Connect with us

Društvo

Kresojević: Roditelji djece koja borave u PU „Zvjezdica“ mogu preuzeti obrazac zahtjeva za snižavanje cijene

Roditelji djece koja borave u PU „Zvjezdica“ mogu preuzeti obrazac zahtjeva za snižavanje cijene na 380 KM u kancelariji 23 Gradske uprave.

Kazao je ovo gradski menadžer, Bojan Kresojević koji je poručio i to da se, prema zahtjevu traži smanjenje cijene na 380 KM koje će se primjenjivati najkasnije od 1. oktobra.

-U slučaju da „Zvjezdica“ pozitivno ne odgovori na zahtjev u roku od 15 dana od dana preuzimanja (poštom ili lično) smatra se da je roditelj raskinuo ugovor, pri čemu se raskid ugovora primjenjuje od 1.  oktobra. Prema sporazumu koji se, takođe, potpisuje u kancelariji 23, a čiji potpisnik je i gradonačelnik, Grad će obezbijediti boravak ove djece u javnim vrtićima od 1. oktobra – kazao je on.

Istakao je i to kako roditelji koji su potpisali aneks ugovora sa „Zvjezdicom“ za novu cijenu od 450 KM, takođe imaju mogućnost predati zahtjev za snižavanje cijene na 380 KM i sporazum sa Gradom o obezbjeđenju mjesta od 1. oktobra u javnom vrtiću.

-Nakon potpisivanja sporazuma sa Gradom potrebno je da roditelji predaju dokaz da su dostavili/predali zahtjev prema PU „Zvjezdica“. Sporazum sa Gradom se može potpisati do 5. jula.Nakon 5. jula biće dostupne informacije i za roditelje čija djeca borave u drugim predškolskim ustanovama o načinu rješavanja problema neopravdanog povećanja cijena. Kako je i najavljeno, potpisan je pravilnik kojim je subvencija povećana na 100 KM za prvo dijete, a 200 KM za svako naredno – istakao je Kresojević.

Gradski menadžer je poručio i to kako, takođe, sva djeca sa prebivalištem u Banjoj Luci mogu ostvariti pravo na subvenciju od 1. jula, bez obzira kada su promijenila prebivalište.

-Dakle, ograničenje od minimalno dvije godine boravka u Banjoj Luci se više ne primjenjuje – poručio je gradski menadžer.

Banjaluka

“Banjaluka više nije samo sezonska destinacija”: Konstantno RASTE BROJ TURISTA U SRPSKOJ

Nešto više od 113.000 noćenja turista evidentirano je u Srpskoj u prošlom mjesecu, što je za 15 odsto više nego u istom periodu lani.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u maju su ostvarena 49.133 dolaska turista, što je u odnosu na april više za 24,6 odsto, te 113.444 noćenja turista, što je u odnosu na april više za 16,7 odsto.

-Broj dolazaka turista u maju 2024. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine veći je za 6,8 odsto, dok je broj noćenja veći za 15,1 odsto – navode iz Republičkog zavoda za statistiku.

Rukovodilac Sektora za razvoj i promociju Turističke organizacije Republike Srpske Marko Radić za “Nezavisne” ističe da su rezultati za maj baš onakvi kakve su predvidjeli i prije zvanične statistike.

-Oko 20.000 više registrovanih noćenja u ovoj godini u odnosu na isti period prethodne govori da ćemo zasigurno još jednom brisati stare rekorde i upisivati nove momente u turizmu Republike Srpske, koji je jedan od najsvjetlijih segmenata privrede. U ovom periodu godine cijela Republika Srpska kao destinacija živi turizam, mnogo je aktivnosti, događaja i manifestacija kojima se upotpunjuje i obogaćuje ponuda u velikom dijelu lokalnih zajednica – ističe Radić.

Prema njegovim riječima, Banjaluka, Trebinje i Istočno Sarajevo su tri destinacije sa najviše aktivnosti, s tim da su banje standardno dobro posjećene tokom čitave godine.

-Izdvojio bih još i rafting na Tari kao najuzbudljiviju aktivnost za ovaj period godine, uprkos tome što statistički to ne možemo opravdati zbog visokog, skoro stoprocentnog rada u sivoj zoni u kampovima – kaže Radić.

Što se strukture turista tiče, kako kaže, ona se mnogo ne mijenja, uglavnom su to, pored domaćih, turisti iz regiona, a uz standardne Nijemce, Turke i Austrijance, primjetan je porast dolazaka Rumuna, Makedonaca i Kineza, između ostalih.

