Connect with us

Politika

Google-ovi podaci: Dodik i Begić kupe najveće interesovanje građana Republike Srpske na predsjedničkoj listi

Najnovijia analiza koja je sprovedena tako što su preko Google-ovih mehanizama ,,izvučeni” podaci o broju pretraga u Bosni i Hercegovini na ovom browser-u, koji koristi preko 90% populacije u ovoj državi došlo se do vrlo interesantnih rezultata.        

Sasvim očekivano lider SNSD-a i Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik je na prvom mjestu. Ono što nas iznenađuje jesu rezultati vezani za mladog političara, bivšeg odbornika u Skupštini grada Banjaluka i kandidata za predsjednika/potpredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Ivana Begića. Naime, on oupšte ne zaostaje mnogo za najpopularnijim političarom u BiH, sa svega 39% pretraga u odnosu na Dodikovih 42%.

Treba napomenuti da su u obzir uzeti samo kandidati koji se nalaze na listi za predsjednika, odnosno potpredsjednika Republike Srpske, što znači da nisu uključeni mnogi drugi političari poput Stanivukovića, Borenovića, Cvijanovićeve, Izetbegovića…

Odmah iza njih se nalazi potpredsjednica PDP-a i favorit opozicije Jelena Trivic 19%, što je stavlja na treće mjesto po popularnosti na Google-u u odnosu na ostale kandidate sa ove liste, s tim da je ona direktni rival Dodiku, a Begić se bori sa značajno slabijim kandidatima koji mogu osvojiti svega par stotina glasova, dok su kod Dodika u pitanju stotine hiljada glasova.

Najozbiljniji Begićev rival je prošle lokalne izbore u Banjaluci odnio svega 26 glasova kao nosioc liste, dok je Begić dobio preko 2000 ličnih glasova.

Jos jedna vrlo interesantna stvar koju je analiza pokazala jeste da je Begić u Brčko Distriktu, gdje je oko 20% hrvatskog stanovnistva prominentniji od Dodika.

Hoće li kandidati pretvoriti svoju popularnost u glasove na predstojecim izborima u Oktobru, ostaje da vidimo.

Politika

BORENOVIĆ O GRMUŠI “Niti jedan pojedinac nije iznad sveopšteg dogovara i kompromisa”

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da Milka Grmuše nema već pola godine u stranci.

– Ne dolazi na sjednice Kolegijuma, Predsjedništva, Glavnog odbora, skroz se odvojio od stranke, i vjerovatno nema potpune informacije oko Novog Grada u kojem mjesecima pokušavamo napraviti kompromis oko zajedničkog nastupa – rekao je „Glasu Srpske” Borenović komentarišući ostavku Grmuše na sve funkcije u stranci.

Naveo je i da mu je čudan izgovor Grmuše za Novi Grad, koji je, kako je naveo, jedna od rijetkih opština u kojoj opozicija nastupa sa zajedničkim kandidatom i zajedničkom listom pod nazivom Ujedinjena opozicija PDP SDS, što je jedini primjer u Srpskoj.
– S obzirom da je Janković ( predsjednik Opštinskog odbora PDP- Novi Grad) sam odustao od kandidature, dogovoreno je da zajednički kandidat za načelnika bude doktor Dušan Gašić iz PDP, a nosilac zajedničke liste Mladen Šumar iz SDS-a – naveo je Borenović.

Naglasio je da neko prihvata kompromis, a neko ne prihvata iz ličnih razloga.

– Niti jedan pojedinac nije iznad sveopšteg dogovara i kompromisa i svaka lična isključivost i sujeta je štetna za političko djelovanje u ovako rovitom društvu – zaključio je Borenović.
Grmuša podnio ostavku na sve funkcije u PDP-u

Nastavi čitati

Politika

MIHALJICA “Opozicija u Novom Gradu na lokalne izbore ide sa JEDNIM KANDIDATOM”

Opozicija u Novom Gradu izlazi na lokalne izbore sa jednim kandidatom za načelnika i zajedničkom listom za Skupštinu opštine pod nazivom Ujedinjena opozicija PDP-SDS, što je jedinstven primjer u Republici Srpskoj i što najkonkretnije oslikava našu odličnu saradnju i jedinstvo koje smo postigli u ovom mandatu.
Rekao je to Milanko Mihajilica, član Predsjedništva PDP iz Izborne jedinice 1.

Kandidat za načelnika u Novom Gradu, kaže Mihajilica, je primarijus dr Dušan Gašić, iza kojeg stoje sve opozicione stranke.

