Connect with us

Region

KURTI PRIHVATIO PRIJEDLOG SAD “Odgađamo izricanje kazne za registarske tablice za 48 sati”

Nakon neuspjelih jučerašnjih pregovora u Briselu između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija o registarskim tablicama, noćas se na Tviteru oglasio Kurti gdje je napisao da prihvata ponudu SAD i odgađa naplaćivanje kazni za 48 sati.

Zahvaljujem ambasadoru Hovenijeru na posvećenosti i angažovanju. Prihvatam njegov zahtjev za odlaganjem za 48 sati mjere izricanja kazni za nelegalne “KM” (i druge) automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rješenja u naredna dva dana – objavio je Kurti na Tviteru.

Podsjećamo, sastanak je trajao osam sati, a kako je istakao Žozep Borelj , koji je bio domaćin sastanka, Kurti nije pristao na njegov prijedlog o postizanju dogovora, dok Vučić jeste. Uprkos tome, on je poručio da je odgovornost za neuspjeh i bilo kakvu eskalaciju i nasilje na obojici lidera

Region

POLOŽAJ SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE VEOMA TEŽAK: Kurti nudi Vatikanu srpske hramove na KIM

Položaj Srpske pravoslavne crkve u posljednjih četvrt vijeka na Kosovu i Metohiji je veoma težak i na udaru je ne samo albanskih separatista već i pokušaja otimanja manastira i crkava SPC i kulturno-istorijske baštine Srba, sa ciljem da se oni dodijele Katoličkoj crkvi, piše današnja Politika.

Nesporno je da su ugrožena i prava i slobode sveštenstva, monaštva i vjernog naroda, ali su na meti i srpski pravoslavni identitet, sakralna i ostala imovina SPC na Kosovu i Metohiji.

Poslije osam vijekova neprekinutog prisustva na prostoru Kosmeta, SPC ne može da bude dio bilo kakvih političkih pregovora i sporazuma o statusu Kosova i Metohije, na čemu insistira prištinski režim Aljbina Kurtija uz podršku Berlina, ali i Vatikana.

Aleksandar Raković iz Instituta za noviju istoriju Srbije kaže da je položaj Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji vrlo složen, s tendencijom daljeg pogoršavanja situacije.

Ističe da je problem što je položaj neriješen sa otvorenim albanskim pretenzijama da se pravoslavlje na Kosovu i Metohiji prikazuje kao baština takozvanog Kosova i kao dio njegove istorije, a ne kao istorija srpskog naroda i Srpske pavoslavne crkve.

To se, kako kaže, može vidjeti na osnovu publikacija koje se u posljednje vrijeme objavljuju u Prištini i njihovom djelovanju u inostranstvu koje ima za namjeru da prikaže da su naše srpske, srednjevjekovne svetinje ili nikle na ruševinama nekih njihovih katoličkih srednjevekovnih, ili da su preuzete neke njihove svetinje od strane Srba.

– Sve su to notorne neistine, gluposti i laži, ali do sada su brojne njihove laži davale rezultata. I više sam nego siguran da će se te pretenzije nastaviti od privremenih prištinskih organa, kao i od Rimokatoličke jerarhije na Kosmetu, koja će takođe “gurati” tu priču da bi tek ona preuzela identitet naših svetinja na Kosovu i Metohiji – ističe Raković za Politiku.

Prema njegovim riječima, Rimokatolička jerarhija je odavno na Kosovu i Metohiji mozak svih operacija koje za cilj imaju otimanje pravoslavnih manastira i crkava, a da su muslimani Albanci samo “pješadija”.

Nije slučajno, dodaje Raković, što je Ibrahim Rugova na samrtničkoj postelji primio rimokatoličku vjeru i što je kardinal Anđelo Skola došao iz Italije da obavi taj čin.

– Albanija i Kosovo i Metohija su za Vatikan “tera misionis” – prostor gdje obavljaju svoju misiju i gdje sigurno neće stati. To nije ništa novo. Mi moramo da pokažemo da smo dorasli problemima sa kojima se suočavamo, jer ih imamo vijekovima – navodi Raković.

Nastavi čitati

Region

Mirjana Karanović primljena u Urgentni centar, POZNATOJ GLUMICI POZLILO

Mirjana Karanović primljena je danas u Urgentni centar nakon što joj je pozlilo.

Slavna glumica se u poslijepodnevnim časovima osjetila malaksalo i loše, zbog čega je potražila medicinsku pomoć.

Urađen joj je skener glave koji ima uredne rezultate, kao i laboratorija.

Nema razloga za zadržavanje, pa će proslavljena glumica biti puštena kući.

Nastavi čitati

Region

POSTAVLJENA RUČNA BOMBA u dvorište srpske porodice na KiM

Porodici Ivice Đuzića iz sela Mogila kod Vitine postavljena je ručna bomba u dvorište kuće i samo pukom srećom nije došlo do težih posljedica, saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju, ističući da je riječ o novom zastrašivanju i pritisku na Srbe.

Kako se navodi u saopštenju, porodica Đuzić se već duže vrijeme nalazi na meti lokalnih Albanaca, a Ivičinog sina Bobana Đuzića početkom prošle godine je napala i ubola nožem grupa albanskih mladića.

Ističe se da Đuzići, uprkos tome i dalje odolijevaju svim napadima i “istrajni su da ostanu svoj na svome”.

Iz Kancelarije poručuju da je riječ o novom zastrašivanju i pritisku na Srbe da napuste svoj kućni prag, „kako bi se ostvario san tvorca svog progona srpskog naroda, premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da etnički očisti prostor KiM“.

-Beograd insistira na zaštiti srpskog naroda i traži od institucija koje imaju mandat da obezbijede bezbjedan život Srba na Kosmetu, da povećaju pozornost na terenu i da nadležni organi procesuiraju odgovorne za etnički motivisane napade na Srbe – naglašava se u saopštenju.

Iz Kancelarije ukazuju na to da je srpski narod na KiM u istoriji preživio i teža iskušenja od “instruisanih provokacija Aljbina Kurtija” i da će “opstati na svojim vijekovnim ognjištima i nakon njegovog zuluma i terora”.

Nastavi čitati

Aktuelno