Connect with us

Banjaluka

Dejton NEMA ALTERNATIVU : Mir i prosperitet su naša trajna opredjeljenja

Povodom 27 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da možemo reći da smo odbranili i sačuvali Republiku Srpsku, ali i biti dovoljno hrabri i iskreni da pitamo u kakvom je ona položaju.

-Sa preko 80 nadležnosti manje, koje su bile snaga Republike Srpske, a koje su prenesene na nivo Bosne i Hercegovine. Sa više od pola miliona ljudi manje. Bilo nas je nekada 1,5 miliona, danas nas je oko 900.000. Sa preko 80 zatvorenih škola, 900 odjeljenja manje, sa mnogo praznih kuća i sela…- poručio je gradonačelnik.

Nažalost, kako je istakao – nakon 27 godina imamo jasne podatke da položaj Republike Srpske slabi i da se ovakvim trendovima kroz vrijeme možemo zapitati – gdje to idemo.

-Uprkos ovim podacima našom snagom i pokretačkom vjerom moramo zadržati motivaciju i u ovim teškim vremenima krenuti naprijed. Moramo zaustaviti ove trendove i krenuti u drugom pravcu za budućnost Republike Srpske – dodao je gradonačelnik.

Banja Luka je, prema njegovim riječima – primjer kako i koliko se toga pozitivnog može uraditi za samo dvije godine u teškim uslovima.

-Mir i prosperitet su naša trajna opredjeljenja. Ne smijemo dozvoliti da što više prolazi od rata, sve manje cijenimo mir, sve češće spominjući rat – zaključio je gradonačelnik Stanivuković.

Banjaluka

BANJALUČKI OSNOVCI U HUMANOJ MISIJI! Kupite unikatne radove i POMOZITE SERGEJU STUPARU!

Da se empatija uči još u najranijem dobu, svojim primjerom pokazuju učenici trećeg razreda OŠ “Georgi Stojkov Rakovski”, koji su sa svojom učiteljicom Silvijom Ninković kroz mnogobrojne radionice napravili dekorativne vješalice za ključeve i nakit, a sva sredstva od prodaje ovih unikatnih ručnih radova biće proslijeđena za nastavak liječenja mladog Banjalučanina Sergeja Stupara.
Silvija Ninković, učiteljica trećeg tri odjeljenja u ovoj obrazovnoj ustanovi, kaže u razgovoru za “Nezavisne novine” da je ovo generacija djece koja želi da učestvuje u svim aktivnostima, ali i da ima odličnu saradnju i sa roditeljima, te da su zajedno odlučili da dječje radove prodaju i onlajn na Instagramu.
“Imali smo i mali bazar, koji je realizovan kada je bila priredba ‘Dan učeničkih postignuća’, i prodali sve izložene radove i uspješno započeli našu akciju. Otvorili smo i Instagram profil koji nosi naziv ‘Dječija moć – velika pomoć’, gdje zainteresovani mogu da vide i kupe radove online jer dolazi kraj školske godine i lakše nam je radove prodavati na taj način. Dobili smo podršku od ‘X Express’ brze pošte, koja neće naplaćivati dostavu, i zaista sam bila iznenađena kada su pristali i hvala im na tome. Dobili smo podršku i od “Pošta Srpske”, te ćemo radove izložiti u njihovoj poslovnici u Novoj varoši, da bismo i na taj način ostvarili prodaju i sakupili sredstva za Sergejevo liječenje. Velike vješalice koštaju deset KM, a one manje su sedam KM”, kaže Ninkovićeva.Ističe da je primaran cilj pomoći Sergeju da se sakupe sredstva za njegovo liječenje u inostranstvu, ali i razvijanje empatije kod djece.
“Ideja za dekorativne vješalice nastala je nakon što smo majkama povodom Dana žena pravili poklone i vidjela sam kod školskog majstora u radionici da imaju slobodne letvice. Odlučili smo da ih obojimo, stavimo kukice i napravimo stalak za poklon majkama, a kasnije mi je došla ideja da to iskoristimo za prodaju, a sredstva da proslijedimo za liječenje Sergeja”, priča Ninkovićeva i dodaje da su cijenu odredili simbolično, u dogovoru sa roditeljima.

