Connect with us

Svijet

Željeznički saobraćaj u sjevernoj Njemačkoj prekinut na tri sata zbog sabotaže

Željeznički saobraćaj u sjevernoj Njemačkoj prekinut je na tri sata u subotu zbog sabotaže, navodi njemačka novinska agencija dpa saopćenje državnog željezničkog opreratera Deutsche Bahn.

– Uslijed sabotaže na kablovima koji su od neophodnog značaja za željeznički saobraćaj, Deutsche Bahn morao je prekinuti željeznički saobraćaj ovog jutra za skoro

Ni Deutsche Bahn ni ministarstvo unutrašnjih poslova nisu bili odmah dostupni radi komentara.

DB je saopćio na svojoj Twitter stranici da je željeznički saobraćaj još haotičan u sjevernoj Njemačkoj u subotu popodne, nakon što je bio prekinut na nekoliko sati zbog problema s radio-komunikacijama.

Prekidi još ugrožavaju željeznički saobraćaj širom države Donja Saksonija, kao i u gradovima Bremenu i Hamburgu, s posljedicama po međunarodni željeznički saobraćaj s Danskom i Nizozemskom.

Pozivajući se na izvore u službama sigurnosti, magazin Der Spiegel javio je da su kablovi za komunikacijske mreže DB presječeni na dva mjesta. Nije bilo jasno da li je to čin sabotaže ili slučajna šteta, nastala naprimjer, građevinskim radovima, piše magazin, prenosi Reuters.

Svijet

FRANCUSKA GUŠI NEMIRE: Stiže pojačanje u Novu Kaledoniju

U Novu Kaledoniju počelo je da pristiže pojačanje francuskoj policiji u okviru velike operacije za povratak kontrole u Nuamei – prijestonici te prekomorske teritorije, rekao je danas visoki komesar Nove Kaledonije Luj Le Frank.

Broj policajaca na ostrvu biće povećan sa 1.700 na 2.700 nakon nemira koji su počeli u ponedjeljak u kojima su poginule četiri osobe.

Le Frank je rekao da je situacija sada relativno mirna, ali da i dalje ima lokacija u gradu u kojima ima sukoba.

Prema njegovim riječima, počeće operacije za dostavu hrane i lijekova građanima, kao i uklanjanja mina i barikada na putevima koje će izvoditi specijalni timovi.

Demonstranti nezadovoljni zbog izborne reforme palili su poslovne prostore, automobile, pljačkali prodavnice i postavljali barikade u protekla tri dana.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Vlasti Nove Kaledonije saopštile su da ostrvo ima hrane za dva mjeseca, ali da veliki problem predstavlja distribucija.

Francuska je proglasila vanrednu situaciju na ostrvu, zabranjen je “TikTok”, a za najmanje deset osoba određen je kućni pritvor, prenose Srna.

U ranijem saopštenju vlasti navedeno je da su poginula tri pripadnika domorodačkog naroda Kanak.

Poslanici u francuskom Parlamentu odobrili su nacrt zakona prema kojem se omogućava državljanima Francuske sa desetogodišnjim prebivalištem u Novoj Kaledoniji da glasaju na lokalnim izborima.

Pojedini lokalni lideri smatraju da će time biti umanjeno pravo glasa naroda Kanak.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Francuska Vlada navodi da su promjene u izbornim pravilima neophodne kako bi izbori bili demokratski na toj prekomorskoj terirtoriji u Pacifiku.

Nastavi čitati

Svijet

POBJEDNIK EVROVIZIJE pozvao Švajcarsku da UVEDE TREĆI POL u zvanična dokumenta

Pobjednik Pjesme Evrovizije Nemo Metler, koji se izjašnjava kao nebinarna osoba, pozvalo je vladu Švajcarske da prepozna treći pol u zvaničnim dokumentima.

Metler je napomenuo da je “apsolutno neprihvatljivo” što takva mogućnost već ne postoji u Švajcarskoj, prenosi Gardijan.

-I mi moramo da budemo predstavljeni u politici. Veoma je važno da se ljudi osjećaju viđeno – reklo je Metler koji je, upitan posle pobjede s kim bi prvo želio da razgovara, bez razmišljanja naveo švajcarskog ministra pravde Beata Jansa.

Ministar je u srijedu, prema riječima njegovog portparola, poslao Metleru SMS poruku u kojoj mu je čestitao pobjedu na Evroviziji i pozvao ga da se sastanu.

Vlada Švajcarske je prije 18 meseci odbila upravo taj prijedlog, navodeći da je model dva pola “snažno usidren” u švajcarskom društvu.

Nastavi čitati

Svijet

ZELENSKI PRVI PUT JAVNO REKAO “Moguć gubitak Harkova”

Ukrajina bi mogla da izgubi Harkov ukoliko ne dobije dva raketna sistema protivvazdušne odbrane “patriota”, izjavio je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

– Potrebna su nam dva sistema `patriota`. Situacija je veoma ozbiljna. Ne možemo priuštiti gubitak Harkova – rekao je Zelenski u intervjuu za Ej-Bi-Si.
Zelenski je tokom sastanka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom u utorak, 14. maja, zatražio još dva sistema “patriota” za odbranu Harkova, ali Blinken nije dao konkretan odgovor, podsjeća TASS.

Ukrajinski zvaničnici ranije su priznali da je situacija oko Harkova ozbiljna, ali su tvrdili da nema prijetnje od predaje grada.

Nastavi čitati

Aktuelno