Connect with us

Društvo

PACIJENTI TAOCI PETROVIĆEVIH DUGOVA Ignoriše bijeljinski Dom zdravlja, dužan blizu DVA MILIONA KM

Direktor Doma zdravlja Bijeljina Danijela Đukin rekla je da ukupan dug Gradske uprave ovoj zdravstvenoj ustanovi, otkako je Ljubiša Petrović gradonačelnik, iznosi 1.350.000 KM sa 1. junom i pola miliona KM za rekonstrukciju ustanove.

Đukinova je rekla da agonija 450 zaposlenih u bijeljinskom Domu zdravlja, te time i agonija oko 150.000 pacijenata okrenutih ovoj ustanovi traje već gotovo četiri godine.

Dom zdravlja Bijeljina je u februaru tužio gradonačelnika Bijeljine, prvo ročište je bilo 5. juna, ali se, kaže Đukinova, niko iz Gradske uprave nije pojavio.

– Naši pacijenti osjećaju pritisak i probleme u potrazi za zdravljem zbog neposlovanja Gradske uprave Bijeljina, zanemarivanja potreba bolesnih, jer tri i po godine unazad Dom zdravlja ne dobija ništa od grada, koji je dužan da isplaćuje i plate radnicima, da obavlja rekonstrukciju, nabavlja opremu… – rekla je Đukinova.

Ona je dodala da, osim pacijenata iz Bijeljine – mještana svih 60 naselja ovog grada, ovaj dom zdravlja zadovoljava i potrebe pacijenata iz opština Lopare i Ugljevik, čiji domovi zdravlja nemaju sve zdravstvene organizacione jedinice, a pacijentima su neophodne.

– Naša ustanova je druga po veličini u Republici Srpskoj. Od 45 ustanova primarne zdravstvene zaštite u Srpskoj, samo je banjalučki Dom zdravlja veći. Raspoređeni smo u 15 organizacionih jedinica, imamo 450 zaposlenih, a u planu je otvaranje još jedne organizacione jedinice – centar za rast i razvoj djece, čime bismo bili jedini u regionu koji će ga imati – rekla je Đukinova.

Ona je podsjetila da je ove godine u Domu zdravlja otvoren i Centar za prevenciju bolesti.

– I opet smo među prvima, tako da, i pored svih problema i sve muke koja nas je snašla u posljednje skoro četiri godine, nekako uspijevamo, mada teško, i ja ne znam više ni kome da se obratim. Taj čovjek radi šta hoće. Agonija traje među nama otkako je na čelu grada Petrović, koji je učinio sve i čini da se ova zdravstvena ustanova muči sa ovakvom lokalnom Gradskom upravom – rekla je Đukinova.

Prema njenim riječima, ovoj lokalnoj zdravstvenoj ustanovi finansije bi trebalo da obezbjeđuje grad, ali se, ipak, većinskim dijelom finansira tako što oko 70 odsto finansija izdvaja Vlada Republike Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja – za plate, opremu, održavanje.

Ona je podsjetila da je Dom zdravlja u posljednjih 30 godina postao zasebna ustanova kojoj je još 1994. godine budžetom za primarnu zdravstvenu zaštitu izdvojeno 400.000 KM na godišnjem nivou.

– Još tada je izdvajano toliko. Danas, za svih 26 sektorskih ambulanti koje posjeduje Dom zdravlja, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, troškove treba da pokriva lokalna zajednica – grad Bijeljina – naglasila je direktor Doma zdravlja Bijeljina.

I, ako na primjer, Skupština grada, kaže Đukinova, dodijeli u 2022. godini budžetskih 700.000 KM na godišnjem nivou za Dom zdravlja, Petrović “odsiječe” na 400.000.

– Tako i ove godine, isto… Da li neko misli da smo vidjeli i jednu jedinu marku? Nismo. Ne može on da se ponaša tako prema ustanovi koja je na ponos u cijeloj državi – rekla je Đukinova.

Ona je navela da dug postoji od 2020. godine 14.000 KM i u 2021. je bio sitniji dug, ali je iz 2022. ostao dug od 300.000 KM, iz 2023. od oko 700.000 KM, i do danas, polovina je juna, dug je oko 300.000 KM.

