Connect with us

Politika

Milanović: Glupa politika EU prema ratu u Ukrajini nije u interesu Hrvatske

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da “glupa politika” EU prema ratu u Ukrajini nije u interesu Hrvatske i da će se sa rastom cijena energenata svaka država spasavati za sebe.

“Ova glupa politika EU nije u interesu Hrvatske od prvog dana. Nije ni u interesu Njemačke, ali oni se to ne usuđuju reći”, rekao je Milanović .

On je istakao da EU ne može zajednički pomoći u energetskoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini.

Milanović je naveo da je sve u novcu, te da će se negdje morati uzeti da bi se dalo na drugom mjestu, prenose hrvatski mediji.

“S jedne strane je Evropa koja je zavisna (o plinu), a s druge strane carstvo koje neće propasti”, rekao je Milanović.

(Agencije)

Politika

Izetbegović ispitan po prijavi za izazivanje NACIONALNE NETRPELJIVOSTI

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ispitan je danas u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH na zahtjev Tužilaštva BiH, a povodom prijave za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti.

Izetbegović je nakon saslušanja rekao novinarima da nema ničega što bi se moglo dovesti u vezu sa tim.

Branilac Izetbegovića advokat Senka Nožica rekla je da su rečenice zbog kojih se njen branjenik tereti za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne netpeljivosti izvučene iz konteksta.

Ona je navela da su za pokretanje istrage protiv Izetbegovića saznali danas prilikom saslušanja u Sipi.

“Svako ima pravo podnijeti krivičnu prijavu, ali na tužiocu je da procijeni da li ta prijava zaslužuje da se sprovodi bilo kakav postupak, a kamoli da se pokrene istraga”, rekla je Nožica i dodala da očekuje da će Tužilaštvo BiH obustaviti istragu.

Federalni mediji prenose da je Izetbegović ispitan zbog govora na skupu u Hadžićima u julu 2022. godine.

“Pebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate”, rekao je tada Izetbegović.

Po istoj prijavi juče su u Sipi iskaze dali direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, te potpredsjednik Američko-evropske inicijative Reuf Bajrović.

Oni su saslušani na zahtjev Tužilaštva BiH.

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž je prije dvije godine protiv Izetbegovića, Suljagića i Bajrovića podnio krivičnu prijavu zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Nastavi čitati

Politika

DAČIĆ KATEGORIČAN “Beograd nikada neće dozvoliti UKIDANJE SRPSKE”

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da Beograd poštuje Dejtonski sporazum i Republiku Srpsku u BiH i da nikada neće dozvoliti ukidanje Srpske.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, Dačić je ukazao da za njeno podnošenje nije bilo saglasnosti tročlanog Predsjedništva BiH, zbog čega ona nije legitiman dokument.

“Kada je reč o Dejtonskom sporazumu, sigurno je da će sada priča ići ka tome da se osporava postojanje Republike Srpske, zbog toga što je ona `genocidna` tvorevina”, rekao je Dačić za “Večernje novosti”.

On je ocijenio da će od odnosa druga dva naroda u BiH prema srpskom narodu zavisti kako će se, da li će se i u kom smjeru dalje odvijati odnosi u BiH, ističući da Beograd neće dopustiti ukidanje Republike Srpske.

Komentarišući odnos EU prema Srbiji i činjenicu da su skoro sve zemlje Unije glasale za rezoluciju o Srebrenici, Dačić je rekao da Srbija nije gajila iluziju da će neke zapadne zemlje promijeniti svoje stanovište.

“Nije nama Evropa okrenula leđa u Njujorku, jer ona nikada nije ni bila za nas. Mi ćemo naravno da sarađujemo sa EU dok god je to u našem interesu, a ako naši nacionalni interesi budu ugroženi, tu se onda zna naš odgovor”, rekao je Dačić.

Nastavi čitati

Politika

VUČIĆ ODGOVORIO KONAKOVIĆU “Ako budem ubijen, ti ćeš BITI ODGOVORAN”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da ako bude ubijen, da je za to odgovoran ministar inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Elmedin Konaković.

Ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Elmedin Konaković pozvao je danas predsjednik Srbije Aleksandra Vučića da dođe u Potočare na obilježavanje 11. jula.

Upravo zbog ovoga Vučić je poručio da je Konaković pozvao na njegovo ubistvo, jer svi dobro znaju šta se dogodilo u Potočarima.

“Druga stvar koja je važna, to je da su toliko nervozni zbog rezultata da je sebi dozvolio da de facto danas pozove na moje ubistvo. Rekao je Vučić se može ogrnut ili ne zastavom Srbije, da dođe u Srebrenicu 11. jula ili u UN. U Srebrenici sam bio već 11. jula. Pognuo sam glavu pred spomenikom, ali nisam pred kamenicama. Bijedni pokušaji kojima govore da se to organizovalo u Srbiji su toliko jadni, koliko i priča o mom snajperisanu iznad Sarajeva. Hvala vam na tom pozivu da budem ubijen. Ako budem, znajte da je za to odgovoran Elmedin Konaković”, rekao je Vučić, a prenosi ATV.

Nastavi čitati

Aktuelno