Connect with us

Politika

Vjerujem da je ovo početak kraja osipanja opozicije

Pad je nekada najbolji momenat da krenemo u preporod – napisao je Stanivuković.

Gradonačelnik banjaluke i predsjednik GrO PDP, Draško Stanivuković čestitao je doktoru Milanu Miličeviću na izboru za v.d. predsjednika Srpske demokratske stranke.

– Čestitam doktoru Milanu Miličeviću na preuzimanju uloge predsjednika stranke do novih izbora. Vjerujem da će ovo biti početak kraja osipanja opozicionih snaga i da ćemo zajedno krenuti u konsolidaciju svih naših kapaciteta kako bismo 2026. godine bili spremni da preuzmemo odgovornost. Iako se danas čini da je to teško i daleko, pad je nekada najbolji momenat da krenemo u preporod – napisao je Stanivuković na svom Twitter profilu.

Stanivuković je istakao da on vjeruje u to.

Politika

REAGOVAO I DRAGAN MILANOVIĆ “Puna podrška SDS-u, TO NIJE SAMO STRANKA nego i simbol Srpske”

Šef Kluba odbornika PDP u Skupštini grada Banjaluka Dragan Milanović reagovao je na odluku CIK BiH da ne dozvoli SDS-u učešće na Lokalnim izborima.

“Današnja vijest da im je CIK zabranila izlazak na izbore je možda najveći udar na demokratiju od rata do danas”, naglasio je Milanović.

On je u objavi na društvenoj mreži Facebook istakao da je sa SDS-om kao koalicioni partner išao na izbore u tri izborna ciklusa.

“I zbog toga a prije svega, zbog nemjerljivog doprinosa ove stranke u stvaranju Republike Srpske imam poseban odnos prema SDS-u. Puna podrška Srpskoj demokratskoj stranci koja nije samo stranka nego i simbol Republike Srpske”, zaključio je Milanović.

Nastavi čitati

Politika

LUKIĆ TVRDI “Ustavni sud je uveo VANREDNO STANJE”

Ustavni sud BiH je promjenom pravila i uvođenjem nove norme koja omogućava produžavanje mandata sudija, uveo vanredno stanje u BiH, rekao je Srni profesor međunarodnog prava Radomir Lukić.

“Svaka promjena Ustava mimo načina na koji je učinjena je zapravo uvođenje vanrednog stanja. Vanustavnog stanja u tim elementima”, rekao je Lukić.

Lukić je naveo da Ustavni sud BiH već dugi niz godina prekoračuje svoja ovlaštenja i sam stvara pravne norme ustavno-pravnog karaktera, za šta nije ovlašten.

On je naveo da su u Članu 3, stavu 1, opisane nadležnosti institucija BiH, pa tako i same BiH, a riječ je o 10 nadležnosti, uz 11. koja se tiče promjene Ustava BiH.

“Nijedna od tih 11 nadležnosti nije posvećena uređenju pitanja imovine, svojine, a pogotovu tzv. držane imovine. A to pogotovu nije i ne može da bude isključiva nadležnost BiH, kako piše u današnjem saopštenju Ustavnog suda BiH. Nadležnosti institucija BiH su spoljna, spoljnotrgovinska, carinska i monetarna politika….Tu nema nijedne nadležnosti koja se odnosi na bilo koji dio imovine, odnosno svojine”, naveo je Lukić.

Lukić je rekao da proglašavanje te nadležnosti nadležnošću BiH jeste prekoračenje ovlaštenja i stvaranje ustavno-pravne norme koju Ustav ne poznaje.

On je ocijenio da ovom nasilju nema lijeka – ni socijalnog, ni političkog ni pravnog, te da se jedino može uzvratiti adekvatnim sredstvom iste prirode.

“Ja drugog načina ne vidim kako da stvari u BiH teku i da ona postoji kao relativno uređena država sa unutrašnjim uređenim mirom i razumijevanjem”, poručio je Lukić.

Ustavni sud BiH, po apelaciji članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića, 11 delegata Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i pet delegata Doma naroda, utvrdio je da je neustavan Zakon Republike Srpske o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a koja je, kako navode, predmet pitanja nepokretne državne imovine i u isključivoj nadležnosti BiH.

Ustavni sud BiH usvojio je danas odluku o dopuni Pravila te pravosudne institucije kojom je omogućeno produženje mandata sudije dok novoizabrani ne preuzme dužnost.

Nastavi čitati

Politika

STANIVUKOVIĆ O NEČUVENOJ ODLUCI CIK-a “Evo kako stranci “pomažu” opoziciji”

“Evo kako stranci “pomažu” opoziciji!”, napisao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković povodom odluke CIK BiH da ne dozvoli SDS-u učešće na Lokalnim izborima.

“Odluka CIK BiH kojom se odbacuje prijava za izbore Srpske demokratske stranke je nedopustiva i predstavlja udar na osnovna demokratska prava. Isto kao što su institucije pronašle način da ljudima sa ugašenim računima isplate plate, tako CIK mora pronaći način da SDS izađe na izbore”, poručio je Stanivuković.

On je u objavi na mreži X dodao da će SDS preživjeti ovu krizu.

“Preživjeće SDS i ovu krizu, kao što je mnoge prije, ali onemogućavanje izlaska na izbore najvećoj opozicionoj stranci je još jedan od primjera koji pokazuju ko ima najviše koristi od stranaca i da to nikada nije bila opozicija!”, naglasio je Stanivuković.

U svojoj objavi je dodao da daje iskrenu podršku rukovodstvu kao i članovima i simpatizerima SDS-a.

“Uvjeren sam da će iz ove situacije izaći još veći i snažniji”, zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno