Connect with us

Svijet

IZVJEŠTAVALA IZ VUHANA KAD SE POJAVIO VIRUS, pa završila na robiji: Šta se događa sa Žang Žan?

Žang Žan je izvještavala iz Vuhana kad se pojavio virus. Njeni često bizarni izvještaji bili su dovoljni kineskim vlastima da je pošalju na robiju. Tamo je štrajkovala glađu, ali sada se porodica nada da joj je bolje.
Krcati krematorijumi i bolnice – te snimke iz Vuhana su na početku pandemije preko društvenih mreža mogli da vide mnogi u Kini. Neke od snimaka, doduše ne one najpopularnije, načinila je upravo aktivistkinja Žang Žan, kao amaterska reporterka, prenosi “DW”.

Kako je u decembru 2020. pisao berlinski “Tagescajtung”, Žang je uglavnom pravila beznadežno amaterske snimke za Jutjubu, drhtave slike, često od samo nekoliko sekundi. Svađala se sa policijom koja joj je tražila da obustavi snimanje, a ponekad se samo snimala u hotelskoj sobi u Vuhanu.

Nije jasno zašto je tačno uhapšena, pisao je “Tagescajtung”, mada joj je prebačeno i što je govorila za strane medije.

Najprije je tajno zatočena i niko nije znao gdje je. Osuđena je na četiri godine robije zbog “izazivanja svađe i provokacije“. Tu optužbu vlasti u Kini često koriste protiv novinara i aktivista.

Nedavno je Žang (39), o kojoj se zna da je bila u lošem fizičkom stanju, smršavši na svega četrdesetak kilograma poslije štrajka glađu, iz zatvora uputila pismo porodici. To je rijedak uvid iz života zatvorenika u Kini.

Poslala crteže

Kineski advokat i aktivista za ljudska prava Li Davei prenosi da Žang komunicira sa porodicom pismima i pozivima.

“Njena majka može da je pozove samo jednom mjesečno, na pet do deset minuta“, priča Li za “DW”.

“Uglavnom je Žang ta koja priča. Pita kako joj je majka, a ne pominje mnogo to kakvi su uslovi u zatvoru. Po njenom tonu, majka misli da Žang zvuči malo optimističnije nego prije, što bi moglo značiti da su se uslovi poboljšali“, prenosi nam advokat.

Pismo upućeno porodici, koje je brat zatvorenice objavio javno na Twitteru prošlog mjeseca, Žang navodi da joj je policija savjetovala da bude “jača” i da “ne brine previše” jer to neće pomoći njenom slučaju.

Prema objavljenom pismu, Žang je priložila i određene crteže. Na osnovu toga, prenosi advokat Li, njena porodica misli da joj je psihički malo bolje.

Li kaže da je majka vidjela Žang posljednji put putem video-poziva. Tada je težila svega 41 kilogram i nije izgledala zdravo.

“Iako je dobila dva kilograma od avgusta 2021, kada je imala svega 39 kilograma, njena težina je i dalje daleko od idealne za nekog ko je visok 177 centimetara“, dodaje Li.

Nada da će pregrmiti kaznu

U avgustu 2021. su izvori “DW” naveli da je Žang Žan još bila u nekoj vrsti štrajka glađu. Nekoliko mjeseci kasnije njen brat je izrazio zabrinutost da bi mogla da umre u zatvoru.

Jedan od njenih branilaca je izvjestio da je Žang podvrgnuta torturi. Hranili su je navodno nasilno putem sonde, a ruke su joj neprekidno bile vezane kako ne bi uklonila sondu.

“Možda je još uvijek u nekoj vrsti štrajka glađu, ili je možda njeno tijelo pretrpjelo ozbiljnu štetu koja joj otežava unošenje hrane ili varenje“, kaže aktivistkinja Džejn Vang, koja se od početka zalaže za oslobađanje.

Pismo je dalo nadu onima koji podržavaju Žang da će izdržati do izlaska na slobodu.

“Jesen dolazi, i zima takođe, ali nemojte biti tužni, jer proljeće počinje uprkos snijegu i vjetru“, napisala je ona.

