Connect with us

Svijet

AUSTRIJA SE OKREĆE PROTIV ČLANSTVA U EU! Rat, inflacija i pad povjerenja

Rat, inflacija, pad povjerenja u politiku utiču i na stav Austrijanaca prema članstvu u EU, pokazuje istraživanje Austrijskog društva za evropsku politiku (OeGfE), prema kojem je broj onih koji su za izlazak iz Unije na rekordnom nivou.

“I dalje postoji većina za članstvo u EU, ali broj onih koji su za istupanje iz članstva je u porastu”, upozorava generalni sekretar OeGfE Paul Šmit.

Prema istraživanju tog društva dvije trećine, to jest 64 odsto Austrijanaca smatra da Austrija treba da ostane u EU.

Na drugoj strani već je 27 odsto za istupanje iz članstva, čime je njihov broj najveći u posljednjih šest godina.

“Od početka korona krize raste broj onih koji su za istupanje iz članstva. Neposredno pred izbijanja pandemie u decembru 2019.godine je njihov broj bio na osam odsto, na najnižem nivou, a od tada je postepeno stalno rastao. Broj podržavalaca članstva u EU se u istom periodu smanjio sa 75 odsto, odnosno za 11 procenata”, objasnio je Šmit.

OeGfE od ulaska Austrije u EU 1995.sprovelo je do sada 66 istraživanja na tu temu.

U svim tim istraživanjima, većina ispitanih je podržavala članstvo u EU, a u proseku je njihov broj bio oko 70 odsto.

Najmanja podrška članstvu EU zabilježena je u julu 2008. sa 59 odsto, a najveća u novembru 1999. sa 82 procenata.

Svijet

NJEMAČKI KANCELAR “Pomogli smo Ukrajini koliko smo mogli”

Njemačka je pružila Kijevu svu vojnu pomoć koju je mogla, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc, prenosi portal “N-tv”.

Autor članka podsjeća da je Njemačka do sada isporučila Ukrajini oružje vrijedno 28 milijardi evra, kao i dva sistema PVO “patriot”.

“Zaista smo po tom pitanju dostigli granice mogućeg… Naša odgovornost je da pomognemo Ukrajini u njenoj odbrambenoj borbi, istovremeno izbjegavajući da se sukob pretvori u rat Rusije i NATO,” rekao je Šolc.

U tom kontekstu on je ponovio da Berlin nije spreman da isporuči Kijevu rakete dugog dometa “taurus” koje Ukrajina traži.

Berlin je juče objavio o slanju novog paketa pomoći Kijevu koji, između ostalog, uključuje tenkove “leopard 1”, dronove i 8.500 granata kalibra 155 mm.

“Špigel” je pisao da je Ukrajina od Njemačke dobila i četvrti sistema “iris-T”, prenosi B92.

Nastavi čitati

Svijet

NOVE INFORMACIJE o Kejt Midlton su ZABRINULE javnost

Nakon silnih teorija zavere koje se i dalje pojavljuju, stigle su neke nove informacije o tome kada bi se princeza pojavila u javnosti.

Izvori bliski Palati su za Daily Beast rekli kako se Kejt neće pojavljivati sve do kraja ove godine.

“Velik broj zaposlenih treba da zna tačan raspored događanja nekoliko meseci unapred. Rečeno mi je da je Kejtin kalendar posve prazan sve do kraja godine. Baš ništa nije isplanirano. Prema svemu sudeći, ne očekujte njeno pojavljivanje u javnosti ove godine”, rekao je izvor.

Istovremeno, neki prijatelji bliski princu i princezi rekli su da je njima sada najvažnije njeno fizičko, ali i mentalno zdravlje, pa će tako cela porodica da provodi vreme u Sandringemu čim se završe školske obaveze dece.

Nastavi čitati

Svijet

PUTIN BEZ DILEME “Rusija uvijek mora da bude KORAK ISPRED NEPRIJATELJA”

Rusija uvijek mora da bude korak ispred neprijatelja da bi garantovala pobjedu, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin otvarajući sastanak sa rukovodstvom preduzeća odbrambene industrije.

– Želio bih da istaknem da sve vrijeme moramo da budemo korak ispred neprijatelja i tada će pobjeda biti zagarantovana – rekao je on, ističući da to znaju i sami učesnici sastanka, prenijele su RIA Novosti.

Putin je rekao da su oni uvijek u kontaktu sa ruskim momcima koji se bore na prvoj liniji fronta ne štedeći se i štite interese Rusije.
Prema Putinovim riječima, “čim smo ispred bar pola koraka, to je to – efikasnost se povećava višestruko, jednostavno višestruko”.

Nastavi čitati

Aktuelno