-Sve je više zainteresovanih da svoj kapital investiraju u određene vidove ponude, što će primorati i odgovorne da se više posvete infrastrukturi, koja nam je možda i najveći problem pri građenju destinacije kakvu želimo – dodaje on.

I Branka Branković, viši stručni saradnik za odnose sa javnošću u Turističkoj organizaciji Banjaluke, kaže da je u Banjaluci u maju evidentirano 16.055 noćenja, s tim da je zabilježena tendencija rasta u odnosu na mjesec ranije.

-Bilo je 11.307 dolazaka turista, što je takođe više u odnosu na april. Većinom su to stranci, a od navedenog broja, bilo je 7.350 stranih državljana. Kada su u pitanju noćenja, evidentirano je 10.766 noćenja stranih turista, dok je domaćih bilo 5.200 – kaže Brankovićeva.

Navodi da se očekuje da će u narednom periodu rasti broj noćenja i dolazaka turista, s obzirom na to da nas već sljedeće sedmice očekuju “Banjalučki etno-dani”, a zatim počinje i “Ljeto na Vrbasu”, te druge manifestacije.

Dodaje da Banjaluka više nije sezonska destinacija, već da turisti dolaze tokom cijele godine i većinom se zadržavaju po dva-tri dana.

Nastavi čitati

Društvo

LJETI POTREBAN DODATNI OPREZ! Koji su simptomi trovanja hlorom?

Trovanje hlorom je ozbiljno stanje koje može da nastane kada dodirnete, progutate ili udišete hlor, supstancu koja se koristi za dezinfekciju bazena i vode za piće, ali i kao baza sredstava za čišćenje.

Vjerovatno ste najviše upoznati sa hlorom koji se koristi u bazenima. Međutim, većina slučajeva trovanja nastaje usljed gutanja sredstava za čišćenje u domaćinstvu, a ne vode iz bazena.

Simptomi trovanja hlorom
Trovanje hlorom može da izazove različite simptome. Respiratorni, recimo, uključuju kašalj, otežano disanje i tečnost u plućima.

Simptomi mogu da uključuju i peckanje u ustima, oticanje grla, bol u grlu, bol u stomaku, povraćanje, krv u stolici, promjene u pH ravnoteži vaše krvi, nizak krvni pritisak, ozbiljne povrede očiju, uključujući zamućen vid, peckanje, iritaciju i u ekstremnim slučajevima gubitak vida, oštećenje kože, koje nastaje usljed povrede tkiva sa opekotinama i iritacijom.

Na bilo koji od ovih simptoma, odmah se javite ljekaru.

Prva pomoć kod trovanja hlorom
Ako hlor dospije na kožu, odmah ga isperite sapunom i vodom. Ukoliko vam uđe u oči, isperite ih tekućom vodom najmanje 15 minuta – prvo uklonite kontaktna sočiva, ako ih nosite. Skinite odjeću koja je bila na dijelovima tijela izloženim hloru.

Ukoliko slučajno progutate hlor, odmah popijte mlijeko ili vodu, osim ako ne povraćate ili ne dobijete konvulzije.

Ako ste udahnuli prevelike količine hlora, što prije potražite svjež vazduh. Penjanje na što višu moguću tačku može da bude korisno jer je hlor teži od vazduha.

Koliko može da bude ozbiljno
Trovanje hlorom može da ima ozbiljne posljedice, a prognoza zavisi od količine hlora koju ste dodirnuli, progutali ili udahnuli i od toga koliko brzo ste dobili odgovarajući tretman. Šanse za potpuni oporavak su veće ako odmah potražite medicinsku pomoć, prenosi “Kurir”.

Nastavi čitati

Društvo

HITNO POTREBNA KRV ZA PORODILJU IZ PRIJEDORA! Pomozimo Jeleni

Hitno je potrebna krv za porodilju Jelenu Karakaš (1984) iz Prijedora.

Porodilja se trenutno nalazi na Klinici za intenzivnu medicinu (KIM) na Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Apelujemo na sve dobrovoljne davaoce krvi da ovu plemenitu tečnost daju u Zavodu za transfuzijsku medicinu Banjaluka, na ime porodilje Jelene Karakaš iz Prijedora.
Kako je rečeno iz UKC-a za portala Banjalučke priče, nakon poroda došlo je do obilnijeg krvarenja, te je Jeleni hitno potrebna krv.

Krvna grupa nebitna.

Nastavi čitati

Aktuelno