Connect with us

Svijet

„EU NEMA VIŠE PRAVIH LIDERA“: Lukašenko poslao otvorenu poruku Zapadu

U Evropskoj uniji nema pravih lidera koji mogu da ugase „vatru” u sopstvenoj kući, rekao je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

– Njemačka, cijela Evropa – tamo sada nema lidera. Da jesu… Ne mogu ni da ugase vatru u sopstvenoj kući – rekao je bjeloruski lider i dodao da „evropljani ne žele ovaj rat“.

Lukašenko je dodao da oni razumiju da se danas u Ukrajini zapaljuje Bjelorusija. Sutra će, kako je naveo,  „cijela Evropa izbiti u plamen“, citira bjeloruskog predsjednika pres služba.

Lider Belorusije je skrenuo pažnju na to da će se, ako iznenada izbije novi svjetski rat, desiti na teritoriji Amerike.

– Amerikanci se plaše samo nuklearnog oružja, jer mogu da lete tamo. Ako se nuklearno oružje ne upotrijebi, onda će se boriti konvencionalnim oružjem. Gdje? Boriće se sa nama. Bićemo u ovom kotlu. Ukrajina je već u plamenu. U sovjetsko vrijeme su toliko ulagali… A kakva zemlja, kakva priroda! U šta su to pretvorili? Katastrofa – rekao je Lukašenko.

Šef Bjelorusije je siguran da elite niza zemalja u ovoj situaciji ne nastoje da zaustave sukob u Ukrajini, već, naprotiv, pokušavaju da dodatno pokrenu rat kako bi zadržale sopstvenu moć na princip: rat će sve otpisati.

– Evropljani treba da se opamete i zaustave rat. Ali ne mogu. Ne žele. Amerikanci su to iskoristili. Da li su to lideri koji su dozvolili Amerikancima da tamo donesu dodatno nuklearno oružje? Oni su ludi – naglasio je Lukašenko.

Prema njegovim riječima, lideri u EU u potpunosti zavise od SAD . Štaviše, nedostaje im volja da se odupru ovom pritisku. Ovome se dodaje i ekonomska zavisnost od isporuke robe na premium američkom tržištu, kao i poslovni interesi.

Predsjednik Belorusije je siguran da bi Evropska unija, kada bi ušla u partnerske odnose sa Rusijom , bila velika sila – prenijela je RIA.

Svijet

KINA SE OSLOBAĐA AMERIČKOG DUGA! Povećava rezerve u zlatu

Kina je u prvom tromjesečju prodala rekordnu količinu od 53,3 milijarde dolara državnih obveznica američkog Trezora i drugih hartija od vrijednosti u pokušaju da se diverzifikuje od američke imovine.

Kineske investicije u Sjedinjenim Američkim Državama ponovo privlače pažnju investitora usred znakova da bi se tenzije između najvećih svetskih ekonomija mogle pogoršati, prenosi Blumberg.

“Pošto Kina prodaje i jedno i drugo uprkos činjenici da smo bliži ciklusu smanjenja kamatnih stopa Feda, trebalo bi da postoji jasna namera da se diverzifikuje dalje od američkih dolara”, rekao je Stiven Čiu, glavni strateg za azijske devizne i kamatne stope u Blumbergu.

Prema njegovim riječima, kineska prodaja američkih hartija od vrijednosti mogla bi da se ubrza dok se trgovinski rat između SAD i Kine nastavlja, posebno ako Tramp ponovo bude izabran za predsjednika.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je uveo velika povećanja carina na niz kineskih uvoznih proizvoda, dok je njegov prethodnik Donald Tramp rekao da bi mogao da uvede namet od više od 60 odsto na kinesku robu ako bude izabran.

Pošto Kina prodaje imovinu u dolarima, njene zalihe zlata su porasle u državnim rezervama. Učešće plemenitog metala u rezervama u aprilu je poraslo na 4,9 odsto, što je najviše prema podacima centralne banke iz 2015. godine, prenosi tanjug.

“Kina i zemlje koje su bliske sa njom povećale su svoje posedovanje zlata u deviznim rezervama od 2015. godine, dok su ih zemlje u američkom bloku održale uglavnom stabilnim. Ovo sugeriše da je kupovina zlata od strane nekih centralnih banaka možda bila vođena zabrinutošću zbog rizika od sankcija”, izjavila je prvi zamenik generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Gita Gopinat.
Nezavisne

Nastavi čitati

Svijet

MEDVEDEV ZABRINUO EVROPU “Izgleda da NATO insistira da osvojimo cijelu Ukrajinu, A MOŽDA I POLJSKU”

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije je poručio zapadnim liderima da dobro proračunaju domet oružja koje šalju Kijevu, jer će od toga zavisiti dubina bezbjednosne zone koju će Rusija stvoriti kako bi se zaštitila od i napada neprijatelja.

U slučaju da Ukrajina upotrebi rakete dugog dometa za napade na rusku teritoriju, “sanitarna zona” bi mogla da prođe i kroz teritoriju Poljske, upozorio je zamjenik predsjednika Savjeta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

“Ako se ovo nastavi, bezbjednosna zona će biti negde na granici sa Poljskom ili čak u samoj Poljskoj”, napisao je Medvedev na Telegramu.
Rakete “storm šedou”, koje Zapad isporučuje Kijevu, imaju domet napada od najmanje 550 kilometara, a udaljenost između Belgoroda i Kijeva je 429 kilometara, podsjetio je Medvedev.

“Izgleda da moronski NATO stratezi otvoreno žele da se pod kontrolom Rusije nađe gotovo cijela Ukrajina. Zato banderovcima u vladi daju oružje sve većeg dometa”, zaključio je Medvedev i pozvao zapadne lidere da “dobro proračunaju domet” udara iz oružja koje je dostavljeno Kijevu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je poručio da zarad bezbednog života građana Rusije mora da se stvori tzv. sanitarna zona, odnosno bezbjednosna teritorija sa koje neprijateljska vojska ne bi mogla da nanosi udare na teritoriju Rusije.

Nastavi čitati

Svijet

TRAMP “Zbog Bajednove NESPOSOBNOSTI do izbora bi mogao da izbije TREĆI SVJETSKI RAT”

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da bi do predsjedničkih izbora u SAD mogao da izbije treći svjetski rat zbog nesposobnosti aktuelnog američkog rukovodstva, istakavši da se sadašnji sukobi ne bi dogodili da je on predsjednik Sjedinjenih Država.

“Sa ovakvim idiotima koji vode ovu državu neće ostati mnogo ljudi jer je danas moć oružja zastrašujuća. Mogli bismo da završimo u narednih pet mjeseci u trećem svjetskom ratu jer imamo nesposobne ljude”, rekao je Tramp, kandidat republikanaca, na mitingu u Minesoti.

On je dodao da su SAD “krhke” i da bi “vrlo brzo mogle da završe u trećem svjetskom ratu” jer je vode “glupi ljudi”.

Tramp je rekao da se sukob Rusije i Ukrajine, konflikt na Bliskom istoku i visoka inflacija ne bi desili da je on predsjednik SAD.

Nastavi čitati

Aktuelno