Connect with us

Politika

Novi koncept saobraćaja u Banjaluci: Cilj rasteretiti gužve i unaprijediti korištenje bicikala

Novo, kružno odvijanje saobraćaja u Banjaluci je projekat koji radi Gradska uprava na način da žele predstaviti jedan novi i potpuno drugačiji režim odvijanja saobraćaja u gradu na Vrbasu. 

Ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za saobraćaj i puteve Jelena Kos kaže da je ovim predviđeno da se dvosmjerni režim odvijanja saobraćaja kroz centralni dio grada pretvara u jednosmjerni.

Kako je pojasnila, nova jednosmjerna ulica sa tri trake i biciklističkim stazama trebalo bi da bude na potezu od zgrade Vlade Republike Srpske, ide dalje Ulicom kralja Petra I Karađorđevića, produžava pored Narodnog pozorišta Republike Srpske, ide dalje cijelom glavnom ulicom, pored Banskog dvora i Gradske uprave, Pošte i Trga Krajine sve do zgrade Ekvatora. Zatim se nastavlja Bulevarom cara Dušana, te Kninskom i Vidovdanskom ulicom, dalje Ulicom Prvog krajiškog korpusa, sve do Ulice Olimpijskih pobjednika, gdje se vraćamo na početnu tačku.

– Ovaj potpuno novi projekat, urađen detaljno, trebalo bi da dovede do novih modaliteta kako u odvijanju javnog gradskog prevoza, tako i biciklističkog saobraćaja, što je bio i jedan od ciljeva ovog zadatka – rekla je Kos.

Za realizaciju ovog projekta, kako je istakla, treba puno i hrabrosti i intervencija.

– Jedan od glavnih preduslova jeste da se obezbijede poprečne veze, gdje bi se na neki način protok saobraćaja preusmjerio. Biće potrebne i građevinske intervencije kako na samim raskrsnicama, tako i na poprečnim vezama. Cilj je da se postigne što manje zagušenje, da se poboljša odvijanje saobraćaja, jer se analizama ustanovilo da pojedine saobraćajnice nisu u dovoljnoj mjeri iskorištene, da se promijeni i način razmišljanja korisnika u saobraćaju, te da se omogući biciklistički saobraćaj – navela je Kos.

Osvrnuvši se na gradnju novih kružnih raskrsnica u gradu na Vrbasu, ona je napomenula da je regulacionim planom predviđena gradnja kružnih tokova na spoju Kninske ulice i Bulevara Cara Dušana, koji bi omogućio brži protok saobraćaja, tu je i novoizgrađeni kružni tok u naselju Obilićevo u Ulici Cara Lazara koji se pokazao kao veoma dobro rješenje, a u saradnji sa Putevima Republike Srpske moguće je ići u realizaciju još nekih projekata.

Govoreći o izgadnji mosta u naselju Česma i nastavku rekonstrukcije ulice koja vodi kroz centar ovog prigradskog naselja, Jelena Kos je naglasila, da je Gradska uprava zajedno sa Putevima Republike Srpske obezbijedila sve uslove za izgradnju mosta i da će okončanjem radova biti riješen glavni problem mještana ovog naselja.

– Most je jedna poveznica, on je sada praktično produžetak Ulice braće Pišteljića, povezuje naselje Kumsale sa Česmom, ali je u budućnosti on spoj, te istočne obilaznice, koja veže naselje Lazarevo sa naseljem Vrbanja, tako da ćemo tu, opet u saradnji sa Putevima Srpske,  stvoriti jednu buduću vezu, i rasterećenje saobraćaja sa mosta u naselju Novi Borik na taj novi, budući most – objasnila je ona.

Politika

Dodik osudio napad u kojem je oštećena kuća POVRATNIČKE PORODICE

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik osudio je napad u kojem je oštećena kuća povratničke porodice u Gacku i zatražio hitnu akciju u pronalasku počinioca.

Dodik je naveo da je tim povodom razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Sinišom Karanom.

“Zatražio sam hitnu akciju u pronalaženju napadača”, napisao je Dodik na mreži “X”.

Policija u Gacku izvršila je uviđaj na kući u mjestu Gračanica nakon što je vlasnik prijavio oštećenje prozorskog stakla i radi na utvrđivanju okolnosti koje su dovele to toga, saopštila je Policijska uprava Trebinje.