– Ukupan dug otkako je Ljubiša Petrović gradonačelnik Bijeljine je 1.850.000 KM – rekla je Đukinova i dodala da se svakog mjeseca dug uvećava za oko 80.000 KM.

Bolestan čovjek ima samo jednu jedinu želju – da ozdravi, kaže Đukinova, a pacijent je upućen na Dom zdravlja i treba mu visok i kvalitetan nivo usluga.

– Kako, odakle? A, neophodno je obezbijediti kvalitet, obnavljati aparaturu, a sve košta – i ultrazvuk, i vađenje krvi, rendgen aparati, mobilni aparati, mamografi, sanitetska vozila, ostala vozila, gorivo, održavanje zgrade, grijanje, telefoni, struja… Sve košta, a za sve to je, u svih 26 sektorskih ambulanti, dužna da plati Gradska uprava – rekla je Đukinova.

Podsjećamo, Srna je prije četiri dana poslala upit gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću o dugovanjima prema Domu zdravlja, zatim prema jedinom javnom vrtiću u gradu, prema sportu, za neisplaćivanje stipendija i za ostale dugove, ali nije dobila odgovor.

Društvo

VRUĆINE SMETAJU I KUĆNIM LJUBIMCIMA! Na šta vlasnici da obrate pažnju tokom tropskih dana

Tropski dani, vrućine i vlaga teško padaju i našim kućnim ljubimcima. Glavni savjet za vlasnike, kada su veoma visoke temperature, je da ne šetaju ljubimce u najtoplijem dijelu dana.

Na šta bi sve vlasnici trebalo da obrate pažnju tokom tropskih dana, za N1 govorila je veterinarka Olgica Dereta.

Kućne ljubimce vrućine pogađaju isto kao i nas, pa savjet vlasnicima da ih ne šetaju u najtoplijem dijelu dana i ne izlažu ih direktnoj sunčevoj svjetlosti, objasnila je veterinarka.
Prva stvar koja može da se dogodi je, kako objašnjava, sunčanica kada su direktno izloženi suncu, a druga toplotni udart i to se dešava kada vlasnici ostave ljubimca na 2 minuta automobilu i li ga ostave u nekoj neprovjetrenoj prostoriji.

Kada ljubimci ubrzanije dišu i pokušavaju da se rashlade signali su za vlasnike da reaguju i sklone životinju, da pokušaju da je rashlade, i daju joj vode.

Dodaje da ljubimcima kupanje prija i da nije loše na mjestima gde je to dozvoljeno.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Izuzetno vruće, temperatura do 37 stepeni

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra će biti sunčano i vruće, samo su ponegdje na sjeveru u popodnevnim časovima mogući prolazna kiša ili pljusak.

Duvaće slab do umjeren vjetar, južni do jugozapadni, na sjeveru uveče povremeno pojačan, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha od 15 do 22, u višim predjelima od 12, a dnevna od 32 do 37, u višim predjelima od 25 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

ZBOG TERORISTIČKOG NAPADA U BEOGRADU! Podignut stepen bezbjednosti u Srpskoj

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je podiglo mjere bezbjednosti na području Republike Srpske, posebno na javnim mjestima, nakon današnjeg terorističkog napada ispred Ambasada Izraela u Beogradu, prilikom čega je teško povrijeđen pripadnik Žandarmerije MUP-a Republike Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević su u stalnoj komunikaciji sa ministrom unutrašnjih poslova i potpredsjednikom Vlade Republike Srbije Ivicom Dačićem i prvim ljudima Policije Srbije i iako nema neposredne prijetnje od sličnog napada u Republici Srpskoj, naložen je niz preventivnih mjera i intenzivirana saradnja sa drugim policijskim agencijama u smislu razmjene operativnih informacija.

“Stanje bezbjednosti na području Republike Srpske je zadovoljavajuće i građani nemaju razloga za zabrinutost, ali apelujemo da policiji prijave svaku sumnjivu radnju u svom okruženju”, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nastavi čitati

Aktuelno