Connect with us

Društvo

VODOSTAJI U BLAGOM PORASTU: Obavještenja izdata za područje vodotoka Une

Vodostaji rijeka u Bosni i Hercegovini u blagom su porastu, ali za sada nema većih problema na terenu osim da su za određena mjesta izdata upozorenja od mogućih izlijevanja iz korita.

Prema posljednjim mjerenjima Agencije za vodno područje Save vodostaji rijeka u vodotoku Save, Une, Sane, Sanice, Vrbasa, Bosne su u porastu.

Hidrološko stanje obavještenja izdano je za samo nekoliko lokacija i to CS Tolisa – Demerovac na kanalu Demerovac gdje je jutros vodostaj iznosio 133 cm, na mjernoj stanici Ripač u vodotoku Une gdje je prema posljednjem mjerenju vodostaj iznosio 124 cm te mjestu Modrac gdje je u 6 časova izmjereno 126 cm.

Za sada nema većih problema, a intenzivne padavine bit će nastavljene i u toku dana.

Što se tiče Hercegovine, prema informacijama Agencije za vodno područje Jadranskog mora, visina Neretve u Mostaru iznosi 484 centimetra i u porastu je, ali se radi o standardnim vrijednostima i varijacijama vodostaja rijeke u Mostaru.

Na području Republike Srpske vodostaji su za sada u blagom porastu, a u izvještajima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske vodostaj je u blagom porastu, ali nema izlijevanja iz korita, prenosi Klix.

Podsjećamo, zbog predstojećih obilnih padavina na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, iz Agencije za vodno područje rijeke Save upozoravaju na porast vodostaja Save u slivovima Drine, Bosne, Une i Sane.

(Klix.ba)

Društvo

HUMANI SUGRAĐANI ZA liječenje samohrane majke sakupili 25 000 KM!

Za liječenje samohrane majke Ane Gloginje iz Drvara u Turskoj za jedan dan je na dva humanitarna događaja prikupljeno oko 25.000 KM.

Gloginja je izrazila veliku zahvalnost organizatorima i istakla da su njen grad i sugrađani još jednom pokazali jedinstvo.
“Bez riječi sam. Moj grad i sugrađani su pokazali da su uvijek tu jedni za druge. Još malo pa sam skupila za novac za operaciju. Poslije je potrebno skupiti novac za putne troškove, boravak i rehabilitaciju u Turskoj”, rekla je Gloginja Srni.
Ona je objasnila da je u toku jednog dana organizovan humanitarni koncert Amaterskog kulturno-umjetničkog društva /AKUD/ “Mira Lukač” u Radničkom domu i muzičkih izvođača porijeklom iz Drvara u hotelu “Drvar”.

Crveni krst opštine Drvar pokrenuo je i humanitarnu akciju “Svi za Anu” u okviru koje se do 31. maja pozivom na “M:telov” broj telefona 1432 može darovati jedna KM za njeno liječenje.

Pomoć se može uplatiti i na žiro račun Ane Gloginje otvoren kod Inteza Sanpaolo banke 1544119994900135.
Dvadesetdevetogodišnja Ana Gloginja ranjena je 2019. godine kada je na radnom mjestu u ugostiteljskom objektu iz službenog pištolja ranio u kičmu policijski službenik.

LJekari su joj jedva spasili život, a ona je od tada nepokretna. Sada nastoji da prikupi novac za operaciju u Turskoj za šta joj je potrebno 26.000 evra.

Nastavi čitati

Društvo

HRISTOS VOSKRESE, RADOST DONESE! Praznik pobjede ŽIVOTA nad smrću

Vjernici pravoslavne crkve prosljaju dana najveći hrišćanski praznik – Vaskrs, kojim se slavi vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih i koji predstavlja suštinu hrišćanske vjere.
Isus Hristos je svojim vaskrsenjem iz mrtvih pobijedio smrt i svim ljudima od Adama i Eve do posljednjeg čovjeka na Zemlji darovao vječni život.

Stradanjem na krstu, kada bezgrešni Hristos prima na sebe grijehe cijelog ljudskog roda, a potom i vaskrsenjem, kada pobjeđuje smrt koja je posljedica grijeha, uz istovremeno obećanje vaskrsenja svim ljudima, on dokazuje i pokazuje da je Mesija i Pomazanik – spasilac svih ljudi.
Isus Hristos je svojim vaskrsenjem iz mrtvih pobijedio smrt i svim ljudima od Adama i Eve do posljednjeg čovjeka na Zemlji darovao vječni život.

