Connect with us

Svijet

U Njemačkoj najveća stopa inflacije od ujedinjenja

Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj skočila je na 10,4 odsto u oktobru što je istorijski visok nivo, saopštila je Federalna kancelarija za statistiku.

“Nivo od 10,4 odsto je najviša stopa inflacije od ponovnog ujedinjenja NJemačke”, rekao je šef Kancelarije za statistiku Georg Til.

Prema njegovim riječima, i dalje je glavni razlog inflacije enormno veliki rast cijena energenata.

Cijene energenata povećane u oktobru ove godine za 43 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a posebno se veliko povećanje odnosi na energiju za domaćinstva – 55 odsto.

Cijene prirodnog gasa više su nego udvostručene u poređenju sa prošlom godinom – do 109,8 odsto.

Nakon energenata, cijene hrane bilježe veliki rast na godišnjem nivou od 20,3 odsto. Porast se odnosi na sve grupe prehrambenih proizvoda.

Svijet

“NAJVEĆI TRGOVAC MEĐU POLITIČARIMA”: Tramp je ovako opisao ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog

Bivši američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski možda najveći trgovac od svih političara jer svaki put kada dođe u SAD ode sa 60 milijardi dolara.

Tramp je to rekao u subotu u obraćanju na konvenciji republikanaca u Detroitu u američkoj državi Mičigen

– Ali, on je najveći trgovac svih vremena – naveo je Tramp, misleći na Zelenskog, prenio je američki medij American Wire.

vladimir zelenski
FOTO: MICHAEL BUHOLZER / POOL/EPA

Tramp je tvrdio da će moći da riješi sukob u Ukrajini između predsjedničkih izbora u SAD 5. novembra i svog prvog dana u potencijalnom drugom mandatu.

– To ću riješiti prije nego što preuzmem Bijelu kuću kao izabrani predsjednik – obećao je Tramp.

Nastavi čitati

Svijet

“IMAMO DVA PROTIVNIKA, TREBA BITI SPREMAN” Cijeli svijet u strahu zbog Stoltenbergovih riječi

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, izjavio je za britanski Telegraf da članice NATO razmatraju mogućnost stavljanja nuklearnih bojevih glava alijanse u stanje borbene gotovosti.

Neću ulaziti u operativne detalje o tome koliko nuklearnih bojevih glava treba biti u borbenoj gotovosti… ali moramo se konsultovati o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo – piše britanski Telegraf.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, izjavio je da članice NATO razmatraju mogućnost stavljanja nuklearnih bojevih glava alijanse u stanje borbene gotovosti.

Kako prenosi ovaj list Stoltenberg je objasnio da NATO mora svijetu pokazati svoj nuklearni arsenal kako bi poslao jasan signal neprijateljima Severnoatlantskog saveza.

Stoltenberg je dodao da Kina aktivno ulaže u svoj nuklearni arsenal, koji će, prema njegovim rečima, porasti do hiljadu bojevih glava početkom 2030-ih godina.

I to znači da će NATO, u ne tako dalekoj budućnosti, vjerovatno biti suočen s nečim sa čime se ranije nije suočavao – sa dva potencijalna protivnika sa nuklearnim oružjem, Kinom i Rusijom. I, naravno, to ima svoje posljedice – prenosi list reči Stoltenberga.

Ranije, na Sankt-Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu, predsjednik Rusije, Vladimir Putin, izjavio je da Moskva ne zvecka nuklearnim oružjem. Predsjednik je upozorio da se ne smije olako pristupiti pitanju upotrebe oružja za masovno uništenje.

Scenariji u kojima bi Rusija teoretski mogla da upotrijebi nuklearno oružje navedeni su u ruskoj vojnoj doktrini i u “Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja”.

Prema tim dokumentima, to bi bilo moguće u slučaju agresije na Rusiju ili njene saveznike upotrebom oružja za masovno uništenje, ili agresije upotrebom konvencionalnog naoružanja kada je ugroženo postojanje same države, prenosi Blic.

Nastavi čitati

Svijet

ZELENSKI OTKRIO PREDUSLOV za mirovne pregovore sa Rusijom

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas na kraju globalne Mirovne konferencije o Ukrajini održane u švajcarskom gradu Birgenštoku da bi Moskva trebalo da se povuče sa ukrajinske teritorije kako bi “već sutra počeli mirovni pregovori”, ali, prema njegovim riječima Rusija i njeno rukovodstvo “nisu spremni za pravedan mir”.

“Zelenski je izjavio da bi prisustvo Rusije na drugom mirovnom samitu o Ukrajini pokazalo ‘njihovu volju za mir, njihovu želju da stave tačku na rat'”, prenosi švajcarski RTS.

Ukrajinski predsjednik, prenosi Tanjug, je ukazao da bi Kina, koja je odbila da učestvuje na mirovnom samitu u Švajcarskoj, trebalo direktno da saopšti Ukrajini svoje mirovne prijedloge umjesto što to čini preko medija, prenosi Ukrinform.

On je zahvalio svim učesnicima mirovnog samita što su zajedno napravili prve korake ka miru, podsjetivši da je na skupu u Birgenštoku učestvovala 101 država i međunarodna organizacija.

Zelenski je posebno naglasio da su svi učesnici podržali teritorijalni integritet Ukrajine.

Nastavi čitati

Aktuelno