Connect with us

Banjaluka

DAN OTVORENIH VRATA U AZILU: Sugrađani se družili sa ljubimcima

Povodom Dana otovrenih vrata, više sugrađana, udruženja građana i svih ljubitelja pasa posjetili su azil za pse na Manjači.

Ovom prilikom, družili su se sa ljubimcima, šetali ih i hranili, a neki od pasa iz azila našli su i svoje nove vlasnike.

Podsjećamo da je sam postupak udomljavanja jednostavan i potpuno besplatan. Važno je napomenuti da su psi u azilu prošli kompletan tretman, koji obuhvata pregled veterinara, sterilizaciju, obradu protiv vanjskih i unutrašnjih parazita, a osim zdravstvene obrade, životinje prođu i test karaktera.

Osim što posvećuje posebnu pažnju obezbjeđivanju boljih uslova u azilu i svakodnevno radi na zbrinjavanju napuštenih životinja, Grad je pokrenuo i akciju udomljavanja pasa pod nazivom „Udomi ljubav“ kako bi zbrinute životinje dobile i svog vlasnika.

Pokrenuta je i posebna Fejsbuk stranica, a organizuju se i Dani otvorenih vrata.

Ukoliko ste zainteresovani da udomite nekog od pasa iz azila, sve potrebne informacije možete dobiti putem telefona na brojeve: 051-244-526 i 065-690-857 ili putem fejsbuk stranice „Udomi ljubav“.

Banjaluka

OD 5. do 7. JULA! Sve je spremno za još jedan festival „Kozara etno“

Festival „Kozara etno 2024“ donosi od 5. do 7. jula još jednu, trodnevnu čaroliju koja spaja tradiciju, običaje i folklor.

-Festival „Kozara etno“ je prepoznatljiv po tome što svake godine ima određenu temu koja predstavlja različite aktivnosti koje su se u potkozarskim selima izvodile u kući i u polju. Ove godine je to radionica na temu „tambura tronožica“. Od 2005. godine festival u potkozarskom mjestu Piskavica i Banjoj Luci okuplja više od 400 izvođača iz različitih zemalja – navedeno je u saopštenju KUD-a „Piskavica“.

Ističu i to kako svakim novim izdanjem festival sve posjetioce vodi na put kroz život Kozarčana i pokazuje kako je nekada bilo na Kozari i u Potkozarju kroz prezentaciju tradicionalnih običaja, kulture i domaće kuhinje.

-Kao član „CIOFF“ sekcije za Bosnu i Hercegovinu, festival „Kozara etno“ je posvećen očuvanju kulturnog naslijeđa sa područja Kozare i Potkozarja. Kroz dosadašnjih 18 festivalskih izdanja nastupilo je oko 7.500 učesnika iz 30 zemalja svijeta. Budite i ove godine sa nama da zajedno istražujmo bogatu istoriju i kulturu Kozare i Potkozarja – navedeno je u saopštenju.

Festival će početi 5. jula u Piskavici, naredni dan, 6. jula rezervisan je za sjajnu zabavu u sklopu „Akvane“, dok će treći dan festival biti na Trgu Krajine, a kompletan program pogledajte OVDJE.

Nastavi čitati

Banjaluka

USKORO NOVA DIONICA ŠETALIŠTA od restorana „Alibaba“ do Zelenog mosta

Na zadovoljstvo mnogobrojnih građana i turista, uskoro će na raspolaganju biti i nova dinoca šetališta uz rijeku Vrbas, koja će se protezati od restorana „Alibaba“ pa sve do Zelenog mosta, odnosno do uređene plaže „Raj“.

Radove na izgradnji ovog dijela šetališta obišla je savjetnica gradonačelnika, Milada Šukalo koja je još jednom napomenula da je cilj ove gradske administracija da se rijeka Vrbas vrati Banjalučanima.

-Jedan od najljepših projekata koje realizujemo jeste izgradnja šetališta duž obale rijeke Vrbas. Moram da kažem da mi je veliko zadovoljstvo to što sam imala priliku u proteklih nekoliko godina da radim na ovim projektima, sa čijom realizacijom nastavljamo i u narednom periodu. Naime, na zadovoljstvo mnogobrojnih sugrađana i turista, u toku su radovi na spajanju šetališta od restorana „Alibaba“ pa sve do Zelenog mosta, u dužini od oko 800 metara. Realizacijom ovog projekta ćemo dobiti uređenu stazu koja će se protezati od renovirane plaže u Srpskim Toplicama pa do plaže „Raj“ u ukupnoj dužini od oko 5 kilometara – kazala je Šukalo.

Naglasila je i to kako nas otvaranje ove dionice šetališta očekuje kroz dva mjeseca.

-Srećni smo zbog svega ovoga što realizujemo, jer naša želja jeste da Vrbas vratimo Banjoj Luci i Banjalučane Vrbasu, što iz dana u dan postaje realnosti – naglasila je ona,

Podsjećamo, nedavno je Banja Luka dobila još jednu oazu za uživanje – prekrasno novoizgrađeno šetalište na potezu između restorana „Alibaba“ i nove gradske plaže u Srpskim Toplicama, koja je u potpunosti uređena i prilagođena svim posjetiocima.

Nastavi čitati

Banjaluka

LJEPOTA I SNAGA PORODICE! Pridružite se sutra “Konferenciji beba” i “Velikoj porodičnoj šetnji”

Zabavan program i sjajna atmosfera očekuje sve mališane i njihove roditelje u sutra, 1. jula u sklopu manifestacije “Konferencija beba” i “Porodična šetnja” 2024.

Obogodišnja manifestacija će započeti velikom porodičnom šetnjom, koju realizuju Udruženje porodica sa četvoro i više djece „Četiri plus“, uz podršku Grada Banje Luke, a koja će početi u 17.30 časova, te će se kretati od Narodnog pozorišta Republike Srpske sve do Parka „Petar Kočić“.

Kao i prethoidnih godina, glavna misija porodične šetnje jeste da se pokaže sva ljepota i snaga porodice, te dodatno da se podigne svijest o značaju djece i njihovog mjesta u zajednici.

Zabavni program za sve prisutne počeće od 18.00 časova u Muzičkom paviljonu u Parku „Petar Kočić“.

Kao i svake godine, na manifestaciji „Konferencija beba“ planirane su četiri nagrade i to za: najmlađu bebu, za najstariju bebu, za bebu sa najviše braće i sestara (rodni listovi djece služiće kao dokaz o broju djece u jednoj porodici) i za najbržu bebu u takmičenju u puzanju.

Prijave će se vršiti 1. jula u Parku „Petar Kočić“ u periodu od 17.30 do 18.30 časova za djecu koja su rođena u periodu od 1. jula.2023. godine do 1. jula 2024. godine, a roditelji koji odluče da prijave svoju djecu za navedene nagrade treba da ponesu rodni list ili zdravstvenu knjižicu djeteta.

Podsjećamo, zbog održavanja manifestacije na snazi je izmjena u režimu odvijanja saobraćaja u ponedjeljak, 1. jula.

Nastavi čitati

Aktuelno