Connect with us

Banjaluka

Pogledajte ko će zabavljati Banjalučane u najluđoj noći

Za organizaciju koncerata na otvorenom Banjaluka će potrošiti skoro 120.000 KM, a Banjalučane i turiste će u novogodišnjoj noći, 31. decembra zabavljati grupa „Legende“ te pjevačica Goca Tržan, saznaje CAPITAL.

Prvog dana 2023. godine na Trgu Krajine će biti održan koncert grupa „Galija“.

Prema raspoloživim informacijama Grad Banjaluka će za organizaciju ovih koncerata izdvojiti 118.855 KM.

Iz Gradske uprave Banjaluka poručuju da je Organizacioni odbor „Banjalučke zime“ u sklopu koje se organizuje i proslava Nove godine dao prijedlog izvođača koji bi trebalo da zadovolje interese svih ciljnih grupa koje posjećuju novogodišnje koncerte na Trgu Krajine.

Poručuju da će u narednim danima biti raspisana javna nabavka, koja će omogućiti svima koji se bave ovom djelatnošću da se prijave.

„U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, Grad je dužan da realizuje nabavku na očekivani iznos, koji je predviđen da bude utrošen na koncertne aktivnosti, ali ono što je neophodno naglasiti je to da je Grad već započeo aktivnosti na traženju sponzora i donatora koji će podržati koncerte, kao što je rađeno u prethodnom periodu. Ugovor koji bude potpisan sa izvršiocem posla, će biti aneksiran i umanjen za iznos koji će biti prikupljen od svih donatora i sponzora“, poručili su iz Gradske uprave Banjaluka.

Podsjećamo, za doček 2022. godine na Trgu Krajine su održani koncerti Petra Graše, Nede Ukraden i Ane Bekute.

CAPITAL

Banjaluka

GRADONAČELNIK OBIŠAO RADOVE na izgradnji pet parkova i poručio: Trajno mijenjamo izgled našeg grada, BANJA LUKA ĆE BITI LJEPŠA NEGO IKAD

Gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima obišao je radove na izgradnji pet parkova, zahvaljujući kojima će naš grad dobiti jedan potpuno novi izgled i pečat.

Stanivuković je naglasio da u našem gradu niko decenijama nije gradio parkove, te je to jedna nova praksa koju je uvela ova gradska administracija, a koja će našu krajišku ljepoticu učiniti još ljepšom nego prije.

– Prvo smo obišli radove na onom najvećem parku – kod tržnog centra „Delta planta“, koji se prostire na čak 180 hiljada metara kvadratnih površine, što je zaista impozantno. To će biti park sa vještačkim jezerom, koje će biti najveće u ovoj državi, te će imati i sve potrebne prateće sadržaje – od dječijih igrališta, teretana na otvorenom, prostora za rekreaciju, trčanje, uživanje, velike kocerte i jednostavno biće to jedna prelijepa zelena oaza, ne samo u gradu na Vrbasu nego u cijeloj Republici Srpskoj, ali i šire – kazao je gradonačelnik Stanivuković – koji je poručio i to kako bi radovi na izgradnji trebali da budu okončani kroz dva mjeseca.

Poručio je i to kako je izuzetno ponosan na ovaj projekat, za koji kaže kako je važan ali i izazovan.

-Više od pola vijeka nije postojala praksa da se u Banjoj Luci, ali i šire, grade parkovi. Mi tu praksu mjenjamo i smatram da činmo pravu stvar – rekao je on.

Nakon obilaska radova na izgradnji parka kod „Delta planeta“, gradonačelnik je obišao i park koji se gradi u neposrednoj blizini tvrđave Kastel, a koji će biti posvećen Tvrtku I Kotromaniću.

-U najvećoj kružnoj raskrsnici niče prelijepi park sa spomenikom posvećenom Tvrtku I Kotromaniću koji će krasiti predivne fontane i bogato zelenilo. Već sredinom jula naši građani i turisti moći će uživati u ovom prelijepom kutku za odmor i uživanje – istakao je Stanivuković.

Poručio je i to kako će naš grad uskoro da bude bogatiji za još dva parka – Knjige i Oslobođenja.

–U narednim sedmicama završićemo i izgradnju Parka „Knjige“ koji će uz “Kuću Milanovića” – prvi kulturni centar izgrađen od vremena bana Tise Milosavljevića, ovom dijelu našeg grada dati jedne potpuno nove obrise. Park „Oslobođenja“ posvećen Banjalučkom veleizdajničkom procesu biće izgrađen umjesto nebodera od 14 spratova. Pored spomenika u obliku svijeće imaće i amfiteatar kao i kino na otvorenom – dodao je gradonačelnik.

Podsjetio je Stanivuković i da će na tzv. „Kupusištu“ biti izgrađen „Ćirilični park“, a ne zgrade, kako su pojedinci ranije naglašavali.

-Završili smo izradu preko 20 slova koji će „Ćiriličnom parku“, kod tzv. “Kupusišta”, dati novi sjaj – zaključio je gradonačelnik, Draško Stanivuković.