Advokat Li kaže da se porodica ranije zalagala da se Žang oslobodi na osnovu zdravstvenog stanja, ali da se ta tema više ne pominje.

“Ima još godinu i pet mjeseci kazne. Ako se vrati kući bezbjedna, mislim da je to pobjeda.“

Za puštanje Žang su se tokom proteklih godina založile mnoge međunarodne organizacije, kao i Evropska unija. Reporteri bez granica su joj dodijelili Nagradu za slobodu štampe, prenosi “Telegraf”.

Svijet

JOŠ JEDNA POTJERNICA IZ RUSIJE! Na listi i Porošenko

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije stavilo je na potjernicu bivšeg predsjednika Ukrajine Petra Porošenka, a odgovarajuća potjernica se pojavila u bazi podataka resora.

– Petar Aleksejevič Porošenko, 26. septembar 1965. Traže se po članu Krivičnog zakonika – piše na dokumentu.
Krivično djelo zbog kojeg se za njim traga nije objelodanjeno, navodi RIA Novosti, prenosi Tanjug

Porošenko je bio predsjednik Ukrajine od 2014. do 2019. godine.
Ruski mediji prenijeli su danas da se na potjernici Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo i ime aktuelnog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Nezavisne

Nastavi čitati

Svijet

SKANDAL U AMERICI! Poslanik optužen za PRIMANJE MITA od 600.000 dolara

Američki poslanik u Predstavničkom domu Kongresa Henri Kuejar i njegova supruga Imelda Kuejar optuženi su da su prihvatili mito u vrijednosti od oko 600.000 dolara, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Ovaj par terete da je primio novac od azerbejdžanske državne naftne kompanije i meksičke banke, ali i za više tačaka zavjere, podmićivanja i pranja novca, prenosi BBC.

Prema optužnici, oni su u zamjenu za novac pristali da utiču na spoljnu politiku SAD u korist Azerbejdžana i da zagovaraju mjere koje su išle u korist banci iz Meksika, što oni poriču.

Par je navodno koristio novac dobijen kao mito da otplati više kredita, a Kuejar se obećao da će nastaviti svoju kampanju za reizbor u novembru jer je nevin.

-Prije nego što sam bilo šta radio, proaktivno sam tražio pravne savjete od Komiteta za etiku Predstavničkog doma, koji mi je dao više od jednog stava napismeno, zajedno sa dodatnim mišljenjem iz nacionalne pravne firme – rekao je Kuejar u saopštenju i dodao da je radio kao i mnoge njegove kolege i u interesu američkog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nastavi čitati

Svijet

ERDOGAN PORUČIO “Turska nije zastrašena PRIJETNJAMA ZAPADA”

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je ta zemlja preduzela trgovinske mjere kako bi primorala Izrael da primijeni odluku Međunarodnog krivičnog suda (ICJ) o prekidu vatre i da pusti povećanu količinu humanitarne pomoći u Gazu, napominjući da Ankara nije zastrašena prijetnjama Zapada zbog ove odluke.

Govoreći na skupu koji je organizovalo Nezavisno udruženje industrijalaca i poslovnih ljudi (MUSIAD) u Istanbulu, Erdogan je rekao da je jedini cilj Turske odluke da zaustavi trgovinu sa Izraelom da primora premijera Benjamina Netanijahua da se pridržava odluka o prekidu vatre, prenosi Dejli sabah.

On je napomenuo da Turska zna da će je Zapad “napasti” zbog zaustavljanja trgovine sa Izraelom, ali, kako je istakao, nije zastrašena i neće odustati.

-Mi ćemo stajati uspravno. Svjesni smo da je ono što trenutno radimo ispravna stvar. Ako se danas ne zauzmemo za ove ljude (Palestince), ko će se zalagati za nas ako doživimo nešto slično u budućnosti? – rekao je turski predsjednik.

On je istakao da će cilj Turske biti ispunjen kada se postigne prekid vatre i dovoljna količina humanitarne pomoći uđe u blokiranu palestinsku enklavu.

-Potez Turske biće primer za druge zemlje -, rekao je on i dodao da Turska nije u sukobu sa bilo kojom zemljom u regionu.

Nastavi čitati

Aktuelno