Connect with us

Banjaluka

RADE LI JUTROS VRTIĆI U BANJALUCI?! Evo kakva je trenutna situacija

Pozvali smo jutros banjalučke vrtiće da provjerimo da li primaju djecu. Većina vrtića koje smo kontaktirali ne primaju djecu iako je sinoć direktorica Centra za predškolsko vaspitanje jelena Kurtinović informisala javnost da će vrata vrtića za djecu biti otvorena.
Iz vrtića Plavi čuperak rekli su nam da svaki član sindikata može sam odlučiti da li će se pridružiti štrajku.

“Naš vrtić je u štrajku i mi ne primamo djecu”, rekli su nam iz ovog vrtića. Vrtići koji jutros ne primaju djecu su i Kolibri, Neven, Lana i Srna.

Vrtići koji jutros primaju djecu su Tijana, Bambi i Naša djeca.

Jelena Kutrinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje rekla je da je jutros jako zbunjujuća situacija.

“Dobila sam informaciju da su vaspitači prozvani od strane granskog sindikata i da su dobili informaciju da ne primaju djecu.

“Potpuno je besmisleno da zaposleni u Centru za predškolsko vaspitanje primaju naređenja od sindikata, a ne primaju naredbe i naređenja od poslodavca. Još jednom pozivam sve zaposlene i obavještavam ih da je odluka o stupanju u štrajk nezakonito sprovedena, odnosno nije sprovedena u zakonskom roku. Obavještenje o štrajku dobili smo 12. oktobra, a odluka o sprovođenju štrajka treba da bude deset dana od tog obavještenja. Imajući to u vidu štrajk se trebao pokrenuti u ponedjeljak”, rekla je za BUKU Jelen Kurtinović.

Dodaje da će Inspekcija rada da utvrdi činjenično stanje, a oni koji su radili suprotno zakonu moraće da nose pravne posljedice.

“Žao mi je što su radnici i ogroman broj roditelja dovedeni u ovakvu situaciju pored moje jasne izjave gdje sam decidno citirala zakon. Radnici su trebali znati da sve ovo što rade je na njihovu ličnu odgovornost i inicijativu, jer ovdje zaista zakon ne stoji iza njih”, rekla je Kurtinović.

Članovi Sindikalne organizacije JU „Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ Banjaluka sinoć su jednoglasno odlučili da ostaju pri odluci o stupanju u štrajk. Odluka o štrajku je donijeta prije sedam dana, a štrajk će završiti kada budu ispunjeni zahtjevi radnika ove javne ustanove i trajaće svakog dana u periodu od šest do 14 časova.

U štrajk će stupiti članovi sindikata, odnosno radnici Centra, koji traže povećanje plata u iznosu od 50 KM, kako je i obećano ranije od nadležnih, kao i zaključivanje kolektivnog ugovora, čime bi se kroz izmjenu koeficijenata plate dodatno povećale.

Iz Saveza sindikata najavili su da će ispred vrtića „Plavi čuperak“ u Banjaluci danas biti održana konferencija za novinare, sa početkom u 9.30 časova.

Novinarima će se obratiti predsjednica Sindikalne organizacije JU „Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ Banjaluka Snježana Markić Stojaković, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić i generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković.

Banjaluka

Kanalizacija poplavila Daun sindrom centar, NASTALA OGROMNA ŠTETA

U banjalučkom Daun sindrom centru obustavljen je rad nakon izlivanja kanalizacije u prostorije, zbog čega iz ove ustanove apeluju da im nadležne institucije izađu u susret i pomognu u teškim trenucima.

Prostorije Centra poplavljene su u noći između četvrtka i petka i pričinjena je ogromna šteta, saopšteno je iz ovog centra.

Na teren je izašla i Komunalna policija koja je konstatovala ogromnu materijalnu štetu i da je kompanija koja u istoj ulici kopa temelje za novu zgradu bagerom prignječila već dotrajalu i staru kanalizaciju, te ju je tako začepilo.

-Na staru kanalizaciju se i danas priključuju nove velike zgrade bez obzira što nema kapaciteta, tako da se sva ta otpadna tečnost nakupljala i izlila u Daun sindrom centar i susjedne poslovne prostore – naveli su iz ovog centra. Iz Daun sindrom centra dodaju da niko nije sanirao i pročistio otpadnu tečnost iz kanalizacije, iako su stalno apelovali.

-Rad u Centru je zaustavljen, a sve osobe sa Daunovim sindromom su vraćene kućama.

