Connect with us

Politika

OGLASIO SE MILIČEVIĆ! “SDS je vodio BLIJEDU politiku”

V.d. predsjednika Milan Miličević, na piitanje da li pretenduje da bude novi predsjednik SDS-a, odgovara kako o tome u ovom trenutku uopšte ne razmišlja i da mu je cilj da na sljedećoj sjednici Glavnog odbora SDS-a predloži vršioce dužnosti Predsjednišvta stranke te da će ta ekipa voditi stranku do završetka unutarstranačkih izbora.

U isto vrijeme, kaže on, taj će tim voditi računa i o svim politički procesima koji su pred nama – o konstruisanju vlasti na oba nivoa i političkim stavovima SDS-a.

“Unutarstranački izbori će biti demokratski proces koji će ići od nivoa mjesnih, opštinskih, gradskih odbora prema vrhu i birat će se svi – od predsjednika mjesnih odbora do predsjednika SDS-a. Kroz tu demokratsku proceduru će biti izabrani najbolji. Moje ambicije su samo da se SDS konsoliduje i da stranku nakon ovako lošeg izbornog rezultata postavimo na neke bolje temelje da bi bila spremna za naredne izazove”, rekao je Miličević u Dnevniku FTV.

Kad su u pitanju loši izborni rezultati, Miličević kaže kako je mnogo puta ukazivao na ono za šta je smatrao da nije dobro u stranci, poput političkih pozicioniranja, stavova, infrastrukture, konsolidacije stranke te analize ranijih loših rezultata koja nikada, ističe, nije napravljena na pravi način.

“To je sve rezultiralo lošim izbornim rezultatima za koje, takođe, zajedno s Predsjedništvom stranke snosim i ja odgovornost. U svom okruženju, matičnom opštinskom odboru u isto vrijeme sam, kao i neki drugi, imao jako dobre rezultate i mislim da pobjednici trebaju taj recept pobjede nad režimom prenijeti i na stranku. SDS je kao najveća opoziciona partija u Republici Srpskoj vodio poprilično neprepoznatljivu i blijedu politiku u odnosu na neka ranija vremena”, istakao je Miličević.

Upitan da prokomentira odnose unutra opozicije u RS-u i varnice koje se događaju u PDP-u između Jelene Trivić i Draška Stanivukovića, Miličević kaže kako varnice tog tipa uglavnom nisu dobre ni u jednoj stranci. Međutim, dodaje, znaju nekad donijeti i pozitivan rezultat.

“Varnice koje se dešavaju unutar SDS-a su s ciljem da se napravi i bolja situacija. Može biti i obrnuto – možete napraviti sukob koji će podijeliti stranku. Nadam se da će ti sukobi i ta različita mišljenja unutar PDP-a, ali i SDS-a dati bolju i snažniju opoziciju”, zaključio je Milićević.

Miličević je više godina u vrhu stranke, gdje je obavljao funkciju predsjednika Glavnog odbora SDS, za rijeme tri predsjednika, a juče je dobio ovlaštenje od dosadašnjeg predsjendika Mirka Šarovića, koji je podnio ostavku, da vodi stranku do izbora novog rukovdstva.

Izvor: Rtvbn.com

Politika

PATRIJARH PORFIRIJE: Snažno podižemo glas protiv istorijskog revizionizma

Njegova svetost patrijarh Porfirije poželio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću pred polazak u Njujork gdje će se pred Generalnom skuštinom UN naći antisrpska rezolucija o Srebrenici, da ima mudrosti i odlučnosti da svjedoči istinu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Srbije i drugi zvaničnici Srpske, Srbije, Srpske i predstavnici Srba iz regiona prisustvovali su jutros u Hramu Svetog Svetog Save na Vračaru molebanu koju je služio patrijarh Porfirije, a pored molitve poglavar SPC je poručo da su danas sabrali kako bi snažno podigli glas protiv istorijskog revizionizma i protiv toga da srpski narod bude proglašen za počinica genocida.

Patrijarh Porfirije je naglasio da su sve žrtve ratova na ovim prostorima jednako vrijedne poštovanja i molitvenog sjećanja i dodao da je to jedan od neophodnih preduslova za mirnu budućnost među ljudima i narodima na ovim prostorima.

“Sabrali smo se da se pomolimo pred vaš put u Njujork. Danas snažno podižemo svoj glas protiv istorijskog revizionizma i da srpski narod bude proglašen za počinioce genocida. Nalazimo se u iskušenu pred najvećim međunarodnim forumom, molimo se da vam Bog da snage da na najbolji način zastupate naš narod. Da imate mudrost i odlučnosti da svedočite istinu. Neka vas Bog blagoslovi”, poručio je patrijarh u besjedi, prenio je Tanjug.

