Connect with us

Hronika

Sarajevo teren vatrenih obračuna, PUCA SE I U SRED BIJELA DANA

Sreća je pa već odavno ne izlazim mnogo, a dijete mi je još malo pa ne ide samo. Ne znam kako ću ako se ovako nastavi. Sve više razmišljam o tome da idem živjeti u neku manju i mirniju sredinu.

Tim riječima je za “Nezavisne novine” bezbjednosnu situaciju u Sarajevu opisala jedna Sarajka.

U gradu u kojem ona živi desio se novi obračun, ko zna koji u nizu ove godine. Na jednom od parkinga na Baščaršiji, u četvrtak naveče je ranjen muškarac.

“U Sarajevu je postalo žestoko posljednjih mjeseci. Pucnjave se dešavaju u centru grada i to još usred dana. Logično je da se niko ne osjeća sigurno. Postajemo džungla. Užaš”, ističe ova Sarajka koja nas je zamolila da joj ne navodimo ime.

Velika drama odvijala se u četvrtak naveče na području Baščaršije. Prema dostupnim saznanjima, uhapšen je Tarik Švrakić (32), koji je osumnjičen da je upucao Kerima Hodu (29).

“Pripadnici Policijske uprave Stari grad, u četvrtak, u 23.30, uhapsili su T.Š. iz Sarajeva koji je osumnjičen za izazivanje opšte opasnosti i tešku povredu na štetu K.H.”, rekli su iz MUP-a KS.

Dvije pucnjave, koje su se dogodile ove godine, okončane su kobno, jedna u januaru, a druga u junu.

Naime, 10. juna, oko 17 sati, na Vilsonovom šetalištu, usred dana, ubijen je Anel Kršo (39), a za taj zločin osumnjičen je Nihad Sarajkić (32), koji je, kako ga terete, ispalio 16 metaka. Kršo, prema dostupnim informacijama, u krivičnoj evidenciji ima čak devet pravosnažnih presuda za različita krivična djela.

Osuđivan je, kako tvrde mediji, za nasilje u porodici, posjedovanje i omogućavanje uživanja droga, nedozvoljeno držanje oružja, pokušaj ubistva, krijumčarenje.

U sarajevskom naselju Otoka, 28. januara ubijen je Faris Pendek (19). Da ga je ubio, osumnjičen je Adem Šuman (24). Šuman je, kako se sumnja, zločin počinio jednim hicem iz pištolja, s tim što nije imao dozvolu za nošenje oružja, a ranije je presuđivan zbog konzumiranja narkotika. Osumnjičeni je, navodno, imao više od 60 prekršaja u saobraćaju.

Nermin Pećanac, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kaže da su građani s razlogom zabrinuti. Kako ističe, očekuje se od nekih ljudi koji su za to plaćeni da reaguju na vrijeme, pošto vlast koja bi trebalo da radi – ne radi.

“Imate ministra bezbjednosti na čiju se smjenu se ide, imate federalnog ministra koji je predmet ismijavanja na društvenim mrežama, imate kantonalnog ministra koji je to sedam godina, a ništa nije popravio niti unaprijedio. Jednostavno, od ovakve kadrovske politike, dabogda da bude bolje stanje”, rekao je Pećanac za “Nezavisne novine”.

Opasnost postoji, dodaje, od načina izvršenja, mjesta i vremena.

“Znači, zadnja dešavanja odnose se na pucnjave. To se dešava i ujutru i usred bijela dana i naveče, ali i na frekventnim mjestima. Neki će reći da svugdje ima pucnjava. Ima, ali u drugim državama vlast radi na donošenju mjera da se to smanji na najmanji mogući nivo. Ja sam svjestan da niko nije iskorijenio kriminal, pa neće ni BiH, ali treba raditi na tome da se smanji ovakav stepen kriminala. Sarajevo jeste glavni grad, ali je suviše malo da bi imala ovakav stepen krivičnih djela, pogotovo sa upotrebom vatrenog oružja”, naglasio je Pećanac za “Nezavisne novine”.