“Policijski službenici su utvrdili da je u kući u kojoj, prema riječima lica koje je prijavilo niko ne živi, oštećeno jedno prozorsko staklo upotrebom vatrenog oružja”, navodi se u policijskom saopštenju

Nastavi čitati

Politika

UMJESTO OSTAVKI, gradovi u Srpskoj traže SAGLASNOST CIK-a

Iako je Vlada Republike Srpske pozvala članove lokalnih administracija u Republici Srpskoj da podnesu ostavke, lokalne zajednice kao što su Prnjavor i Gradiška od CIK-a BiH tražile su saglasnost za imenovanje novih članova u lokalne izborne komisije.

Na sjednici CIK-a koja je u toku, Centralna izborna komisija BiH dala je saglasnost na odluku Skupštine grada Gradiška za imenovanje Nataše Savić kao člana Gradske izborne komisije Gradiška, a saglasnost CIK-a za imenovanje članoca Gradske izborne komisije tražila je i Skupština grada Prnjavora i CIK je tu saglasnost dao za imenovanje tri člana.

Podsjećanja radi, nakon što je Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika nametuno izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, Vlada Republike Srpske održala je sjednicu i pozvala članove lokalnih izbornih komisija da podnesu ostavke jer kako su tada izjavljivali zvaničnici Republike Srpske, sertifikati CIK-a im neće vrijediti ništa. U to vrijeme predložen je i Izborni zakon Republike Srpske, a u nekoliko navrata je isticano da će Republika Srpska sama sprovesti izbore, međutim u posljednje vrijeme, to se gotovo i ne spominje, a lokalne zajednice širom Republike Srpske u svojim budžetima planiraju novac od Centralne izborne komisije BiH za sprovođenje lokalnih izbora.

Već tada, opozicija je govorila da to ne treba raditi, pozivajući svoje članove da ne podnose ostavke, a samo su članovi Republičke izborne komisije Republike Srpske podnijeli ostavke, međutim te ostavke još uvijek nisu prošle proceduru pred Narodnom skupštinom Republike Srpske.

Nastavi čitati

Politika

CIK RASPISUJE LOKALNE IZBORE: Liste kandidata početkom jula

U narednim danima, Centralna izborna komisija BiH, vjerovatno u ponedjeljak, 6. maja, donijeće odluku o raspisivanju lokalnih izbora i od tada počinje da curi vrijeme utvrđeno Izbornim zakonom BiH do kada političke partije treba da prijave učešće na izborima i dostave liste.

I rok za odluku o raspisivanju lokalnih izbora utvrđen je Izbornim zakonom, gdje je precizirano da se izbori raspisuju 150 dana prije dana održavanja izbora. S obzirom na to da je Izbornim zakonom precizirano da se izbori na svim nivoima vlasti u BiH održavaju prve nedjelje u oktobru, CIK će lokalne izbore raspisati za 6. oktobar ove godine.

Kada je riječ o ostalim rokovima, prema Izbornom zakonu BiH, od donošenja odluke Centralne izborne komisije BiH o raspisivanju izbora, u roku od 15 dana, institucije BiH treba da osiguraju sredstva. S obzirom na to da je CIK-u obezbijeđeno već 7,4 miliona KM, a da su najavili dodatni zahtjev, Savjet ministara BiH do 21. maja moraće obezbijediti još novca.

Dalje, što se tiče važnijih stvari, politička stranka prijavu za ovjeru učešća na izborima CIK-u podnosi 135 dana prije dana izbora, dakle, to bi političke stranke trebalo da urade do 21. maja, dok koalicija prijavu za ovjeru podnosi najkasnije 110 dana prije dana izbora, odnosno do 10. juna. Nakon podnošenja prijave, CIK najkasnije u roku od 15 dana ovjerava prijavu političke partije za učešće na izborima.

“Kandidatske liste političkih stranaka, liste nezavisnih kandidata i koalicija moraju se podnijeti Centralnoj izbornoj komisiji BiH najkasnije 90 dana prije dana izbora”, piše u Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, što u praksi znači da će imena kandidata na listama biti poznata tek početkom jula, jer političke partije imaju rok do 6. jula da dostave liste svojih kandidata.

