Connect with us

Politika

NOVOPEČENI POSLANIK SDS-a SVE NEGIRA! Nisam kupovao glasove!

Aleksandar Trninić, novoizabrani poslanik SDS, koji je nedavno uhapšen zbog sumnje da je kupovao glasove, sve to je negirao na današnjoj konferencciji za novinare u Banjaluci, rekavši da je laž da je kupovao glasove.

On je naveo da ga policija prilikom prvog hapšenja nije ni pitala o tome.

“Moje prvo hapšenje je bilo u toku izborne kampanje u Gradišci. Držan sam tu pet sati, nisam dobio nikakvo obrazloženje. To je bilo 15 dana pred izbore”, rekao je Trninić i naveo da je ponovo hapšen nakon izbora, kao i da policija nije našla nijedan dokaz koji bi upućivao na krađu glasova.

“Ovdje se radi o montiranom procesu protiv mene”, rekao je Trninić koji tvrdi da su privođeni i njegovi prijatelji i porodica, kao i da su neki od njih i  fizički maltretirani.

“Jedan od inspektora mom prijatelju je rekao da ne treba da se druži sa mnom jer se drogiram”, rekao je Trninić.

Trninić takođe tvrdi da ga je policija nakon hapšenja pitala da li je kupovao glasove za Jelenu Trivić, što je on negirao.

“Nadam se da će se ovo završiti i da će moji prijatelji više neće biti privođeni”, rekao je Trninić.

Na pres konferenciji pitanja nisu bila dozvoljena, što je izazvalo brojne rekacije novinara.

Željka Pavlović, BL portal

Politika

SNSD ne mora da brine za koaliciju DOK GOD IMA JAČINU

Dok je god SNSD snažan kao sada imaće koalicione partnere bez obzira na to kako im je ime i koliko su oni zaista politički jaki.

Ocjenjuju ovo oni koji godinama prate politička dešavanja u Republici Srpskoj, a sve povodom pokušaja da dobijemo odgovor na pitanja ko može bez koga: SNSD bez koalicije ili koalicija bez njega, te kolika je zaista snaga manjih stranaka okupljenih u vlasti u Srpskoj: Ujedinjene Srpske, Demosa, Socijalističke partije, Narodne partije Srpske, SPS-a i Demokratskog narodnog saveza.

Odgovor na prvo pitanje “Ko može bez koga” mogao bi se gledati dvostruko: prvo na način da SNSD ima više poslanika i odbornika u Srpskoj nego ostatak vladajuće koalicije zajedno, ali i na način da mu taj broj ne vrijedi, jer ukoliko nema podršku tih koalicionih partnera, ne bi imao većinu za donošenje zakona kako u Narodnoj skupštini Republike Srpske, tako i u skupštinama opština i gradova.

Dakle, dolazi se do toga da su potrebni jedni drugima.

Međutim, ključna spona u koaliciji je, saglasni su sagovornici “Nezavisnih novina”, onaj koji je najjači, a to je u ovom slučaju SNSD, bez koga koalicije ne bi ni bilo.

“Dok god ima snagu koju ima SNSD će uvijek imati koalicione partnere. Nije, dakle, pitanje može li SNSD bez koalicionih partnera, već je pitanje ko će ti partneri biti”, smatra Goran Dakić, novinar.

Dodaje da se dešava da u krugu vlasti neke stranke nestaju, ali da zato dolaze druge.

Tu vrijedi podsjetiti na primjer DNS-a, koji je prije nekoliko izbornih ciklusa bio treća parlamentarna stranka, druga u vlasti odmah iza SNSD-a, pa je naprasno razbijen na sitne djeliće, jer je iz njega uskoro izašlo pozamašno članstvo i oformilo Demos.

Onda su nakratko bili opozicija, da bi se odmah nakon opštih izbora vratili u redove vlasti. Slično je bilo i sa Socijalističkom partijom Srpske, koja je nastala izlaskom dijela članstva Đokićevih socijalista. I oni su imali kratku opozicionu epizodu, pa su shvatili da im od toga nema “neke vajde” te su opet uz SNSD, a kao nagradu dobili su brojne institucionalne privilegije (direktori, zamjenici, upravni odbori…).

“Ako se ne varam, u Srpskoj do sada nisu koalirali samo SDS i DNS. Sve ostale kombinacije su moguće, kao na plati miješanog mesa. Snaga DNS-a je manja nego što je bila, vjerovatno i snaga socijalista, ali su sve te kvote popunjene trenutno Ujedinjenom Srpskom, Banjčevom strankom, Demosom… DNS je vidio šta znači biti u opoziciji. To možda jeste ljepše, ali vlast je uvijek slađa”, poručuje Dakić.

Ono što je apsolutno jasno jeste da je teško očekivati formiranje vlasti u Srpskoj bez postojanja koalicije jer nijedna stranka nema kapacitet da sama ima sve.

Zbog svega rečenog jedna stvar je jasna: cilj je pobijediti na izborima što ubjedljivije, imati najviše mandata, jer to znači voditi pregovore i određivati koga hoćeš ili nećeš u koaliciji.

