Connect with us

Banjaluka

SLUŽEN PARASTOS i odata počast za 66 POGINULIH BORACA VRS iz MZ Rosulje

Na Spomen-česmi u „Porodičnom parku“ u naselju Rosulje služen je parastos i položeni su vijenci za 66 poginulih boraca Vojske Republike Srpske tokom proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata iz ove mjesne zajednice.

Parastosu su uz porodice poginulih boraca i mještane ovog naselja prisustvovali i predstavnici Grada Banje Luke, Boračke organizacije grada Banje Luke, kao i predstavnici MZ Rosulje.

Vijenac u ime Grada Banje Luke odala je protparol Gradske uprave Adriana Basara, istakavši da je važno da njegujemo kulturu sjećanja na sve naše heroje koji su za našu otadžbinu dali najdragocjenije što su imali – život.

– Važno je da ih se sjećamo svaki dan i da ih pominjemo, ali i da čuvamo tekovinu koju su nam u amanet ostavili, jer samo na taj način njihova žrtva neće biti uzaludna – poručila je ona.

Banjaluka

“PETROVDANSKI DANI PETRIĆEVCA” čuvaju tradiciju: Bogat program i ove godine, uz nastup ANE BEKUTE

Mještani naselja Petrićevac tradicionalno i ove godine proslavljaju praznik Svetih apostola Petra i Pavla, a tim povodom će od 11. do 13. jula biti održana manifestacija „Petrovdanski dani Petrićevca“.

Cilj ove manifestacije, kako ističu organizatori, jeste da se očuvaju vjera, običaji i tradicija.

U okviru ovogodišnjeg programa, na sportskim terenima pored Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ – 11. jula u večernjim časovima, tačnije od 19.30 časova biće održana dječija priredba, te nakon toga u 20.30 časova akademija.

Isto veče, 11. jula od 21 čas biće održan veliki koncert Ane Bekute, a organizatori poručuju da su svi sugrađani dobrodošli, a pozitivne energije, pjesme i dobrog raspoloženja zasigurno neće nedostajati.

Na Petrovdan 12. jula biće služena Sveta arhijerejska liturgija u crkvi „Svetog Petra i Pavla“ na Petrićevcu, a potom će biti služen parastos poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, položeni vijenci i prislužene svijeće na Spomen-obilježju kod Crkve.

U okviru ove manifestacije biće održan i Petrovdanski turnir u futsalu, koji će se igrati 12. i 13. jula u Osnovnoj školi „Miloš Crnjanski“.

Manifestaciju, koja je čuvar tradicije i običaja, organizuju Mjesna zajednica Petrićevac i Parohija petrićevačka, uz podršku Grada Banjaluke.

Nastavi čitati

Banjaluka

“Dotrajala konstrukcija POSTAĆE PROŠLOST” U toku obnova mosta koji spaja Radosavsku sa Piskavicom

U toku je sanacija mosta preko rječice Brkosele u mjestu Radosavska.

-Za nešto manje od mjesec dana dotrajala konstrukcija postaće prošlost, a mještani ovog dijela našeg grada dobiće novi, širi i kvalitetniji most dužine 13 metara i širine 4 metra. Radimo sve ono što smo obećali našim građanima. Banjaluka je u deceniji uspona – naveo je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako su naveli iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve, predmetni most, koji spaja naselje Radosavska i središte Piskavice je davno izgrađen i u lošem je stanju zbog dotrajalosti drvene kolovozne konstrukcije.

-Izvođač radova postavio je pomoćnu skelu te započeo sa demontažom postojeće drvene kolovozne konstrukcije. Nova kolovozna konstrukcija će biti čelična, sastojaće se od rebrastog čeličnog lima, te poprečnih i podužnih nosača koji se vežu za postojeću čeličnu konstrukciju – naveli su iz ovog Odjeljenja.

Dodaju kako je rok za završetak radova manje od mjesec dana, a izvođač radova je preduzeće „Sana tehnika“ d.o.o. Banjaluka.

Podsjećamo, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji mosta na snazi je izmjena u režimu odvijanja saobraćaja u Radosavskoj.

Nastavi čitati

Banjaluka

LOKALNI IZBORI SVE BLIŽE! Evo kakvi su stavovi javnosti u Banjaluci

Agencija “Metrics” sprovela je tokom juna istraživanje javnog mnjenja u Banjaluci, a na upitnik je odgovorilo 1,498 ispitanika, u periodu od 15. do 22. juna 2024.

– Prikupljanje podataka izvršeno je kombinovanom metodom teren+telefon, sa podjednakim učešćem – objavila je agencija “Metrics” na svom sajtu.

Agencija je napravila rezime zaključaka na osnovu istraživanja. Pa su tako građani istakli  da je potrebno prioritetno rješavanje pitanja parkinga u gradu, privlačenja privatnih investicija i otvaranja bolje plaćenih radnih mjesta, te reforma banjalučkog Doma zdravlja.

Iako su o radu gradonačelnika u prethodnom mandatu podijeljena mišljenja, potezi u domenu legalizacije, prevoza za penzionere i revitalizacije/gradnje parkova nailaze na opšte odobrenje ispitanika koji su učestvovali u ovom istraživanju, piše Mondo.

Kandidaturu Nikole Šobota za gradonačelnika (SNSD) građani posmatraju kroz prizmu djelovanja predsjednika GO SNSD, Vlade Đajića, dok njegovo obrazovanje i prethodno iskustve ne vide nužno kao prednost u političkoj areni.

Borba za prevlast u gradskoj skupštini će biti neizvjesna, a najviše šanse za osvajanje većine u Banjaluci imaju SNSD i PDP.

Iz istraživanja se vidi da je veliki broj građana politički neopredijeljen (oko 20 odsto). Rezultate pročitajte OVDJE.

Nastavi čitati

Aktuelno