– Kandidat za načelnika, dr Gašić, je dosadašnji šef Kluba odbornika PDP u Skupštini opštine Novi Grad i čovjek koji je već decenijama jedan od stubova PDP odbora. Iznad svega, dr Gašića naši sugrađani veoma dobro znaju kao časnog, poštenog, obrazovanog, stabilnog, posvećenog čovjeka, velikog profesionalca, dokazanog srpskog patriotu, izuzetnog humanitarca i sportskog radnika. Nosilac liste Ujedinjena opozicija PDP-SDS biće Mladen Šumar iz SDS, sa kojim već godinama imamo sjajnu saradnju koja je rezultirala jedinstvom koje je za primjer i koje će dati pobjednički rezultat – rekao je Mihajilica.
I tokom ovog mandata se možemo pohvaliti, kaže Mihajilica, da je opozicija u Novom Gradu primjer zajedništva koji je odolio svim pritiscima i činjenicom da se nije ni za pedalj odstupilo od političkih principa i dogovora sa početka mandata.

– Tako se gradila saradnja, ali i povjerenje, koje je rezultiralo zajedničkom listom, ali i zajedničkim kandidatom za načelnika. Uvjeren sam da će dr Gašić biti novi načelnik opštine Novi Grad, te da ćemo nakon izbora ostati ujedinjeni, ali ne više opozicija, nego vlast koja je spremna da preuzme odgovornost i energično popravlja stanje u našoj opštini – rekao je Mihajilica.

Mihajilica odbacuje sve grube laži i insinuacije izrečene na njegov račun u kontekstu odustajanja dosadašnjeg predsjednika OO PDP Novi Grad od načelničke kandidature, za koju se se, kako kaže, Mihajilica lično, ali i rukovodstvo stranke Borenović, Ivanić i Crnadak iskreno zalagali i koju je pomenuti odbio, budući da je još u martu pismenim putem izgubio podršku cijele opozicije.

– Istina je da su udruženim snagama sa dijelom SNSD u Novom Gradu mene pokušali politički eliminisati na način da me oblate i diskredituju, ali trebali su znati da u tome nisu uspjeli ni mnogo veći frajeri. Nemam namjeru svoje višegodišnjo opoziciono djelovanje, moju borbu za odlazak nenarodnog SNSD režima, promjenu vlasti u Novom Gradu i Republici Srpskoj, dokazivati bilo kome, a posebno ne pridošlicama iz SNSD i onima koji su sa njima bili u vlasti. Djela i rezultati govore za svakoga od nas. Mi danas imamo zajedničku listu i kandidata za načelnika iza kojeg stoji čitava opozicija i niko i ništa neće dovesti u pitanje našu pobjedu. Od oktobra počinje novo, bolje vrijeme za Novi Grad – rekao je Mihajilica.
Srpska info

Nastavi čitati

Politika

NSRS usvojila Deklaraciju sa Svesrpskog sabora i OVE ZAKLJUČKE o proslavi 9. JANUARA

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je usvojena 8. juna na Svesrpskom saboru u Beogradu.

Deklaracija je usvojena sa 62 za i tri protiv.

Uz Deklaraciju, usvojeni su i Zaključci koje su usaglasili klubovi poslanika. Zaključci su usvojeni sa 62 glasa za, dva protiv i jednim suzdržanim poslanikom.

Klubovi poslanika SDS-a i PDP-a povukli su amandmane, piše RTRS.

U nastavku pročitajte zaključke Deklaracije koja ja usvojena:

1. Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da su se birači u Republici Srpskoj na referendumu održanom 25. 9. 2016. godine izjasnili da se 9. januar obilježava i praznuje kao Dan Republike Srpske i Krsna slava.

2. Narodna skupština Republike Srpske smatra da je Sretenje 15. februar potrebno definisati kao Dan svesrpske državnosti koji treba ujedinjeno obilježavati i proslavljati zajedno sa Republikom Srbijom.

3. Zadužuje se Vlada Republike Srpske da, u saradnji sa predsjednikom Republike Srpske i predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske, formira Organizacioni odbor za obilježavanje 9. januara – Dana Republike Srpske.

4. Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da usvajanjem i stupanjem na snagu Zakona o imunitetu Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 39/24) ne postoje prepreke da za člana Organizacionog odbora za obilježavanje 9. januara – Dana Republike Srpske može biti imenovan i nosilac izvršne vlasti.

5. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja, saopšteno je iz NSRS.

Deseta redovna sjednica biće nastavljena sutra.

Nastavi čitati

Aktuelno