Connect with us

Region

VUČIĆ O PLANU KRIMINALACA DA UBIJU DANILA: Pisali su kako će da ga dave i muče

Aleksandar Vučić govorio je o tome kako su kriminalci planirali ubistvo njegovog sina Danila i šta je pisalo u tim porukama.

Da vam kažem podsmijeh je postojao o svemu. Za mene je najozbiljnije ono što se tiče naroda. Da li me boli što hoće da me ubiju dijete? Recite mi kako biste se vi ojsećali i da to čitate od najozbiljnijih ubica. Crno na bijelo. Čitate da se se on raduje. Da piše kako će da ga davi i da ga muči i da osjeti sladostrast dok mi ubija dijete. Naravno da me boli – rekao je Vučić.

Region

UN prihvatile amandmane Crne Gore na TEKST REZOLUCIJE O SREBRENICI

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić rekao je da su Ujedinjene nacije prihvatile da uvrste amandamane zvanične Podgorice na nacrt Rezolucije o Srebrenici o kojoj bi trebalo da se glasa 23. maja.

“Suština amandmana koje smo poslali je tu, i mislimo da je to dodatni doprinos regionalnom pomirenju i dobrom odnosu između Srba, Bošnjaka i svih drugih naroda na Balkanu”, kazao je Spajić sinoć za Radio televiziju Crne Gore.

Amandmani Crne Gore su dostavljeni nešto kasnije u procesu predlaganja i pripreme za sjednicu, ali je ranije iz UN saopšteno Glasu Amerike da nadležna tijela “nastoje” da “izađu u susret” intervenciji Vlade u Podgorici, objavila je Beta.

Premijer Spajić najavio je ranije da će Crna Gora glasati za Rezoluciju kojom se 11. juli uspostavlja za dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, ali da je neće kosponzorisati.

Vlada u Podgorici amandmanima traži da se Rezolucijom eksplicitnije precizira da su sudske presude u vezi sa genocidom donijete protiv pojedinaca, a ne etničkih grupa ili država, te da se potvrdi nepovredivost Dejtonskog sporazuma.

Vlast u Podgorici nije jedinstvena u stavu o Rezoluciji u Srebrenici, kojoj se oštro protive aktuelni predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i jedan od čelnika nekadašnjeg Demokratskog fronta Milan Knežević.

Oni su inicirali da Skupština što prije usvoji Rezoluciju o Jasenovcu, što je, kako se ocjenjuje, vid pritiska na Vladu da odustane od podrške Rezoluciji o Srebrenici.

Predlagači Rezolucije o Srebrenici su Njemačka i Ruanda.

Nastavi čitati

Region

ŠTA PIŠE u crnogorskom prijedlogu REZOLUCIJE O JASENOVCU?

U tekstu rezolucije o genocidu u koncentracionom logoru Јasenovcu, koji je danas upućen u proceduru parlamenta Crne Gore, predloženo je da 22. april bude zvanično priznat kao Dan sjećanja na genocid u Јasenovcu, koji će se obilježavati svake godine, te osuđuje svako poricanje tog genocida i poziva se na očuvanje sjećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će spriječiti bilo kakav oblik revizionizma.

Vijesti.me prenose integralni tekst Prijedloga rezolucije:

Polazeći od najviših vrijednosti ustavnog poretka i opšte prihvaćenih pravila međunarodnog prava;

Uvjereni da su znanje i svijest građana o masovnim stradanjima preduslov za borbu demokratskog svijeta protiv totalitarnih ideja i sličnih projekata, progona na etničkoj ili vjerskoj osnovi kao i kršenja ljudskih prava;

Imajući u vidu da je prema nepobitnim dokazima, osnovan koncentracioni logor smrti u Јasenovcu, u kom su u periodu od 1941 – 1945. godine mučeni i ubijani Srbi, Јevreji, Romi, Hrvati kao i drugi narodi;

Јedinstveni u osudi svih zločina na tlu naše države i bivše Јugoslavije, u izražavanju pijeteta prema svim žrtvama tih zločina, kao i u saosjećanju sa patnjama njihovih porodica;

Potvrđujući principijelan stav zasnovan na domaćem i međunarodnom pravu, da odgovornost može biti isključivo individualna, kao i da nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački;

Snažno opredijeljeni da učinimo sve kako se tragična stradanja ljudi etničkih, vjerskih i drugih grupa nikad i nigdje više ne bi ponovila;

Na osnovu člana 82 stav 1 tačka 3 i člana 91 stav 1 Ustava Crne Gore, Skupština Crne Gore donosi:

Rezoluciju o genocidu u Јasenovcu

S dubokim saosjećanjem prema žrtvama genocida u Јasenovcu tokom 1941-1945. godine, uvažavajući da će 2025. godine biti 80. godišnjica od ovog užasnog zločina, a prepoznajući da je 22. aprila 1945. godine logor smrti Јasenovac bio rasformiran i na taj dan poslednji preostali zatvorenici ubijeni, Skupština Crne Gore je vođena poveljom Ujedinjenih nacija, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, odlučuje da posveti posebnu pažnju komemoraciji i osudi zločine počinjene u tom logoru smrti;

Svjesni istorijske važnosti Јasenovca kao mjesta gdje su u živote izgubili nevini ljudi, Skupština Crne Gore odlučuje da 22. april bude zvanično priznat kao Dan sjećanja na genocid u Јasenovcu, koji će se obilježiti svake godine.

Skupština Crne Gore osuđuje svako poricanje genocida u Јasenovcu i poziva na očuvanje sjećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će spriječiti bilo kakav oblik revizionizma.

Kroz usvajanje ove rezolucije Skupština Crne Gore obavezuje se da aktivno doprinosi očuvanju sjećanja na žrtve genocida u Јasenovcu, promoviše toleranciju, razumijevanje i borbu protiv svih oblika mržnje i diskriminacije.

Podstiče se obilježavanje 22. aprila kao dana sjećanja na žrtve genocida u Јasenovcu, koji je počinjen tokom 1941 – 1945. godine, i Skupština će svake godine slati delegaciju koja će učestvovati u programima komemoracije.

Skupština Crne Gore ohrabruje državne organizacije na svim nivoima, predsjednika Crne Gore, civilno društvo, uključujući i nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne strane, da obilježavaju 22. april, uključujući organizaciju posebnih događaja i aktivnosti u sjećanju na žrtve genocida u Јasenovcu, koji je počinjen u periodu tokom 1941- 1945. godine.

Nastavi čitati

Region

MALI MATURANTI ZAPALILI ŠKOLU U PODGORICI: Zbog bakljade planuo krov (VIDEO)

Nije bilo povrijeđenih.

Polumaturanti podgoričke OŠ “Vlado Milić” zapalili su krov te obrazovne ustanove tokom bakljade kojom su obilježavali kraj školovanja u toj osnovnoj školi, potvrdila je “Vijestima” direktorica Ivana Milić.

Kazala je da nije bilo povrijeđenih, a da su na licu mjesta vatrogasci i policija.

“Šteta će tek biti utvrđena”, kratko je prokomentarisala Milić za “Vijesti”.

Nastavi čitati

Aktuelno