“Pored empatije, cilj nam je djeca što manje vremena provode na mobilnim telefonima, jer djeca žele da učestvuju, ali ona hoće aktivnosti i zato ih u aktivnosti treba i uključiti. Nećete mnogo postići ako djetetu kažete da ne koristi telefon, već mu morate dati nešto da radi da taj mobilni telefon ne bi koristio”, objašnjava ona.

Ističe da su kukice, materijal i boje za vješalice obezbijedili roditelji djece.

“Roditelji su učestvovali u radionici pri montiranju kukica, ali dekorativni dio i sve što je u bojama i šarama, to su sve uradila djeca i to unazad nekih mjesec dana”, priča ponosna učiteljica.

Dodaje da mališani mahom imaju devet ili deset godina, kao i da su oni bili ti koji su odlučili da se sredstva prikupljaju za Sergeja i da su sve dekorativne vješalice plod rada malih dječjih ruku, ali i velikog srca.

“Ja njih uvijek sve pitam i ništa ne radim mimo njihove volje i radim na tome da razvijaju samopouzdanje, ali i empatiju, i to je moj mali doprinos njima dalje u životu. Planiramo i za kraj školske godine da napravimo malo veći bazar, a pridružiće mi se i učiteljica Žana iz petog tri sa svojom učenicima, i oni će napraviti još radova, pa ćemo na nivou škole održati bazar”, priča Ninkovićeva i dodaje da je u stalnom kontaktu sa Sergejevom majkom, koja je zahvalna na svemu što su djeca uradila.

Podsjećamo, za liječenje Sergeja Stupara pokrenut je humanitarni broj 1413 koji je aktivan do kraja juna, a svi zainteresovani uplate mogu da izvrše i na sljedeće račune na ime Svjetlana Stupar:

Adresa: Dr Slavka Pišteljića br. 33, Slatina

Raiffeisen bank:1613000045479669

NLB Banka: 5710100000072523

Devizni kod NLB banke:

IBAN: BA 395620998165705225

SWIFT BIC: RAZBBA22

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUKA VAS ČEKA RAŠIRENIH RUKU, a najljepša je ljeti! Evo zašto je MAGIČNA (FOTO)

Banjaluka, glavni grad Republike Srpske, svake godine privlači sve veći broj turista, naročito tokom ljetnjih mjeseci. Grad je poznat po svojoj bogatoj istoriji, kulturi, i prirodnim ljepotama koje nude nezaboravne trenutke svakom posjetiocu. Evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da posjetite Banjaluku ovog ljeta:

Novo šetalište kraj Vrbasa
Jedna od najnovijih atrakcija u Banjaluci je novo šetalište uz rijeku Vrbas. Ovo prelijepo šetalište pruža nevjerovatne prizore prirode i savršeno je mjesto za opuštanje i uživanje u šetnji ili vožnji bicikla. Šetalište je uređeno sa brojnim klupama, cvjetnim aranžmanima, i modernim rasvjetama, što ga čini idealnim mjestom za večernje izlaske i romantične šetnje.

Vrućica
Za ljubitelje termalnih voda, Banjaluka nudi izuzetno iskustvo u banji Vrućici. Ova prirodna banja je poznata po ljekovitim svojstvima svojih termalnih izvora, što je čini savršenim mjestom za relaksaciju i zdravstveni turizam. Uživajte u masažama, saunama i bazenima sa toplom vodom, i vratite se kući potpuno obnovljeni i osvježeni.

Vidikovac na Banj brdu
Vidikovac na Banj brdu je nezaobilazna destinacija za sve turiste koji žele da dožive panoramski pogled na Banjaluku i okolinu. Do vidikovca vodi prelijepa staza kroz prirodu, a na vrhu vas čeka spektakularan pogled koji oduzima dah. Ovo je savršeno mjesto za piknik, planinarenje, ili jednostavno uživanje u prirodi.