Nakon što budu dostavljene liste, sljedeća bitna faza je postupak ovjeravanja lista, i Centralna izborna komisija BiH najkasnije 25 dana nakon što joj je kandidatska lista podnesena, pregleda i ovjerava ili odbija kandidate na listi.

“Nakon ovjeravanja podnesenih kandidatskih lista CIK objavljuje kandidatsku listu sa nazivima ovjerenih političkih stranaka, koalicija, nezavisnih kandidata i lista nezavisnih kandidata za svake izbore, prema redoslijedu koji se dobije žrijebanjem. Kandidatske liste objavljuju se u službenim glasilima najkasnije 45 dana prije dana izbora. Kandidatske liste se takođe izlažu na biračkim mjestima i objavljuju u sredstvima javnog informisanja”, piše u Izbornom zakonu BiH.

Mjesec dana do izbora počeće i izborna kampanja, koja traje do 24 sata prije održavanja samih izbora, kada počinje izborna ćutnja. U tom periodu izborne kampanje, koja traje mjesec dana, političke partije i pojedinci mogu plaćati oglašavanje, koje je inače zabranjeno i smatra se preuranjenom kampanjom koja je kažnjiva zakonom.

Što se tiče biračkih spiskova, na osnovu podataka u evidenciji Centralnog biračkog spiska, CIK za svaku izbornu jedinicu izrađuje izvod koji sadrži podatke o svim biračima sa pravom glasa za tu osnovnu izbornu jedinicu, koji se opštinskoj izbornoj komisiji dostavlja najkasnije u roku od 20 dana prije dana održavanja izbora.

Rokovi predviđeni Izbornim zakonom BiH govore i o biračkim mjestima, koja opštinske i gradske izborne komisije moraju odrediti najkasnije 65 dana prije dana izbora.

“Opštinska izborna komisija, neposredno nakon određivanja biračkih mjesta, podnosi spisak lokacija biračkih mjesta Centralnoj izbornoj komisiji BiH. CIK BiH može promijeniti lokaciju biračkog mjesta ako utvrdi da nije pogodna za glasanje”, navodi se u Izbornom zakonu u kojem se piše i da opštinska izborna komisija najkasnije 15 dana prije dana izbora objavljuje koja su biračka mjesta određena za glasanje i gdje birači mogu glasati.

Podsjećanja radi, osim “aktuelnog” Izbornog zakona BiH, koji je na snazi, a koji je nametnuo Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika i po kojem će CIK raspisati izbore, u opticaju su još najmanje tri teksta.

Savjet ministara BiH na sjednici 7. maja trebalo bi da razmatra izmjene Izbornog zakona BiH, dok se u Domu naroda nalaze izmjene Izbornog zakona BiH koje su prethodno usvojene u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. U opticaju je i Izborni zakon Republike Srpske koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, koji još nije stupio na snagu, a najviši zvaničnici Republike Srpske do sada su u nekoliko navrata isticali da će izbore organizovati po Izbornom zakonu Republike Srpske, a ne po nametnutom Izbornom zakonu BiH.

CIK razmatra uputstvo o novim tehnologijama
Centralna izborna komisija BiH održaće u petak (3. maja) sjednicu, na kojoj će donijeti niz odluka neophodnih za održavanje izbora u oktobru ove godine, između ostalog i onu o visini novčane naknade članovima biračkih odbora.

Osim toga, CIK bi trebalo da usvoji i pravilnik o sprovođenju izbora u BiH te pravilnik o medijskom predstavljanju i javnom oglašavanju političkih subjekata u izbornom procesu. Takođe, članovi CIK-a razmatraće i pravilnik o predizbornim i postizbornim finansijskim izvještajima političkih stranaka, zatim uputstvo o postupku otvaranja i korištenja posebnog računa za finansiranje troškova izborne kampanje, kao i uputstvo o izgledu i načinu ispunjavanja obrazaca izjave o imovinskom stanju.

Članovi Centralne izborne komisije BiH razmatraće i Prijedlog uputstva o sprovođenju pilot-projekta na lokalnim izborima 2024. godine uz upotrebu izbornih tehnologija.

Nastavi čitati

Aktuelno