Connect with us

Banjaluka

VEŠEMILIONSKI PROJEKAT Izgradnja škole u Adi teče predviđenom dinamikom

Prva škola koja se gradi na području Banjaluke nakon više od dvije decenije.

Radovi na izgradnji škole u Adi, u okviru projekta vrijednog 4 miliona KM, teku predviđenom dinamikom.

– Do sada su okončani pripremni i zemljani radovi,betonski i armirano-betnski radovi na prizemlju objekta, a u toku su radovi na izvođenju betonskih i armirano-betonskih radova na spratu samog objekta – potvrdili su u Odjeljenju za komunalne poslove, te dodali da će se po završetku ovih radova pristupiti izvođenju zidarskih radova na objektu.

Naime, izgradnja škole u Adi, koja je jedno od brzorastućih naselja, jedan je od kapitalnih projekata u našem gradu.

Osim toga, ovo je i prva škola koja se gradi na području Banjaluke nakon više od dvije decenije, a osim škole u Adi, planirana je i u naselju Paprikovac.

Podsjećamo, škola u Adi projektovana je za 300 učenika, sa deset učionica, a od sadržaja, imaće fiskulturnu salu sa pratećim prostorijama i igralište u dvorištu škole oko kojeg su planirane tribine.

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ “Svetinja je imenica ženskog roda, baš kao i MAJKA”

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prisustvovao je otkrivanju spomenika koji je izgrađen u čast majci u kompleksu manastira Osovica na inicijativu igumana manastira, arhimandrita Teofila.
-Drago mi je što sam imao priliku da lično učestvujem u ovako važnom projektu, jer majka nije samo stub porodice, već i srce i duša doma.
Majka je svetinja i izvor bezuslovne ljubavi i mudrosti! A, ovaj manastir uvijek oduševljava čovjeka svojom ljepotom i duhovnošću, zato volite svoje majke, te hrabre žene koje su nam život podarile! Svetinja je imenica ženskog roda, baš kao i MAJKA!

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUKA DOČEKALA HUMANITARCE IZ CIJELE SRPSKE! “Za njih imamo posebno poštovanje”

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković danas je u ime Grada dočekao drage goste, velike humanitarce iz cijele Republike Srpske, Srbije i Crne Gore ispred Hrama Hrista Spasitelja. Riječ je o dobrovoljnim davaocima krvi.

-Banjaluka je uvijek domaćin čestitim i dobrim ljudima. Neka živi humanost, napisao je Stanivuković na društvenoj mreži X.

Nastavi čitati

Banjaluka

DUH TRADICIJE ŽIVI! Otvorena manifestacija „Noć tvrđava“

Kroz organizovanu edukativnu radionicu i naraciju, te predstave i dokumentarne filmove, danas se u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel treći put održava manifestacija „Noć tvrđava“.

Kako je rekla Aleksandra Simić, ovlašteni potpisnik Odjeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj, osnovni cilj jeste da naše mališane, ali i sve prisutne upoznaju sa Kastelom, njegovim značajem i bogatom istorijom, ali istovremeno da se kroz ovaj projekat dodatno radi na promociji, kako turizma, tako i naše bogate, kulturne baštine.

-Ove godine, baš kao i prethodne dvije, manifestacija „Noć tvrđava“ će zaista ponuditi bogat program. Sadržaj je interesantan i svako ko ovu manifestaciju posjetić će moći da nađe nešto za sebe. Predviđene su različite prezentacije upravo na temu tvrđave Kastel, kao i na temu srednjeg vijeka, a upravo tu prezentaciju će održati predavači iz našeg Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. Dodatno, mališani iz dvije banjalučke osnovne škole pripremili su zanimljive predstave. Tu je i niz kreativnih radionica za naše najmlađe sugrađane i još mnogo drugog sadržaja- kazala je Simić.

Poručila je i to kako će u toku dana za naše najmlađe sugrađane svakako najinteresnatnija biti radionica koja se tiče demonstracije i promocije viteških vještina.

-Grad Banja Luka je i ove godine kroz kalenda turisitčkih manifestacija podržao ovaj događaj, koja se, kao što je već poznato, u našem gradu održava treći put, a ove godine u ovaj događaja uključile su se i druge institucije. Cilj, između ostalog, jeste da se programski povežu lokacije sa značajnim tvrđavama u jednu cjelinu, a sa ciljem promocije kulture i turizma, odnosno jačanja saradnje sa graadovima i organizacijama koji upravljaju spomenicima i baštinama. Moram da naglasim da je ova manifestacije značajna za naš grad, jer naše sugrađane kroz niz aktivnosti podsjećamo na naše kulturno-istorijsko znamenje, a posebno je bitno jer edukujemo i naše najmlađe sugrađane. Uključujemo se u jednu evropsku priču jer na današnji dan „Noć tvrđava“ se obilježava na 54 lokacija širom Evrope – poručila je ovlašteni potpisnik Odjeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj.

Naglasila je i to kako je odziv građana prošlih godina bio zaista velik, te da nema sumnje da će tako biti i ove godine.

Pozvala je se zainteresovane da se danas priključe ovoj manifestaciji, koja traje do 21.00 čas.

Podsjećamo, Grad Banja Luka je i ove godine, uz brojne druge gradove,  domaćin regionalne manifestacije „Noć tvrđava“.

Cilj ove manifestacije jste da se povežu i promovišu programi na fortifikacijskim lokacijama širom Evrope.

Nastavi čitati

Aktuelno