Novi parkovi
Banjaluka se može pohvaliti i brojnim novim parkovima koji su savršeni za porodične izlete i rekreaciju. Park “Mladen Stojanović” i park “Petar Kočić” su dva najpopularnija parka u gradu, nudeći široke zelene površine, igrališta za djecu, i brojne staze za šetnju i trčanje. Ovi parkovi su idealno mjesto za bijeg od gradske vreve i uživanje u miru i tišini.

Noćni izlasci i koncerti
Banjaluka je poznata i po svom bogatom noćnom životu. Tokom ljeta, grad postaje središte zabave sa brojnim noćnim klubovima, barovima i kafanama koje nude odličnu muziku i prijatnu atmosferu. Pored toga, u Banjaluci se održavaju i brojni koncerti na otvorenom, gdje možete uživati u nastupima popularnih muzičara i bendova.

Gastro ponuda
Banjaluka je pravi raj za ljubitelje dobre hrane. Grad nudi široku gastro ponudu, od tradicionalnih jela do moderne kuhinje. Ne propustite da probate čuvene banjalučke ćevape, domaće pite, te raznovrsne specijalitete od mesa i ribe. Restorani i kafići u Banjaluci pružaju autentičan kulinarski doživljaj koji će zadovoljiti sva vaša čula.

Rafting na Vrbasu
Za one koji traže avanturu, rafting na rijeci Vrbas je nezaobilazna aktivnost. Vrbas je poznat po svojim brzacima i idealan je za rafting, nudeći uzbudljive trenutke i adrenalin. Rafting ture su dostupne za sve nivoe iskustva, od početnika do iskusnih veslača. Uživajte u prirodnim ljepotama i uzbuđenju koje nudi rafting na Vrbasu.

Banjaluka ljeti nudi širok spektar aktivnosti i atrakcija koje će zadovoljiti sve posjetioce. Bilo da ste ljubitelj prirode, istorije, dobre hrane, ili jednostavno želite da se opustite i uživate, Banjaluka je prava destinacija za vas. Posjetite novo šetalište kraj Vrbasa, opustite se u banji Vrućici, uživajte u pogledu sa vidikovca na Banj brdu, provedite nezaboravne trenutke u novim parkovima, iskusite noćni život i koncerte, uživajte u vrhunskoj gastro ponudi i doživite avanturu raftinga na Vrbasu. Banjaluka vas čeka s raširenim rukama!

Banjaluka24

Nastavi čitati

Banjaluka

NE PROPUSTITE PRILIKU DA SE PRIJAVITE “Biramo najuređenije dvorište”

Ne propustite priliku i budite dio akcije „Biramo najuređenije“, koju Grad Banja Luka organizuje 22. godinu zaredom.

Ne zaboravite da uređenjem svog dvorišta, uređujete i uljepšavate i svoj grad, a kao i do sada, biće izabrano najuređenije privatno dvorište, najuređeniji prostor privrednih subjekata i javnih ustanova, najuređeniji prostor zajednice etažnih vlasnika i najljepši balkon.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem prijavnog lista, koji mogu preuzeti ispred Prijemne kancelarije u Gradskoj upravi ili OVDJE, a prijave su otvorene do 21. juna.

Popunjene prijave sa fotografijama, potrebno je poslati elektronskom poštom na adresu: [email protected] ili ih predati u Prijemnu kancelariju Gradske uprave.Prijave je moguće dostaviti i putem pošte, na adresu: Gradska uprava Grada Banjaluka (Komisija za realizaciju akcije „Biramo najuređenije“), Trg srpskih vladara 1, 78000 Banjaluka.

Za dodatne informacije možete se obratiti predsjednici Komisije za realizaciju akcije „Biramo najuređenije“, Sanji Matarugi na broj: 051 244-444 (lokal 774).

SrpskaCafe

Nastavi čitati

Aktuelno