Patrijarh Porfirije je u Hramu služio moleban za blagosloven put, povodom odlaska Vučića na sjednicu Generalne skupštine UNa na kojoj će se odlučivati o rezoluciji o Srebrenici.

U Hramu su na službi osim Didika i Vučića bili i predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministri u Vladi Srpske, predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević, ministar spoljnih poslova Marko Đurić i ministar bez portelja Nenad Popović, kao i predstavnici srpskih stranaka iz Crne Gore.

Osim patrijarha Porfirija, molebanu su prisustvovali i episkopi kruševački David i remezijanski Stefan.

Nakon besjede Vučić i Dodik su zapalili svijeće u Hramu.

Sjednica Generalne skupštine UN na kojoj bi trebalo da bude razmatran prijedlog rezolucije o Srebrenici biće održana u četvrtak, 23. maja, objavljeno na stranici Generalne skupštine UN.

Glasanje o rezoluciji odgađano je nekoliko puta.

Nastavi čitati

Politika

VUČIĆ U NJUJORK ISPRAĆEN IZ HRAMA SVETOG SAVE: Molitvi prisustvovali i predstavnici Republike Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je jutros sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem molitvi u Hramu Svetog Save pred Vučićev polazak u NJujork, gdje će se pred Generalnom skupštinom UN naći antisrpska rezolucija o Srebrenici.

Zajedno sa njima molitvi su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić, kao i drugi zvaničnici Srbije, Srpske i predstavnici Srba iz regiona.

Molitvu je predvodio NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh je blagoslovio Vučića i Dodika i poželeo Vučiću sreću i da ima dovoljno snage za teške dane koji predstoje.

Sjednica Generalne skupštine UN na kojoj bi trebalo da bude razmatran prijedlog rezolucije o Srebrenici biće održana u četvrtak, 23. maja, objavljeno na stranici Generalne skupštine UN.

Glasanje o rezoluciji odgađano je nekoliko puta.

Nastavi čitati

Politika

UOČI PUTA ZA NJUJORK! Vučić i Dodik sa PATRIJARHOM na službi u Hramu Svetog Save

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Hram Svetog Save na Vračaru, uoči puta u Njujork gde će se u četvrtak 23. maja održati Generalna skupština UN na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici.

Snažno podižemo glas protiv istorijskog revizionizma i rezolucije, poručio je patrijarh Porfirije.

U Hram, gdje je počela služba koju služi patrijarh Porfirije, došli su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević, ministar spoljnih poslova Marko Đurić i ministar bez portfelja Nenad Popović.

Pored molitve, poglavar SPC je poručio da ćemo snažno podići svoj glas protiv istorijskog revizionizma i protiv toga da srpski narod bude proglašen za počinica genocida.

“Sabrali smo se da se pomolimo pred vaš put u Njujork. Danas snažno podizemo svoj glas protiv istorijskog revizionizma i da srpski narod bude proglašen za počinioce genocida. Nalazimo se u iskušenu pred najvećim međunarodnim forumom, molimo se da vam Bog da snage da na najbolji način zastupate naš narod. Da imate mudrost i odlučnosti da svedočite istinu. Neka vas Bog blagoslovi”, poručio je patrijarh u besedi.

Nakon besjede Vučić i Dodik su zapalili svijeće u Hramu.

Vučić je juče najavio da će danas, u sedam sati, krenuti redovnom linijom Er Srbije za Njujork, a da će se prije puta sastati sa predstavnicima Srba iz cijelog regiona, kao i sa patrijarhom Porfirijem u Hramu Svetog Save koji će, kako se očekuje, iznijeti besjedu o predstojećoj nedjelji.

Vučić je rekao da u Njujorku predstoji velika borba.

“Imaću mnogo sastanaka, a u četvrtak ćemo da se borimo svi zajedno. Rekao sam i ljudima koji idu sa mnom, ako nisu spremni da se bore, ako misle da je to uobičajeni put, da ne idu. Oni koji su spremni da se bore, na svaki način, da samo oni pođu”, rekao je predsednik Vučić.

On je poručio da garantuje da će se boriti, kao i da zna kolika je sila koja nam prijeti i koliko su veliki i važni.

“Ali mi ćemo dati sve od sebe. Suprotstavićemo se jače nego što su očekivali”, poručio je Vučić.

Nastavi čitati

Aktuelno