Connect with us

Banjaluka

Banjaluci odobren projekat za sanaciju krova škole “Dositej Obradović”

Grad Banjaluka i Ministarstvo inostranih poslova Republike Bugarske potpisali su Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava Gradu u iznosu od 66.500 KM za sanaciju krova Osnovne škole “Dositej Obradović” u Banjaluci.

Ovaj projekat, Grad Banjaluka je kandidovao na Javni poziv za podnošenje prijedloga projekata za bespovratna sredstva u rasponu od 50.000 KM do 100.000 KM uz učešće podnosioca projektnog prijedloga, koji je u septembru 2022. godine raspisala Ambasada Bugarske u BiH u saradnji sa Bugarskom razvojnom agencijom, čija je implementacija planirana za 2023. godinu.

Prioritetna područja za realizaciju projekata su poboljšanje kvaliteta obrazovanja kroz unaprjeđenje uslova vaspitno-obrazovnog procesa u školama i vrtićima i zaštita i promocija prava djeteta kroz osiguranje zdrave životne sredine i pristupa kvalitetnim uslugama.

Naime, Grad Banjaluka je konkurisao sa projektnim prijedlogom „Rekonstrukcija krova na zgradi Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Banjaluci u vrijednosti od 95.000 KM, koji je prihvaćen i na osnovu čega je potpisan navedeni Sporazum. Realizacija projektnih aktivnosti na sanaciji krova, prema Sporazumu, počeće u maju 2023. godine.

Predviđeni rok za završetak radova je šest mjeseci.

Banjaluka

Održan sastanak radne grupe za SMANJENJE RIZIKA OD KATASTROFA

Održan je sastanak radne grupe odnosno lokalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa, tokom kojeg su definisani ciljevi, te aktivnosti u strateškom i operativnom opredjeljenju, a u cilju smanjenja rizika od određenih opasnosti.

Naime, riječ je o drugoj fazi implementacije Programa „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH“, koji finansiraju Vlada Švajcarske i Ujedinjene nacije, a sprovode agencije UN-a u BiH i to: Razvojni program Ujedinjenih naroda – UNDP, Dječiji fond Ujedinjenih naroda – UNICEF, Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu – UNESCO, Populacijski fond Ujedinjenih naroda – UNFPA i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda – UNFAO), u partnerstvu s domaćim institucijama vlasti.

Inače, prva faza Programa je trajala od 2019. do 2023. godine, a sada je započeta druga faza koja će trajati do 2027.godine.

Podjećamo,Grad Banja Luka zajedno sa još deset lokalnih zajednica u BiH, aktivno učestvuje u implementaciji međunarodnog Programa „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH“.

Nastavi čitati

Banjaluka

FILOZOFSKI FAKULTET I BANSKI DVOR organizuju predavanje „Djeca i ekrani – kada je previše?“

Filozofski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Kulturni centar Banski dvor organizuju 20. juna predavanje pod nazivom „Djeca i ekrani – kada je previše?“. Predavanje će biti održano u 18.00 časova u Vijećnici Banskog dvora.

Kako su istakli organizatori, ovo predavanje je dio serije edukativnih događaja koje organizuju sa ciljem da pomognu sugrađanima da se suoče sa različitim izazovima modernog života, te da ih podstaknu na zdravije i produhovljenije životne stilove.

Predstojeće četvrto predavanje na temu „Djeca i ekrani – kada je previše?“ održaće vanredna profesorica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Slavica Tutnjević.

-Da li je, kako i koliko u današnje vrijeme moguće i potrebno kontrolisati i ograničiti pristup digitalnim tehnologijama kod djece počev od najranijeg uzrasta pa sve do adolescencije? Razgovaraćemo o najčešćim načinima korištenja digitalnih tehnologija od strane djece i mladih, o uticaju digitalnih tehnologija na mentalno zdravlje djece i mladih, te o digitalnim vidovima zavisnosti – kako ih možemo prepoznati i šta možemo učiniti da se spriječe. Biće govora i o najčešćim problemima sa kojima se djeca susreću na internetu, koja, pored prekomjernog korištenja, uključuju govor mržnje i nasilje putem društvenih i komunikacijskih mreža, izazove, seksting, iznude, itd. Konačno, zaključićemo sa smjernicama za sigurno i pametno korištenje digitalnih tehnologija u skladu sa uzrastom i potrebama djece – navedeno je u saopštenju.

Ulaz na predavanje je slobodan.

Nastavi čitati

Banjaluka

OMLADINSKA RAZMJENA U BANJALUCI POD NAZIVOM „Uključivanje mladih kroz umjetničko izražavanje“

Počela je međunarodna Erasmus+ razmjena mladih „Uključivanje mladih kroz umjetničko izražavanje“, koju organizuje italijanska nevladina organizacija ARCI Chieti u saradnji sa Udruženjem „Zdravo da Ste“ Banja Luka.

U projektu učestvuje 37 mladih i omladinskih lidera iz Italije, Francuske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Portugala i Njemačke.

Saopšteno je ovo iz Udruženja „Zdravo da Ste“ Banja Luka.

Tanja Boromisa, izvršna direktorica udruženja „Zdravo da Ste“, kazala je da je glavni cilj projekta direktno uključivanje mladih ljudi u kulturni i društveni život u Banjoj Luci, kako bi se podstaklo, osnažilo i unaprijedilo njihovo aktivno građanstvo i društveni angažman na evropskom nivou.

Giorgio Micoli, lider grupe ARCI Chieti i koordinator projekta, kazao je da će učesnici imati priliku da izraze i podijele svoja mišljenja i kreativnost, stičući nove vještine i metodologije kroz edukativni put koji se sastoji od tri praktične radionice: Murali/Grafiti, Grafičko novinarstvo i Medija tim.

-Na kraju, učesnici će predstaviti rezultate razmjene mladih lokalnoj zajednici u Banjoj Luci, podržavajući lični angažman i podstičući uključenost mladih u razvoj zajednice. Pored toga, specifične radne sesije će detaljnije istražiti kako primijeniti stečeno znanje u lokalnim i međunarodnim kontekstima, uz pregled predstojećih aktivnosti u Italiji – naveo je on.

Mario Serrao, predsjednik ARCI Chieti, zaključio je da su umjetnički procesi jedan od najefikasnijih načina za mlade da izraze svoje želje i ideje.

-Oni služe kao alati za interakciju sa društvom, lokalnim kontekstima i vršnjacima. Ključno je inicirati i konsolidovati puteve inkluzije i refleksije o njihovoj društvenoj ulozi kroz umjetnost i kulturu, omogućavajući ovim mladim ljudima da slobodno izraze svoje aspiracije, zamisle buduće perspektive i promovišu bolje stilove života – poručio je Serrao.

Omladinska razmjena „Uključivanje mladih kroz umjetničko izražavanje“, održava se u Banjoj Luci do 20. juna. Projekat je podržan od strane Erasmus+ programa i Italijanske agencije za mlade.

Nastavi čitati

Aktuelno