Nastavi čitati

Banjaluka

FRAPANTNA ZLOUPOTREBA SUBVENCIJA: Ima li kraja bahatosti vlasnika vrtića Zvjezdica?

Nerealan rast cijena i neadekvatna visina ličnih dohodaka odavno su dio svakodnevice u Republici Srpskoj i jedan od ključnih razloga odlaska građana “trbuhom za kruhom” u neki bolji svijet.

Neadekvatan broj javnih vrtića u najvećem gradu Srpske izgleda da “idu na ruku” vlasnicima onih privatnih koji koriste aktuelnu situaciju, te nerazumno povećavaju cijene svojih usluga. Na štetu roditelja.

-Neprihvatljivo je povećanje cijene privatne predškolske ustanove za 30%, te predstavlja zloupotrebu subvencija, napisao je gradski menadžer Bojan Kresojević na svom Instagram profilu.

“Grad je najavio povećanje subvencijama koje imaju za cilj poboljšanje položaja roditelja. Zbog toga je neprihvatljivo povećanje cijena koje nema utemeljenje u rastu troškova i nećemo dozvoliti “rat cijenama” između predškolskih ustanova preko leđa roditelja”, istakao je on.

Banjalučki roditelji nisu samo žrtva nezajažljivih vlasnika privatnih vrtića nego i političkih aktivista. Banjalučki SNSD tokom dvadeset godina vlasti zanemarujući interes Banjalučana bavio se isključivo vlastitim potrebama, pa se u tom periodu nisu gradili novi vrtići i škole.

Ali su se zato dosjetili već početkom 2024. godine da bi možda mogli da se pozabave tim istim građanima, budući da su izbori već u oktobru. Klub odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka zatražio je da se kroz rebalans budžeta za 2024. godinu povećaju subvencije za privatne vrtiće u Banjaluci.

“Grad ne može da određuje cijene privatnih vrtića, ali je činjenica da vrtići poskupljuju te smo spremni da analiziramo i vidimo šta je ono što mi možemo uraditi. Ova gradska administracija je prva koja je odlučila da subvencioniše privatne vrtiće, za šta mi izdvajamo nekoliko miliona KM, što je na godišnjem nivou značajan iznos za Grad”, istakao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Dodao je da je krajnji cilj ove gradske administracije da se izjednači cijena privatnih i javnih vrtića, kao i da, iako je put do toga dug, svako približavanje tom cilju je vid podrške roditeljima i olakšavanje djeci.

Takođe, Stanivuković je najavio i rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih vrtića u seoskim područjima grada, te su u toku i stalni sastanci sa predstavnicima roditelja djece koja idu u privatne vrtiće

Nastavi čitati

Banjaluka

U DUHU KOČIĆEVOG STVARALAŠTVA: Raspisan javni poziv za dodjelu „Kočićeve nagrade“

Organizacioni odbor 59. Kočićevog zbora objavio je danas javni poziv za dodjelu „Kočićeve nagrade“ za 2024. godinu.

Kako je navedeno u pozivu, „Kočićeva nagrada“ se dodjeljuje za cjelokupno djelo pisano na srpskom jeziku iz oblasti književnosti, lingvistike i književne kritike koje odlikuju visoke naučne, umjetničke i stručne vrijednosti u duhu Kočićevog stvaralaštva.

Ova nagrada se sastoji od Povelje i novčanog iznosa, koji je ove godine povećan na iznos od 5.000 KM.

Kandidata za „Kočićevu nagradu“ mogu predložiti: udruženja književnika, izdavači, biblioteke, obrazovne i naučne institucije iz oblasti srpskog jezika i književnosti, te pojedinci, uz obavezu da prijedlog bude dostavljen u pisanoj formi sa obrazloženjem.

Prijedlozi se dostavljaju Odjeljenju za društvene djelatnosti Gradske uprave Grada Banje Luke, putem prijemne kancelarije Gradske uprave – kancelarija 14, u zatvorenoj koverti, sa naznakom: za dodjelu „Kočićeve nagrade“ za 2024. godinu, ili putem pošte – preporučeno, na adresu: Grad Banja Luka, Gradska uprava, Odjeljenje za društvene djelatnosti, Trg srpskih vladara 1, 78 000 Banja Luka.

Rok za podnošenje prijedloga je 30. jun 2024. godine.

„Kočićeva nagrada“ biće uručena laureatu na svečanoj akademiji koja će biti organizovana u okviru ovogodišnjeg „59. Kočićevog zbora“.

Javni poziv preuzmite OVDJE.

Nastavi čitati

Aktuelno