Connect with us

Region

VLADA POTVRDILA! Patrijarhu Porfiriju odobren ulazak na Kosovo

Premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti je odobrio dolazak patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija na Kosovo i Metohiju.
Kako je navedeno u saopštenju vlade samoproglašenog Kosova, a prenosi Euronews Srbija, ministar za povratak i zajednic Nenad Rašić zatražio je od Aljbina Kurtija da dozvoli ulazak patrijarha Srpske pravoslavne crkve na Kosovo, u okviru priprema za proslavu pravoslavnog Božića.

Ističe se da je Patrijarh najavio da će doći na prelaz i da želi da uđe bez obezbjeđenja, a da je Kurti pozitivno odgovorio ministru Rašiću.

Region

Pahor najavio KANDIDATURU za specijalnog izaslanika za DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE

Bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor najavio je da će njegova kancelarija i Ministarstvo spoljnih poslova najverovatnije naredne nedjelje Briselu proslijediti njegovu kandidaturu za mjesto specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

Pahor je u intervjuu za RTV Slovenije rekao da ima niz ideja kako da se osvježi ili oživi dijalog koji je trenutno u zastoju. On smatra da Slovenija, kao i on, imaju status “jednog poštenog posrednika”.

Pahor je rekao da se za moguću funkciju priprema “veoma pažljivo i odgovorno” i dodao da mu podrška koju uživa u Sloveniji mnogo znači.

Bivši predsjednik Slovenije je tokom međunarodne konferencije o tzv. Zapadnom Balkanu prošlog mjeseca ponovo izrazio želju da stupi na ovu poziciju, a podržao ga je i premijer Robert Golob.

Pahor je nedavno najavio da radi na nacrtu za nastavak dijaloga i u cilju koordiniracije sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom, državama članicama EU i zemljama Kvinte, uključujući SAD, Britaniju, Francusku, Italiju i Njemačku.

Specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine imenuje visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost, ali konačnu odluku donose lideri EU.

Nastavi čitati

Region

PETKOVIĆ TVRDI da mu Kurti godinu dana PROTIVNO SVIM SPORAZUMIMA zabranjuje ulazak na Kosovo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da mu već godinu dana prištinski režim na čelu sa privremenim premijerom Aljbinom Kurtijem sprečava da posjeti prostor KiM protivno svim sporazumima, a posebno sporazumu o zvaničnim posjetama.

Јa sam svoju posjetu najavio na vrijeme, u skladu sa svim procedurama, iako smo nedavno u Briselu ponovo pokrenuli to pitanje. Zaista je neodrživo da na takav način Kurti krši sporazum o zvaničnim posjetama. Ponovo su se oglušili o sve dogovore i na jedan odvratni način mi ponovo zabranili ulazak na prostor KiM – rekao je Petković za TV Pink povodom zabrane da za Vaskrs prisustvuje ponoćnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani.

Dodao je nije dobio nikakvo obrazloženje za zabranu i da je mejl sadržao samo jednu rečenicu u kojoj je navedeno da mu je zabranjena posjeta. On dodaje da je cilj njegove pojsete bio vjerske prirode.

– Cilj je bio da prisustvujem vaskršnjoj liturgiji i ponoćnoj liturgiji u Visokim Dečanima, da budem sa našim narodom i u manastiru Gračanica i u Manastiru Draganac u Kosovskom pomoravlju. Da se tamo sretnem sa našim najmlađima – rekao je Petković i dodaje da mu Priština ne dozvoljava da posjeti KiM čak i kada je priroda obilaska isključivo vjerskog karaktera.

Petković naglašava da Priština i Kurti zloupotrebljavajući sporazum pokušavaju da svojoj javnosti pokažu kako su nekakva država.

– Nikada neće biti država, pa mi zabranjuju ulazak na prostor KiM. Kako onda uopšte da pričamo o normalizaciji odnosa i bilo kakvom drugom dogovoru, kada na stvarima koje bi trebale da budu najnormalnije, Priština pokazuje apsolutnu nezainteresovanost i zlonamjernost i gazi sve ono što smo se dogovorili – zaključio je Petković.

Nastavi čitati

Region

OTIŠAO NA HILANDAR! Vulin Vaskrs proslavlja na Svetoj Gori

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin najveći hrišćanski praznik Vaskrs proslavlja na Svetoj Gori.

Vulin u Manastiru Hilandar prisustvuje Vaskršnjoj liturgiji.

Vulina je dočekalo sveštenstvo i monaštvo manastira sa kojima će obilježiti praznik nad praznicima, Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista.

Nastavi čitati

Aktuelno