Gradonačelnik Draško Stanivuković dodao je i to kako svaki park priča svoju priču, a u razvoju Banje Luke otvoriće jedno novo poglavlje.

Nastavi čitati

Banjaluka

TROTOART: Poziv zainteresovanima da se PRIJAVE NA RADIONICU pantomime i uličnog teatra

Grad Banja Luka i Projektni tim Festivala uličnih zabavljača „Trotoart“ pozivaju sve one koji žele da nauče više o pantomimi i uličnom teatru da se prijave na osmodnevnu radionicu koja će biti organizovana u okviru ovogodišnjeg festivala.

Radionica je namijenjena svima koji sebe vide u ulozi pantomimičara ili uličnog performera.

Za ovu radionicu nisu važne godine, a nije potrebno ni prethodno iskustvo u pozorištu i glumi ili nekoj drugoj srodnoj umjetnosti. Potrebna je samo želja da se proba, da se prijavite i budete dio ovog programa.

Svi zainteresovani mogu da se prijave putem imejla: [email protected] , a učešće na radionici je besplatno.

Važno je napomenuti da organizator nema mogućnost pokrića troškova smještaja i prevoza za učesnike, te je samim tim poziv ograničen na Banju Luku i okolinu, odnosno na sve one koji mogu učestvovati svih osam dana.

U prijavi je potrebno navesti: ime, prezime, kontakt telefon i i-mejl, te opisati zašto želite učestvovati na radionici.

Rok za prijave je četvrtak, 30. maj 2024. godine do 12.00 časova, dok će prvi sastanak sa učesnicima biti održan već 1. juna.

Projektni tim festivala će izabrati 10 osoba koje će učestvovati na radionici.

Radionica će trajati osam dana, od 1. do 6. juna svakog dana od 18.00 do 20.00 časova.

Nakon toga, 7. i 8. juna planirano je učešće polaznika u okviru programa festivala „Trotoart“ radi demonstracije stečenih vještina i izvođenja zajedničkog nastupa.

Na radionicama će se izučavati tehnike klasične pantomime, kroz koje će se savladati i nastup za ulične žive statue, te kako se nastupa kao performer na ulici sa ovim tehnikama.

Radionica je zabavna, kreativna, inovativna i budi u ljudima sve ono što nisu znali da posjeduju kao talenat.

Voditelj radionice će biti Vojo Cvetanovski (Skoplje), prvi makedonski diplomirani pantomimičar, a sa polaznicima će raditi još nekoliko njegovih saradnika iz Makedonije i to: Petar Gorgioski, Vesna Nikolovska, Tomislav Davidovski i Marija Taleska.

Oni će u Banjoj Luci osmisliti, uvježbati i realizovati zajednički nastup sa polaznicima radionice.

Inače, radionica pantomime i uličnog teatra i ovogodišnja saradnja festivala „Trotoart“ i kolega iz Makedonije realizuje se uz podršku programa Evropske unije – „Culture Moves Europe“ i to u okviru podrške za individualnu mobilnost umjetnika i profesionalaca u kulturi.

Program implementira „Goethe-Institut“.

This work was produced with the financial assistance of the European Union. The views expressed herein can in no way be taken to reflect the official opinion of the European Union.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ O REZOLUCIJI UN – a: Načinjen je još jedan nepotreban korak udaljavanja naroda koji žive u Bosni i Hercegovini

-Naša otadžbina, naša borba! Boli to, da oni koji su najviše ubijali danas upiru prstom u nas. Boli to, da oni koji su činili genocid nad nama – danas nama presuđuju. Umjesto da koračamo naprijed ka svjetlijoj i prosperitetnijoj budućnosti, načinjen je još jedan nepotreban korak udaljavanja naroda koji žive u Bosni i Hercegovini, korak koji će samo produbiti već postojeći jaz i otežati suživot kojem deklarativno teže oni koji su taj korak i načinili.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković komentarišući usvojenu Rezoluciju UN – a o genocidu o Srebrenici.

-Iako veći dio svijeta nije podržao prekrajanje istorije i politizaciju ovakvog događaja, sramna Rezolucija UN je usvojena, te je time napravljena ogromna šteta u odnosima Srba i Bošnjaka. Ova borba nas nije oslabila, naprotiv, ujedinila nas je i ojačala za sve ono što dolazi. Zahvaljujem predsjedniku i rukovodstvu Srbije na snažnoj borbi za istinu u kojoj smo svi zajedno učestvovali. Naš glas je ipak odjeknuo – kazao je gradonačelnik.

Poručio je i to kako su svijetom odjekivala i zvona i molitve srpskih i ruskih crkava, gdje smo se molili Bogu za snagu za sve ono što nam dolazi.

-Iskoristio sam priliku da zapalim svijeću za sve borce koji su dali život za slobodu našeg naroda, svjestan da borba još traje. Samo sloga biće poraz vragu, neka živi Srbija, neka živi Republika Srpska – poručio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno