Connect with us

Zdravlje

ZAŠTO JE KEFIR TAKO DOBAR ZA VAŠE ZDRAVLJE? Evo šta radi za imunitet

Sa visokim sadržajem hranljivih materija i probiotika, veoma je koristan za varenje i zdravlje crijeva.

Kefir potiče iz dijelova istočne Evrope i jugozapadne Azije. Njegovo ime potiče od turske riječi „keiif“, koja se odnosi na dobro osjećanje nakon jela.

Fermentisano je piće, tradicionalno napravljeno od kravljeg ili kozjeg mlijeka. Pravi se dodavanjem zrna kefira u mlijeko. To nisu zrna žitarica, već zrnaste kolonije bakterija kvasca i mliječne kiseline koje po izgledu podsjećaju na karfiol.

Ima oko 104 kalorije, 11,6 grama ugljenih hidrata i 2-3 grama masti, u zavisnosti od vrste mlijeka koje se koristi. Kefir takođe sadrži širok spektar bioaktivnih jedinjenja, uključujući organske kiseline i peptide koji doprinose njegovim zdravstvenim prednostima.

Jogurt je najpoznatija probiotička hrana u ishrani, ali kefir je zapravo mnogo moćniji izvor. Zrna kefira sadrže do 61 soj bakterija i kvasca, što ih čini veoma bogatim i raznovrsnim izvorom probiotika. Drugi fermentisani mliječni proizvodi se prave od mnogo manje sojeva i ne sadrže kvasce.

KEFIR IMA SNAŽNA ANTIBAKTERIJSKA SVOJSTVA
Vjeruje se da određeni probiotici u kefiru mogu da zaštite od infekcija. Ovo uključuje probiotik Lactobacillus kefiri, koji je jedinstven za kefir. Studije pokazuju da ovaj probiotik može inhibirati rast različitih štetnih bakterija, uključujući salmonelu, Helikobakter pilori i Ešerihiju koli, piše Healthline.

Kefiran, vrsta ugljenih hidrata prisutnih u kefiru, takođe ima antibakterijska svojstva.

Probiotici kao što je kefir mogu pomoći u obnavljanju ravnoteže prijateljskih bakterija u crijevima. Zbog toga su veoma efikasni u liječenju mnogih oblika nervoznih crijeva.

KEFIR IMA MALO LAKTOZE
Redovna mliječna hrana sadrži prirodni šećer koji se zove laktoza. Mnogi ljudi, posebno odrasli, nisu u stanju da pravilno razgrađuju i vare laktozu. Ovo stanje se naziva netolerancija na laktozu.

Bakterije mliječne kiseline u fermentisanoj mliječnoj hrani – poput kefira i jogurta – pretvaraju laktozu u mliječnu kiselinu, tako da ove namirnice imaju mnogo manje laktoze od mlijeka. Oni takođe sadrže enzime koji mogu da pomognu da se laktoza još više razgradi.

Zbog toga ljudi sa netolerancijom na laktozu generalno dobro podnose kefir, barem u poređenju sa običnim mlijekom.

Zdravlje

Pandemija kovida skratila OČEKIVANI ŽIVOTNI VIJEK

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je pandemija kovida 19 skratila očekivani životni vijek na svjetskom nivou za 1,8 godina na 71,4 godine.

SZO je naglasila da se efekti nejednako osjećaju širom svijeta. Najteže su pogođene regije Sjeverne i Južne Amerike i jugoistočne Azije, sa opadanjem očekivanog životnog vijeka za oko tri godine i skraćenja očekivanog trajanja zdravog života za dvije i po godine godine između 2019. i 2021, prenosi Srna.

Nasuprot tome, region zapadnog Pacifika je bio minimalno pogođen tokom prve dvije godine pandemije, sa gubicima manjim od 0,1 godine u očekivanom životnom vijeku i 0,2 godine u očekivanom trajanju zdravog života.

U statističkom izvještaju navodi se da je pandemija preokrenula trend stalnog povećanja očekivanog opšteg životnog vijeka i očekivanog zdravog životnog vijeka.

Pandemija je u roku od samo dvije godine izbrisala gotovo deceniju napretka u poboljšanju očekivanog životnog vijeka.

Globalni očekivani vijek zdravog života opao je za 1,5 godina na 61,9 godina u 2021. godini i vratio se na nivo iz 2012. godine, navodi se u izvještaju.

Nastavi čitati

Zdravlje

LOŠE VIJESTI IZ BRITANIJE! “Još jedna pandemija je apsolutno NEIZBJEŽNA”

Bivši glavni naučni savjetnik britanske vlade Patrik Velens izjavio je danas da je još jedna pandemija apsolutno neizbježna i pozvao novu britansku vladu da se usredsrijedi na pripremu za nju, upozoravajući na to da za tako nešto još nije spremna.

Govoreći na panelu na festivalu Hej u velškom okrugu Povis, Velens je rekao da je sjajno što će biti održani izbori jer postoje očigledna pitanja koja treba da se riješe, prenio je Gardijan.

Jedna od stvari koju sljedeća vlada mora da uradi jeste da primijeni bolji nadzor da bi mogla da otkrije dolezeće pandemije, rekao je on.

“Moramo da budemo mnogo brži… u brzim testovima za dijagnozu, brzim vakcinama, brzoj njezi, tako da ne moraju da se proglašavaju ekstremne mjere koje su uvođene tokom pandemije virusa kovid-19”, rekao je Velens.

On je upozorio da su lideri država G7 zaboravili pouke iz te posljednje pandemije, napominjući da pripreme za pandemiju treba da se tretiraju kao pripremu oružanih snaga.

“Znamo da moramo da imamo vojsku, ne zato što će biti rat ove godine, već znamo da je ona bitan dio onoga što je državi potrebno. Moramo i ovu spremnost da tretiramo na isti način”, ukazao je Velens.

Prijedlog koji je iznijela Svjetska zdravstvena organizacija, kojim bi države svijeta postigle sporazum o pripremama za naredne pandemije, je “korak u dobrom pravcu”, ocijenio je Velens, prenosi B92.

Nastavi čitati

Zdravlje

REVOLUCIJA U FARMACIJI! Više tableta u jednoj – odštampanoj

Istraživači u Centru za aditivnu proizvodnju Univerziteta u Notingemu postigli su značajan napredak u personalizovanoj zdravstvenoj zaštiti kroz novu tehnologiju 3D štampanja tableta poznatu kao MM-IJZDP.

Novo dostignuće će omogućiti stvaranje tableta koje sadrže više lijekova, od kojih se svaki oslobađa u određeno vrijeme. Ovaj izum, čije sprovođenje i realizaciju predvode dr Jinfeng Đe iz Centra za proizvodnju aditiva i profesorka Felisiti Rouz sa Farmaceutskog fakulteta, obećava da će farmaceutska industrija doživjeti svojevrsnu revoluciju.

Ta revolucija, odnosno preobražaj, omogućavava stvaranje visoko prilagođenih sistema za izdavanje lijekova sa nevjerovatnom preciznošću, što će rezultirati poboljšanjima u načinu na koji se lijek primjenjuje i djeluje.

Inovacija je usredsređena na poli-ACMO, novo rastvorljivo polimerno mastilo posebno formulisano za farmaceutsku primjenu. Taj jedinstveni materijal, sastavljen od molekula osjetljivih na svjetlost, učvršćuje se kada je izložen ultraljubičastom svjetlu, stvarajući okvir rastvorljiv u vodi unutar tablete.

Naučnici su uspješno iskoristili 3D štampanje kako bi napravili tablete sa prilagođenim stopama oslobađanja lijekova i adekvatnom prostornom distribucijom. Sve to otvara put za neviđene nivoe prilagođavanja tretmana, omogućavajući lijekarima da se efikasnije pozabave specifičnim potrebama svakog pacijenta i daju lijekove koji djeluju maksimalno kontrolisano.

Takav pristup nudi dodatne prednosti. Jedinstvena unutrašnja struktura tablete ne samo da kontroliše brzinu oslobađanja lijeka i to u najadekvatnije vrijeme, već omogućava štampanje više lijekova unutar jedne tablete, pojednostavljujući složene režime lijekova u jednu dozu.

Tehnologija je posebno korisna za pacijente sa složenim rasporedom uzimanja većeg broja lijekova, što može biti zbunjujuće i teško, i što zahtijeva od pacijenata da uzimaju nekoliko pilula u različito vrijeme tokom dana.

Metod MM-IJZDP pojednostavljuje taj proces kombinovanjem više lijekova u jednu tabletu, dizajniranu da otpusti svaku komponentu u odgovarajuće vrijeme.

„Ovo je uzbudljiv korak naprijed u razvoju personalizovanih lijekova. Ovaj proboj ne samo da naglašava potencijal 3D štampanja u revoluciji u dejstvu i uzimanju lijekova, već i otvara nove puteve za razvoj personalizovanih lijekova nove generacije“, izjavio je dr Jinfeng Đe.

Ipak, još postoje izazovi koje treba prevazići. Trenutni fokus je na razvoju većeg broja formulacija mastila kako bi se prilagodio širem spektru lijekova. Na sreću, istraživački tim je uvjeren da će se primjena ove tehnologije brzo proširiti i poboljšati.

Štampanje 56 lijekova istovremeno
Do sada je omogućeno štampanje do 56 različitih lijekova istovremeno. Mogućnost kreiranja individualizovanih farmaceutskih rješenja može vjerovatno pokrenuti novu eru u zdravstvu, gdje su tretmani jedinstveni kao i pacijenti kojima služe, prenosi RTCG..

Nastavi čitati

Aktuelno