Connect with us

Politika

BEGIĆ ČESTITAO DODIKU “HDZ nije izabrao narod, već CIK! IZGUBILI SU SVAKI KREDIBILITET” (VIDEO)

Politika

MARATONSKA SJEDNICA: Marin Vukoja izabran za sudiju Ustavnog suda BiH

Predstavnički dom Parlamenta FBiH izabrao je Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH.

Ova odluka se donijela u ranim jutarnjim satima nakon cjelodnevne sjednice koja je trajala više od 14 sati.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda je trajala četiri sata.

Za njegov izbor je glasao 51 zastupnik, dok ih je 39 bilo protiv.

Protiv njegovog izbora glasao je i zastupnik SDP-a Damir Mašić.

Time je okončana trakavica koja je trajala skoro dvije godine. Opozicija je osporavala to što je na sjednicu Predstavničkog doma dostavljeno samo ime Marina Vukoje, a ne komepletne liste kandidata, kritikovali su i to što Marin Vukoja nema iskustvo rada kao sudija, što i nije uslov za izbor sudije Ustavnog suda BiH, piše Avaz.

Takođe, opozicija je optuživala Marina Vukoju da je blizak HDZ-u BiH.

Vladajuća većina je kazala da Marin Vukoja nije nikada obnašao niti jednu stranačku funkciju te da je došao sa pozicije na kojoj moraju biti nestranačke osobe.

Marin Vukoja na poziciju sudije Ustavnog suda BiH dolazi sa pozicije sekretara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a ranije je radio kao sekretar Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, sekretar Vlade Zapadnohercegovačkog kantona, vođa Odjela za pravne poslove Stručne služe Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona te stručni saradnik u Stručnoj službi Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona.

Nastavi čitati

Politika

BESKRAJNA BAHATOST SNSD NAČELNIKA! Milan Kovač dao pare sam sebi

Lovačko udruženje „Tetrijeb“ iz Šipova održalo je u februaru ove godine „43. tradicionalnu hajku na vuka“ koju je finansirao načelnik opštine Milan Kovač (SNSD), koji je ujedno i predsjednik ovog udruženja.

Hajka je održana 17. februara i to, kako stoji na Fejsbuk profilu ovog udruženja, uz pomoć opštine Šipovo, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Lovačkog sasveza Republike Srpske i Šumskog gazdinstva “Gorica” iz Šipova.

“Hajka je okupila oko 700 lovaca iz regiona i inostranstva. Svi posjetioci su imali priliku da na lijepom vremenu uživaju u planinskim predjelima našeg kraja, a i da vide obilje srneće divljači, kao i divljih svinja. Iako je vuk bio pristan u terenu, a pogon izuzetno kvalitetno odrađen, odstrel je izostao. Ipak, odstrel nije ni bio u prvom planu”, navodi se u objavi LU „Tetrijeb“.

Spisak onih koji su finansijski pomogli hajku je podugačak, a na prvom mjestu se nalazi upravo Milan Kovač, i to u dvostrukoj ulozi – kao predsjednik Udruženja i kao načelnik opštine. Kovač za eTrafiku kaže da nema nikakvog sukoba interesa u ovom slučaju.

“Mi podržavamo sve organizacije. Podržavamo ribolovce, lovce, džipadžije, motoriste, Islamsku zajednicu, crkvenu opštinu. Svima dajemo. Postoje budžetska sredstva za nevladin sektor i te pare dobijaju svi koji ispune uslove“, rekao je Kovač.

Na drugom mjestu „mecana“ nalazi se predsjednik SO Šipovo Mirko Savičić. Odbornik Narodnog fronta u SO Šipovu Milan Plavšić kaže da Kovač nije mogao doznačiti „Tetrijebu“ opštinska sredstva, jer para za tu namjenu u budžetu – nema.

„Zaista ne znam koliko je to udruženje dobilo para i iz kojih izvora. U budžetu za to nije bilo sredstava. Ne znam odakle je Kovač, koliko i kako dao te pare. Te pojedinosti ne dobijamo u dokumentu o izvršenju budžeta. Skoro smo razmatrali izvještaj o budžetu i toga tamo nema“, istakao je Plavšić.

Damjan Ožegović iz „Transparency International“ BiH kaže da, prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa Republike Srpske, izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici ne mogu biti članovi organa, predsjednici ili direktori udruženja, ili fondacija koja se finansiraju iz budžeta Republike ili jedinice lokalne samouprave u ukupnom godišnjem iznosu većem od 100.000 maraka.

„Možda u ovom slučaju nije pređena pomenuta cifra pa nije riječ o zakonskom sukobu interesa, ali se svakako može reći da je upravo to u pitanju, jer je načelnik Šipova sam sebi dodijelio pare. Pitanje je kakva je bila procedura. Ako je novac uplaćen direktno od strane načelnika,

onda je to klasični sukob interesa. On i odobrava i troši“, kazao je Ožegović za E-trafiku.

Nastavi čitati

Politika

ONA JE PRAVI IZBOR, ako bi se šalili! Đokićeva pjevačica u UPRAVNOM ODBORU RTRS-a! (FOTO)

Dragana Čavka, pomoćnica ministra turizma, koja je u javnost dospjela po spornim ugovorima sa Akvanom koje je sklapala zbog muzičkog angažmana, iako nikada nije nastupala, postaje članica Upravnog odbora Radio televizije Republike Srpske.

Ovo je u Narodnoj skupštini izazvalo negodovanje opozicije, a među onima koji su diskutovali bila je i poslanik PDP, Tanja Vukomanović koja je rekla da RTRS nedostaje samo Zmaj od Šipova.

-Sramota je kako se imenuju kadrovi, žena je sklaplala lažne ugovore za nastupe. Pjevala je i ona i njena majka, čak priznale da nisu nastupale a da su uzimale novac, pa je radila u Ministarastvu turizma, a sada ide i na RTRS. Javni servis će sa ovakvim kadriranjem biti totalno dokrajčen, iako je crno da ne može crnje – rekla je Vukomanović.

Nastavi čitati

Aktuelno