Connect with us

Svijet

RUSIJA DA PLATI RATNU ODŠTETU UKRAJINI: Generalna skupština UN usvojila rezoluciju

Generalna skupština UN usvojila je danas rezoluciju u kojoj se navodi da je Rusija odgovorna za invaziju na Ukrajini i da treba da plati odštetu toj zemlji.
Za rezoluciju su glasale 94 od 193 članica ovog tijela.

U dokumentu stoji da Rusija mora da snosi odgovornost za kršenje međunarodnog prava u Ukrajini ili u djelovanju protiv te zemlje i da „mora da snosi pravne posljedice svih svojih međunarodno pogrešnih poteza, uključujući plaćanje reparacija za povrede i bilo kakvu štetu izazvanu takvim postupcima“.

Rezolucije Generalne skupštine UN nisu obavezujuće, ali imaju političku težinu, prenosi Rojters.

Svijet

ZAHAROVA TVRDI “Naoružanje koje je Zapad poslao Ukrajini već je PREPLAVILO CRNO TRŽIŠTE”

Naoružanje koje je Zapad poslao Ukrajini već je preplavilo crno tržište i to će dovesti do katastrofalnih posljedica za Evropu, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prema njenim riječima, na teritoriji Ukrajine je nekontrolisano prisustvo i cirkulacija zapadnog oružja i “niko ne zna gdje su i koje su to količine”.
Ona je istakla da je Vašington pokušao da pošalje komisiju u Ukrajinu kako bi utvrdili gdje i kako se distribuira pomoć u oružju vrijedna više miliona dolara, prenosi ruska novinska agencija TASS.
Zaharova je napomenula da niko ne zna gdje i koliko Kijev šalje to oružje i da je očigledno da se pojavljuje u raznim dijelovima svijeta, uključujući zapadnu Evropu.

“Zar London ne shvata da je to oružje već preplavilo crno tržište raznih država i da postoje ekstremisti prerušeni u ukrajinske izbjeglice i raseljene u zemljama NATO-a, te će to dovesti do katastrofalnih posljedica za zapadnu Evropu i NATO u cijelosti?” upitala je Zaharova.

Ona je podsjetila da su se slični slučajevi dešavali i ranije i navela je primjer Al kaide i da je njen lider Osama bin Laden isprva bio prijatelj Amerike i Zapada, te da su mu pružali podršku, nazivali ga u medijima “ratnikom demokratije” i “ratnikom svjetla”, a potom su ga proglasili za najtraženijeg teroristu.

Nastavi čitati

Svijet

STRAHOTA U KALIFORNIJI! U bunaru pronađena tijela trojice muškaraca

Identifikovana su tri surfera čija su beživotna tijela izvučena iz bunara u gradu Santo Tomas na sjeverozapadu Baja Kalifornije.

Potvrđena je sumnja da je riječ o nestalim mladićima – Džejku (30) i Kalumu Robinsonu (33) i Amerikancu Džeku Karteru Roudu (30).

Braća Robinson i njihov prijatelj Karter Roud nestali su 27. aprila 2024. godine, a u Meksiko su došli da surfuju i dobro se provedu.

Prije Meksika prijatelji su boravili u Kaliforniji. Događaje sa putovanja vrijedno su bilježili na društvenim mrežama, uključujući i posljednje trenutke prije nego što im se gubi svaki trag.

Najnovija fotografija objavljena na Kalumovom Instagramu prikazuje grupu koja stiže do plaže San Migel u Ensenadi prije nego što su nestali sa radara. Na slici je njihov bijeli Ševrolet kamionet snimljen na plaži Rosarito. Isti kamionet je kasnije pronađen zapaljen u oblasti Santo Tomasa.

Glavni državni tužilac Marija Elena Andrade Ramirez rekla je da su osumnjičeni počinioci prošli pored njihovog kampa, vidjeli njihove šatore i kamionet. Vidjevši vozilo, došli su na ideju da im ukradu gume.

“Mora da su pružili otpor“, rekla je ona o žrtvama. “Lopovi su ih upucali i ubili”, dodala je.

Ubice su zatim otišle na „mjesto do kojeg je izuzetno teško doći“ i bacile tijela trojice muškaraca u bunar. Ona je rekla da istražitelji ne isključuju mogućnost da su isti osumnjičeni ranije bacili četvrto tijelo koje je pronađeno u bunaru i nije povezano sa ovim slučajem.

Zbog povezanosti sa njihovim nestankom, policija je saslušala jednu ženu i dva muškarca. Identifikovali su jednog osumnjičenog za ubistvo po imenu Hesus Gerardo.

Nastavi čitati

Svijet

POJAČANE MJERE BEZBJEDNOSTI Policija opkolila Malme, dignuti dronovi zbog Evrovizije

Policija je saopštila da će tokom trajanja takmičenja u gradu biti korištene posebne kamere i dronovi.

– Kamere će nam omogućiti da u realnom vremenu stvorimo veoma dobru sliku o tome šta se dešava u dijelovima gdje se održava Evrovizija, sa ciljem da prikupimo informacije o strateški važnim mjestima, da znamo koliko policajaca treba rasporediti na određenu lokaciju i da budemo u mogućnosti da brzo intervenišemo ako dođe do incidenata – rekao je Džimi Lindin koji je u policiji glavni za nadzorne kamere.

Međutim, švedska policijska uprava saopštila je da obožavaoci takmičenja za Pjesmu Evrovizije ne bi trebalo da budu zabrinuti zbog visokih mjera bezbjednosti i tenzija nakon izbijanja rata u pojasu Gaze.
Portparol švedske policije, Džimi Modin, je sa druge strane kazao novinskoj agenciji “PA” da se mjere prvenstveno odnose na bezbjednosne službe, te da se na skali od jedan do pet, Švedska nalazi na četvrtoj tački prijetnje od terorizma, prenio je “Standard”.
– I naravno, ovo uključujemo u naš rad na planiranju mjera bezbjednosti koje preduzimamo, ali je važno napomenuti da nema direktne prijetnje Evroviziji – rekao je Modin.

On je dodao da se očekuje protest podrške Palestini u četvrtak, kada će nastupati predstavnica Izraela Eden Goldan.

Ipak, Modin nije želio da precizira broj policajaca koji će biti na ulicama Malmea tokom takmičenja.
Ranije je najavljeno da će u pomoć švedskoj policiji priteći kolege iz Danske i Finske.

Događaj se održava u “Malme Areni”, a policija je povećala nivo bezbjednosti i proširila bezbjednosne mjere. Kako je ranije navedeno, očekuje se da će oko 100.000 ljudi prisustvovati ovom događaju.

Krajem aprila švedski javni servis “SVT” objavio je izvještaj o prijetnjama povezanim sa održavanjem muzičkog takmičenja u Švedskoj te da su mogući sajber napadi i građanska neposlušnost, prenosi b92.

Nastavi čitati

Aktuelno