Connect with us

Društvo

BiH dužna vrtoglavih 12,8 milijardi KM

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH primio je danas k znanju informaciju o stanju javne zaduženosti BiH koja je 31. decembra prošle godine iznosila 12.816.030.000 KM. Od ukupne zaduženosti spoljni dug je 9.697.790.000 KM, a unutrašnji 3.118.240.000 KM.

Javni dug BiH u odnosu na godinu ranije povećan je za 623.050.000 KM ili 5,11 odsto.

U ukupnoj javnoj zaduženosti Federacija BiH učestvuje sa 51,08 odsto, Republika Srpska sa 48,04 odsto, institucije BiH sa 0,49 odsto i Brčko distrikt sa 0,39 odsto.

Učešće javnog duga BiH u bruto domaćem proizvodu u prošloj godini iznosilo je 34,82 odsto.

BiH je u prošloj godini servisirala 805.310.000 KM spoljnog duga, od čega 680.370.000 KM glavnice i 124.940.000 kamata.

Dom naroda imenovao je danas Jasminku Džumhur, Nevenka Vranješa i Nives Jukić za ombudsmane za ljudska prava BiH.

(Srna)

Društvo

PLANIRATE LJETOVANJE U GRČKOJ? Cijene ležaljki kao cijene noćenja u apartmanima

Dok je u nekim dijelovima Grčke za ležaljke i suncobran potrebno izdvojiti desetak evra, u drugim koštaju skoro kao i noćenje u apartmanu.

Cijene usluga u popularnim ljetovalištima se svake godine mijenjaju. Na njihov nagli skok najviše ima uticaj povećan broj turista, ali i aktuelne ekonomske prilike.

Svake godine na društvenim mrežama posjetioci omiljene ljetne destinacije, Grčke, dijele svoja iskustva, odnosno, gdje je najveća gužva, koje je najbolje mjesto za odmor i ono što je na kraju svima najbitnije – kolike su cijene hrane, pića, ležaljki i svega ostalog.
U Facebook grupi “Live from Greece” jedan pratilac je napisao da je trenutna situacija sljedeća u Kefaloniji, na Costa Costa Beach. Suncobran i dvije ležaljke od 1. jula do 31. avgusta koštaju 40 evra, ali za prvi red ležaljki potrebno je da izdvojite 60 evra, a za drugi red 50 evra.

Članovi grupe odmah su iskoristili priliku da se našale na cijenu koja ih je neprijatno iznenadila.

“A posljednji red?”, “Skuplja ležaljka od kreveta”, “Samo pod uslovom da ustanete u šest ujutru”, “Na Kipru dvije ležaljke i suncobran su 7.5 evra na svim plažama”, “Prvi red je u vodi, zato su skuplje”, pisali su korisnici u komentarima ispod objave o cijenama ležaljki.
Skoro svaka turistička agencija, ali i portali posvećeni ljetovalištima uvijek naznače da cijene ležaljki i suncobrana na plažama ne treba da brinu turiste jer, po njihovim riječima, uvijek postoji dio plaže na kojem možete sami da postavite svoj suncobran i peškir, prenosi “b92”.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Sunčano i još tolije

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ će biti pretežno sunčano uz malu oblačnost, sa temperaturom vazduha do 32 stepena Celzijusova.

Jutro će biti pretežno vedro i svježe, a oko rijeka i po kotlinama će ponegdje biti magle.

Vjetar će biti slab do umjeren, istočni ili promjenljivog smjera, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha biće od 11 do 18, u višim predjelima od osam, a najviša dnevna od 27 do 32 stepena Celzijusova.

Nastavi čitati

Društvo

OSMICI ZABRANJEN ULAZAK U HRVATSKU! Vraćen sa granice

Osmanu Mehmedagiću Osmici, bivšem direktoru OBA, koji je krajem prošle godine hapšen zbog zloupotrebe položaja, zabranjen je ulazak u Hrvatsku, javljaju federalni mediji.

Avaz saznaje da je Osmica juče vraćen s granice, a obrazloženo mu je da ima zabranu ulaska u ovu državu.

Sada je samo pitanje da li će i druge zemlje ЕU postupiti isto, pošto imaju jedinstvenu unutrašnju i spoljnu poliitku.
Pitanje je i kada je Sud BiH ukinuo mjeru zabrane putovanja Osmici, koja je bila na snazi do sredine maja.

Nastavi čitati

Aktuelno