost institucija. Sav apsurd sankcija otkriva i činjenica da pred domaćim pravosuđem nisu pokrenuti predmeti protiv kompanija i lica čija su imena na crnoj listi. Slijepi su i na potpuni zaobilazak Regulatorne agencije za komunikacije na nivou BiH, direktno nadležne za dozvolu rada i kontrolisanje svih elektronskih medija.

„S obzirom na činjenicu da mi imamo regulatorno tijelo, to jeste regulatornu agenciju za komunikacije kojoj je odgovorna za rad medija i koja treba medije da prati i da ih, naravno, kažnjava, ali u skladu sa normativno propisanim standardima. To jeste, ako određeni medij krši one normative koji su doneseni na nivou BiH i onih koji su doneseni na nivou Republike Srpske, u tom slučaju medij treba da odgovara“, smatra Anđela Kuprešanin Vukelić, šef katedre za novinarstvo i komunikologiju na FPN UNIBL-a.

Pored toga što su odluke Ambasade SAD-a protivne pravnim činjenicama, i oni rijetki odgovori koji pristižu iz te institucije kose se čak sa zdravim razumom. Jedan od takvih adresiran nam je juče, u kojem su odgovornost za posljedice sankcija prebacili na banke koje ambasada, takođe, ucjenjuje.

Nastavi čitati

Svijet

SRPSKA TRADICIJA I U AMERICI! U Čikagu se prvi put održava kosidba

U Čikagu, na imanju Crkve Svetog Jovana Krstitelja, danas se prvi put održava kosidba koja je od velikog značaja za očuvanje tradicije, rečeno je Srni u Udruženju krajiških Srba “Prelo” iz Čikaga.

Manifestacija, koja se održava na crkvenom imanju u naselju Homer Glen, prilika je da se potraže i naoštre kose koje se decenijama čuvaju u garažama i podsjetnik su na zavičaj.

“Jedna od njih je i kod Kordunaša Pere Stanojčića koji danas živi u Južnom Čikagu”, rekao je Svetozar Dančuo iz Udruženja “Prelo”.

Organizatori, udruženja “Prelo” i “Hercegovac”, najavljuju da će Stanojčić prvim otkosom otvoriti ovaj događaj u Čikagu.

“Još prije nekoliko godina Dušan Magazin iz Udruženja `Hercegovac` donio je iz Trebinja u Čikago nekoliko kosa kovanica sa kosištima. Tako će moći i oni koji trenutno nemaju svoju kosu da se odmjere u kosidbi na tradicionalan način”, kaže Dančuo.

U programu će učestvovati ženske i muške pjevačke grupe, zdravičari, a biće održane i sportske igre poput bacanja kamena sa ramena, nadvlačenje konopca, balotanje.

Nastavi čitati

Svijet

FRANCUSKU SUTRA ČEKAJU prijevremeni parlamentarni izbori

U Francuskoj je završena predizborna kampanja, a prema prvim projekcijama, na sutrašnjim prijevremenim parlamentarnim izborima ubjedljivu pobjedu odnijeće stranka krajnje desnice Nacionalnio okupljanje /RN/, na čijem je čelu Marin le Pen.

Francuski premijer Gabrijel Atal upozorio je da bi eventualna pobjeda Le Penove dovela do “mržnje i agresije”, ali rezultati anketa ukazuju na to da stranka Marin le Pen i dvadesetosmogodišnjeg Žordana Baredele, koji bi mogao biti novi premijer, čvrsto drži vodeću poziciju.

Samo je pitanje, kako pokazuju ankete, da li će na izborima, koji se održavaju u dvije runde, sutra i 7. jula, dobiti apsolutnu većinu u parlamentu.
Nacionalno okupljanje ima velike šanse da dobije apsolutnu većinu nakon ubjedljive pobjede na izborima za Evropski parlament 9. juna, zbog čega je predsjednik Emanuel Makron i raspustio parlament, te za samo tri sedmice objavio datum prijevremenog glasanja.

Prema rezultatima pojedinih anketa, RN ima podršku od 36,5 odsto glasača, dok savez stranaka lijevog centra Novi narodni front ima 29 odsto.

Kandidati RN se nadaju da će dobiti dovoljno mandata i da će ostvariti pobjedu već na sutrašnjim izborima sa više od 50 odsto glasova, ali o većini poslaničkih mjesta donosi se odluka u drugom krugu, koji je 7. jula.

Savez Zajedno, na čijem je čelu premijer Atal, nalazi se na trećem mjestu sa 20,5 odsto podrške.

Nastavi čitati

Aktuelno