Connect with us

Društvo

Svakom radniku “Mlječanice” isplaćeno po 500 KM povodom predstojećih praznika!

Zaposlenim u Specijalnoj bolnici za Fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” u Kozarskoj Dubici isplaćeno po 500 KM povodom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika, kao nagradu za angažman i odgovorno obavljanje poslova u zdravstvenoj ustanovi.

Direktor Specijalne bolnice “Mlječanica” Darko Banjac izjavio je novinarima da je to odluka rukovodstva bolnice zbog toga što se još radi u otežanim uslovima kovid režima.

“Tokom čitave godine radnici ove zdravstvene ustanove su izloženi otežanim uslovima rada i trude se da pacijentima bolnice “Mlječanica” pruže najeFikasniju zaštitu i njegu”, izjavio je Banjac.

On je svim zaposlenim poželio srećnu i uspješnu godinu koja dolazi.

Ovakvu odluku rukovodstva pohvalili su zaposleni i sindikalna organizacija.

Predstavnici sindikata zahvalili su na ovom gestu direktora Banjcu i rukovodstvu bolnice i istakli su da jedini radnik bolnice kome nije isplaćeno 500 KM sam direktor, te da je time još jednom pokazao koliko poštuje i bori se za radnike ove ustanove.

“Za nas to znači mnogo. Direktor nas je i prošle godine na isti način obradovao na kraju godine i moram da kažem da osim u ovakvom pogledu za nas mnogo znači i moralna porška koju nam svaki put uputi kada pohvali naš rad”, izjavio je predsjednik sindikata Specijalne bolnice “Mlječanica” Mladen Savić.

On je naveo da se sva primanja radnika u toj zdravstvenoj ustanovi isplaćuju u roku.

“Moram da kažem da smo kada je u pitanju odnos radnik –poslodavac prezadovoljni”, rekao je Savić novinarima.

Nena Milanović, reFerent za radne odnose, koja je zaposlena je u ovoj zdravstvenoj ustanovi 39 godina, kaže da je ovakav vid nagrade svakako veliki stimulans za radnike.

“Ovo je zaista divan gest i stimulans da dajemo više i zalažemo se za našu ustanovu. Kao dugogodišnji radnik mogu da kažem da ovakvu nagradu smo prvi put dobili prošle godine i ovo mnogi znači radnicima”, izjavila je Milanovićeva.

ŠeF sanitarne službe “Mlječanici” Bojana Dekić, zaposlena je 11 godina i ističe da za svakog radnika ovakav gest znači mnogo, te dokazuje uvažavanje i poštovanje zaposlenog.

“Ovo je druga godina da direktor na kraju godine radnicima isplati po 500 KM. Ovo je veliko uvažavanje radnika, pogotovo kada uzmemo u obzir da posao zdravstvenih radnika nosi speciFičnu odgovornost”, istakla je Dekićeva.

Izvršni direktor “Mlječanice” Mile Čeko naglasio je da je ovo nagrada radnicima za nesebičan angažman koji je iz godine u godinu više prepoznat od pacijenata.

“Menadžment bolnice na čelu sa gospodinom Banjcem je i ove godine odlučio radnicima isplatiti po 500 KM kao nagradu za angažman i odgovorno obavljanje poslova u ovoj zdravstvenoj ustanovi”, rekao je Čeko.

On je istakao da je “Mlječanica” imala veoma uspješnu poslovnu godinu iako je bilo izuzetno izazovno vrijeme.

Društvo

KAKO POSLUJU HRONIČNI GUBITAŠI: Vide li “Željeznice RS” i “Šume RS” svjetlo na kraju tunela

Prema finansijskim izvještajima, “Željeznice Republike Srpske” su prvi kvartal 2024. završile u minusu od 5,5 miliona KM, dok je u istom periodu minus u “Šumama RS” bio 3 miliona KM. Ipak, situacija u ova dva hronična gubitaša se razlikuje.

Akumulirani gubitak “Željeznica RS” iznosi nevjerovatnih 283 miliona maraka i uprkos mučnom i dugotrajnom procesu restrukturiranja, u koji je utrošeno skoro 100 miliona maraka iz kredita Svjetke banke, pitanje je da li će ovaj gigant isplivati iz dubioze.

Istina, u odnosu na prošlu godinu, gubitak u Željeznicama RS je smanjen za oko milion KM, a preduzeće ima 142 radnika manje nego lani. Tako je broj zaposlenih, sa nekadašnjih 3.600 sveden na 1.812 radnika.