“Naravno, zavisi i od ostalih stranaka koje formiraju koaliciju, odnosno od njihovog pregovaračkog, nerijetko i ucjenjivačkog kapaciteta. Stranke koje dobiju mali broj glasova i koje ne mogu predvoditi koalicije obično se percipiraju kao ‘tas na vagi’ koji odlučuje o formiranju većine, ali same po sebi ne predstavljaju značajnu snagu. Samo u koaliciji mogu ostvariti svoje interese. Svjesni su toga, kao što su svjesne i velike stranke”, ocjenjuje Mladen Bubonjić, komunikolog.

Dodaje da je u suštini sve stvar vještine pregovaranja, ubjeđivanja i ucjenjivanja, a pojašnjava i zašto.

“Velike stranke, kao što je SNSD, nastoje da umanje ucjenjivački kapacitet malih stranaka kako bi raspolagali većim ulogom u vlasti. U toj igri SNSD godinama uspješno balansira ucjenjivačkim kapacitetom malih stranaka, da li obećavanjima ili uslovljavanjima. Kao ‘politički monolit’ i stranka sa najboljim predispozicijama za eksploataciju političkih benefita, SNSD veoma lako rukovodi ostalim strankama, čas ih nagrađujući, čas razgrađujući. Naravno, ne smije se zanemariti ni oportunizam političara iz manjih stranaka kojima je njihov interes ipak na prvom mjestu”, zaključio je Bubonjić.

Nastavi čitati

Politika

PATRIJARH PORFIRIJE: Snažno podižemo glas protiv istorijskog revizionizma

Njegova svetost patrijarh Porfirije poželio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću pred polazak u Njujork gdje će se pred Generalnom skuštinom UN naći antisrpska rezolucija o Srebrenici, da ima mudrosti i odlučnosti da svjedoči istinu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Srbije i drugi zvaničnici Srpske, Srbije, Srpske i predstavnici Srba iz regiona prisustvovali su jutros u Hramu Svetog Svetog Save na Vračaru molebanu koju je služio patrijarh Porfirije, a pored molitve poglavar SPC je poručo da su danas sabrali kako bi snažno podigli glas protiv istorijskog revizionizma i protiv toga da srpski narod bude proglašen za počinica genocida.

Patrijarh Porfirije je naglasio da su sve žrtve ratova na ovim prostorima jednako vrijedne poštovanja i molitvenog sjećanja i dodao da je to jedan od neophodnih preduslova za mirnu budućnost među ljudima i narodima na ovim prostorima.

“Sabrali smo se da se pomolimo pred vaš put u Njujork. Danas snažno podižemo svoj glas protiv istorijskog revizionizma i da srpski narod bude proglašen za počinioce genocida. Nalazimo se u iskušenu pred najvećim međunarodnim forumom, molimo se da vam Bog da snage da na najbolji način zastupate naš narod. Da imate mudrost i odlučnosti da svedočite istinu. Neka vas Bog blagoslovi”, poručio je patrijarh u besjedi, prenio je Tanjug.

Patrijarh Porfirije je u Hramu služio moleban za blagosloven put, povodom odlaska Vučića na sjednicu Generalne skupštine UNa na kojoj će se odlučivati o rezoluciji o Srebrenici.

U Hramu su na službi osim Didika i Vučića bili i predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministri u Vladi Srpske, predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević, ministar spoljnih poslova Marko Đurić i ministar bez portelja Nenad Popović, kao i predstavnici srpskih stranaka iz Crne Gore.

Osim patrijarha Porfirija, molebanu su prisustvovali i episkopi kruševački David i remezijanski Stefan.

Nakon besjede Vučić i Dodik su zapalili svijeće u Hramu.

Sjednica Generalne skupštine UN na kojoj bi trebalo da bude razmatran prijedlog rezolucije o Srebrenici biće održana u četvrtak, 23. maja, objavljeno na stranici Generalne skupštine UN.

Glasanje o rezoluciji odgađano je nekoliko puta.

Nastavi čitati

Politika

VUČIĆ U NJUJORK ISPRAĆEN IZ HRAMA SVETOG SAVE: Molitvi prisustvovali i predstavnici Republike Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je jutros sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem molitvi u Hramu Svetog Save pred Vučićev polazak u NJujork, gdje će se pred Generalnom skupštinom UN naći antisrpska rezolucija o Srebrenici.

Zajedno sa njima molitvi su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić, kao i drugi zvaničnici Srbije, Srpske i predstavnici Srba iz regiona.

Molitvu je predvodio NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh je blagoslovio Vučića i Dodika i poželeo Vučiću sreću i da ima dovoljno snage za teške dane koji predstoje.

Sjednica Generalne skupštine UN na kojoj bi trebalo da bude razmatran prijedlog rezolucije o Srebrenici biće održana u četvrtak, 23. maja, objavljeno na stranici Generalne skupštine UN.

Glasanje o rezoluciji odgađano je nekoliko puta.

Nastavi čitati

Aktuelno