Stradanjem na krstu, kada bezgrešni Hristos prima na sebe grijehe cijelog ljudskog roda, a potom i vaskrsenjem, kada pobjeđuje smrt koja je posljedica grijeha, uz istovremeno obećanje vaskrsenja svim ljudima, on dokazuje i pokazuje da je Mesija i Pomazanik – spasilac svih ljudi.
Pravoslavni vjernici okupe se oko vaskršnje trpeze i izgovore molitvu Gospodnju “Oče naš”, te otpjevaju vaskršnji, pobjedonosni tropar “Hristos vaskrse iz mrtvih i smrću smrt pobijedi…”.

Vaskrs se slavi tri dana, tokom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa “Hristos vaskrse”, uz otpozdrav “Vaistinu vaskrse”.

Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista praznuje se još od prvih vremena hrišćanstva. Glavni je pokretni praznik i na osnovu njegovog datuma određuje se kada će pasti drugi pokretni vjerski praznici.

Isus Hristos – mesija koji se ovaplotio od Duha Svetoga i Djeve Marije i postao čovjek – došao je u ovozemaljski život da bi svojom žrtvom na krstu spasio sav ljudski rod od grijeha, a potom vaskrsenjem iz mrtvih pobijedio smrt koja je nastala kao posljedica grijeha.

Raspet je na brdu Golgota, na mjestu gdje je sahranjen prvi čovjek – Adam. Dok su ga razapinjali, Hristos je zamolio Boga da oprosti njegovim mučiteljima.

Sveta jevanđelja navode da je u rano nedjeljno jutro Hristov grob obasjala jaka svjetlost, od čije su jačine popadali stražari koji su čuvali grob, ogromna kamena ploča – koja je bila stavljena na ulaz u grob – pokrenula se i Sin Božiji je vaskrsao.

U to jutro žene mironosnice krenule su prema Hristovom grobu i vidjele otvoren i prazan grob, u kome je bilo samo pogrebno platno. Anđeo Gospodnji pitao ih je: “Zašto tražite živoga među mrtvima” i tada im se javio vaskrsli Hristos.
Hristos se javio Bogomajci i apostolima, koji su ga oplakivali u jednoj kući u Jerusalimu, riječima: “Mir svima” i pokazao im rane nastale prilikom razapinjanja na krstu.

Na ovo ga je apostol Toma upitao “Jesi li zaista to ti, ravi /učitelju/”, na šta mu je Isus prišao i dozvolio da dotakne njegove rane. Otuda izraz “nevjerni Toma”, koji označava sumnjičavu osobu.

Vaskrsli Hristos je u ovom svijetu proveo još četrdeset dana, kada se vaznio na Nebesa i “sjeo sa desne strane Oca”.

Na Prvom vaseljenskom saboru, održanom u Nikeji 325. godine nove ere, Crkva je ustanovila da se Vaskrs praznuje u prvu nedjelju koja dolazi iza punog Mjeseca, a koji se pojavljuje poslije prve ravnodnevice, s tim da to ne može biti prije 4. aprila, niti poslije 8. maja.

Danas ovakav kanonizovani princip određivanja datuma Vaskrsa primjenjuju pravoslavne crkve, odnosno crkve koje su ostale na ortodoksnoj, pravovjernoj liniji.

Radi značaja ovog praznika, svaka nedjelja u toku godine je “mali Vaskrs”.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Pretežno sunčano i toplije

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH će biti sunčano vrijeme sa temperaturom vazduha do 27 stepeni Celzijusovih, ali će u drugom dijeli dana ponegdje postojati mogućnost za pljusak.

Uz rijeke i po kotlinama tokom ranijih jutarnjih časova moguća je slaba magla ili niska oblačnost.

Poslije podne biće promjenljivo oblačno, mjestimično uz prolaznu slabu kišu ili pljusak, dok će na krajnjem jugu uglavnom biti sunčano uz umjerenu oblačnost, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab do umjeren, jugozapadnog smjera.

Nastavi čitati

Aktuelno