Za razliku od “Željeznica RS” koje, uprkos tome što su gotovo prepolovila broj zaposlenih i dalje tavore u gubicima, u “Šumama RS” se nazire svjetlo na kraju tunela. Podsjećamo, prošle godine u ovo doba u “Šumama RS” je bilo opsadno stanje, a zbog nagomilanih gubitaka najavljena je “sječa direktora”.

U prvom kvartalu ove godine gubitak je prepolovljen. Istina, šumarima je najviše pomogao “onaj odozgo”: dok lani, zbog izrazito kišnog i hladnog proljeća, u šume nisu mogli ući do juna mjeseca, ove godine im je vrijeme išlo na ruku, pa su šumski radovi počeli još u januaru.

Blaško Kaurin, v.d. direktora “Šuma RS” je optimista, ne samo zbog sunčanog i vedrog vrmena, nego i zbog poslovnih rezultata.

-Još uvijek smo u minusu, ali kada poredimo prvo tromjesečje ove godine, sa istim periodom lani, možemo biti zadovoljni – kaže Kaurin za Srpskainfo.

Navodi da je prošle godine ovo preduzeće, koje gazduje sa skoro milion hektara šuma u javnom vlasništvu, prvo tromjesečje završilo sa minusom od oko 6,5 miliona maraka.

-Ove godine je taj gubitak smanjen na oko tri miliona. Prvo tromjesečje uvijek ima neke fiksne troškove, koji moraju da se finansiraju, a istovremeno proizvodnja bude smanjena. Ove godine su vremenske prilike bile povoljne i sa proizvodnjom smo počeli već od januara – kaže Kaurin. Dodaje da je “posao dobro išao”, pa je i otprema je bila bolja nego što su se šumari nadali, što je presudno uticalo na značajno smanjenje gubitaka.

– Uskoro će i šestomjesečni obračun i ja sam siguran da ćemo prvu polovinu ove godine završiti u plusu, Dakle, uvjeren sam da ćemo isplivati iz gubitaka, da će poslovanje biti pozitivno, da Šume RS idu naprijed i da će poslovanje biti još bolje – kaže Kaurin.

Dodaje i da se direktori Šumskih gazdinstava ponašaju domaćinski, pa su našli načina da dodatno smanje troškove, a povećaju proizvodnju. U privredi je računica jednostavna: kad povećaš proizvodnju, a smanjiš troškove rezultat mora biti dobar – kaže Kaurin.

Direktor Šuma RS nije htio da istakne ni jedno šumsko gazdinstvo kao posebno uspješno, jer se situacija na terenu mijenja, u zavisnosti od vremenskih prilika, od raspoloživih drvnih sortimenata i od plasmana.

– Važno je da svi, u skladu sa onim s čim rapolažu, doprinose boljitku. Dosta naših radnika je sada fokusirano samo na proizvodnju, i dosta radimo svojim vlastitim snagama, bez angažovanja podizvođača – kaže Kaurin.

Priznaje da trupaca još uvijek ima na lageru, ali tvrdi da je tako samo zato što je proizvodnja povećana.

Posebnim uspjehom u “Šumama RS” smatraju to što je informacioni sistem već uveden na oko 75 do 85 odsto šuma, a u narednom periodu će, kažu, ovaj sistem proraditi u punom kapacitetu.

Nastavi čitati

Društvo

Danas počinje prvi upisni rok za SREDNJOŠKOLCE U SRPSKOJ

Prvi upisni rok u srednje škole u Republici Srpskoj za odlične učenike, koji imaju 60 i više bodova, počinje danas, a rezultati će biti objavljeni 20. juna.

Iduće školske godine u prvi razred predviđen je upis za 10.197 učenika.

Upisivanje svršenih osnovaca u prve razrede srednjih škola obavljaće se i u julskom upisnom roku.

Deficitarna zanimanja biće i ove godina stipendirana od lokalnih zajednica i Vlade Srpske.

Nastavi čitati

Društvo

SPREMITE SE NA ČEKANJE: Gužve na graničnim prelazima Gradiška i Kostajnica

Na graničnim prelazima Gradiška i Kostajnica jutros je pojačan intenzitet saobraćaja na izlazu iz BiH, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Iz AMS navode da na ostalim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika zabranjen je saobraćaj za vozila nosivosti veće od pet tona

Teretna vozila preko pet tona preusmjeravaju se na novi most Bratoljub u Bratuncu i na prelaz Rača, dok autobusi mogu koristiti prelaz Šepak.

Nastavi čitati

Aktuelno