Hronika

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA na putu Prijedor – Novi Grad

Teška saobraćajna nezgoda dogodila se oko 14 časova na magistralnom putu Prijedor-Novi Grad u mjestu Blagaj, kada je putnički automobile sletio s kolovoza.

Na vozilu je pričinjena značajna materijalna šteta, a nemamo informacija da li je bilo povrijeđenih osoba, prenosi Prijedor danas.

Uviđaj obavljaju policijski službenici PU Prijedor.

Saobraćaj se odvija otežano i to samo za automobile.

Nastavi čitati

Hronika

HOĆE LI ĐOKO EKVATOR U ZATVOR? Prijeti mu hapšenje, a njegovoj kompaniji stečaj

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci privodi kraju istragu protiv vlasnika kompanije “Ekvator” Đorđa Davidovića, a do kraja jula se očekuje i podizanje optužnice.

Međutim, proces odugovlači upravo Davidović jer se ne odaziva na poziv tužioca da bude saslušan u svojstvu osumnjičenog, a što je zakonska obaveza i uslov za podizanje optužnice.

Banjalučki biznismen, poznatiji pod nadimkom Đoko Ekvator, očigledno nema sreće, jer, kako navodi poslovni portal Kapital, “strpljenje tužioca nije neograničeno”.

– On ne želi da primi poziv za saslušanje i velika je vjerovatnoća da će tužilac napisati nalog za njegovo privođenje, kako bi mogao da podigne optužnicu- navodi izvor blizak ovoj pravosudnoj instituciji.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka o ovim informacijama se nisu željeli javno govoriti.

Oni su naveli da postoje tri predmeta u radu protiv Davidovića, a da je onaj iz aprila 2022. godine priveden kraju.

Podsjećamo, grad Banjaluka je tada prijavio Davidovića, da je sa gradskog računa preko Ekvatora cesijom koja je kasnije poništena skinuo preko dva miliona maraka na račun fiktivne firme Banigo građenje.

– Sve tri prijave su u fazi istrage. Saslušavaju se oštećeni, svjedoci i prikuplja se relevantna dokumentacija kako bi se donijela odgovarajuća tužilačka odluka, s tim da se prijava koja je podnesena 11. aprila 2022. godine nalazi u završnoj fazi istrage i u skorije vrijeme se očekuje donošenje konačne tužilačke odluke – rečeno je iz tužilaštva.

Podsjećamo, Davidovića je tužilaštvu prijavila i policija zbog sumnje da je u 20 krivičnih djela pribavio nezakonitu dobit veću od osam miliona KM.

Takođe i kupci kojima je uzeo novac za stanove a nikada ih nije izgradio su ga prijavili za prevaru.

U kompaniji “Ekvator” je u toku predstečajni postupak po zahtjevu firme Standard Prva iz Bijeljine.

Srpska info

Nastavi čitati

Hronika

UBISTVO U SARAJEVU! Uhapšeni muž, svekrva i pomagač

U stanu u Kolodvorskoj ulici u Sarajevu pronađeno je beživotno tijele žene N.R (38), a zbog ubistva su uhapšeni njen suprug G.R. (36) i svekrva L.R. (76), kao i L.J. (67) zbog osnova sumnje da je znao za smrt N.R., te da je pružio pomoć učiniocima.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju Uprave policije MUP-a KS i Kantonalnog tužilaštva KS, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom dežurne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, uhapsili su G.R. zbog krivičnog djela ubistvo, dok je L.R. uhapšena zbog krivičnog djela saučesništvo u ubistvu.

Zbog krivičnih djela neprijavljivanje krivičnog djela ili učinioca i pomoć učiniocu nakon učinjenog krivičnog djela uhapšen je i L.J.
Kako su istakli, žena N.R. je usmrćena prije više dana.

“U stanu su pronađeni predmeti i tragovi izvršenja krivičnog djela”, naveli su.

Tijelo preminule je prevezeno u prosekturu Bare, te će po naredbi tužiteljice biti izvršena obdukcija.
“Svi lišeni slobode su u službenim prostorijama Uprave policije, te će nakon kriminalističke obrade biti predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo”, stoji u saopštenju.

Nastavi čitati

Aktuelno