Connect with us

Banjaluka

PROBLEMATIČAN NASTAVAK GRIJANJA U BANJALUCI! Reagovali iz Gradske uprave

Neizvjestan je nastavak sezone grijanja u Banjaluci. Eko toplane navode da su u nezavidnom položaju zbog manjih prihoda, većih rashoda i nepromijenjenih cijena usluge.

Za više od 20.000 Banjalučana koji se griju putem Eko toplane nastavak sezone grijanja je opet pod upitnikom. Upravni odbor ovog preduzeća traži hitnu sjednicu Skupštine grada jer im je, tvrde, ugrožena likvidnost.

Za njih je rješenje korekcija cijena usluga.

– Uprkos svim poskupljenjima izazvanim svjetskom energetskom krizom, cijene grijanja su ostale nepromijenjene. To je dovelo do značajne nesrazmjere između prihoda ostvarenih po nepromijenjenim cijenama grijanja i rashoda, drastično povećanih. Sa ovakvim stanjem od druge polovine januara 2023. godine nećemo biti likvidni i samim tim nećemo biti više u mogućnosti da plaćamo svoje obaveze – naveli su iz ovog preduzeća.

U skupštinskoj većini kažu da u Eko toplanama postoje problemi, ali da se rješenje može naći tek nakon detaljne analize uzroka njihovog nastanka.

– Apelujem na Eko toplane, ukoliko idu sa jednim takvim zahtjevom, da na vrijeme naprave studioznu analizu sa preciznim podacima kako bi došli do konkretnog zaključka gdje je u stvari došlo do porasta i zbog čega je to uzrokovano – kaže Saša Čudić, potpredsjednik Skupštine grada.

Na cjelokupnu situaciju reagovali su i iz Gradske uprave.
-Grad Banja Luka kontinuirano radi na rješavanju problema, koji se tiču grijanja u gradu.

Rekao je ovo gradski menadžer, Bojan Kresojević, koji je naglasio da je čak sedam puta pred odbornike dostavljena odluka koja se tiče zamjene starih, dotrajalih cijevi i rekonstrukcije toplovodne mreže, ali da gradska administracija nije dobila potrebnu podršku odbornika.

-To bi direktno, u ovim uslovima, nikada vidljivije, značilo direktan benefit i olakšicu za građane Banje Luke. Jako je teško kada imate situaciju da vam nekoliko puta odbiju projekat koji se tiče boljeg grijanja, kada imate poskupljenje samo električne energije od 2 miliona KM, teško je da dođete do rješenja kojim bi svi bili zadovoljni – rekao je on.

Poručio je kako gradska administracija svakodnevno radi na ovim pitanjima sa preduzećem „Eko toplane“ kako bi se iskorstili svi interni kapaciteti, a da bi se ostvarile uštede.

– Cijena za građane Banje Luke mora biti najbolja. Naravno da smo u skladu sa tim imali brojna dešavanja i usaglašavanja sa ovim preduzećem. Posljednji sastanak je bio 15. decembra i očekujem da će oni u skladu sa tim sastankom dostaviti usaglašen zahtjev,kako bi mi isti mogli da pošaljemo u dalju proceduru. Mi ne možemo korigovati njihov zahtjev za korekciju cijena, te kada nam to dostave, na osnovu toga ćemo mi postupati i razgovarati na narednoj sjednici Skupštine Grada – rekao je on.

Dodao je kako je saglasan da je ugroženo poslovanje preduzeća „Eko toplane“, ali i grijanje u Banjoj Luci , ali da za sada nemaju podršku Skupštine Grada po ovom pitanju.

-Pozivam Skupštinu Grada da podrži projekat rekonstrukcije toplovodne mreže u našem gradu, jer je ovo jedino rješenje. Mi ne želimo da cijenu nečijeg nerada plaćaju građani Banje Luke – kazao je Kresojević.
(RTRS)

Banjaluka

SAVJET MINISTARA PRIHVATIO INICIJATIVU za izgradnju naučno-tehnološkog parka u Banjaluci

Savjet ministara prihvatio je danas inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zajmu u iznosu od 13 miliona dolara za Projekt izgradnje naučno-tehnološkog parka u Banjaluci između Saudijskog fonda za razvoj i BiH.
Cilj ovog projekta je izgradnja i opremanje naučno-tehnološkog parka, te adaptacija postojećeg platoa pored objekta u moderan parking u sklopu Kampusa Univerziteta u Banjaluci, ukupne korisne površine 7.758 metra kvadratna na pet etaža.

Izgradnjom i opremanjem naučno-tehnološkog parka stvaraju se uslovi za dalji razvoj privrede i jačanja saradnje naučno-tehničkih organizacija sa subjektima privrede, uz otvaranje novih radnih mjesta, digitalni razvoj i poboljšanje konkurentnosti Republike Srpske, saopšteno je iz Savjeta ministara.
Zajam vrijedan 13 miliona dolara Saudijskog fonda za razvoj otplaćivaće se 20 godina s grejs periodom od pet godina, uz godišnje kamate od 1,5 odsto, a alociran je na Republiku Srpsku.
Ministarstvo finansija i trezora će nakon završenih pregovora Savjetu ministara dostaviti nacrt ovog sporazuma i osnove za njegovo zaključivanje.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANSKI DVOR I U MAJU DONOSI bogat i raznovrstan programski sadržaj

-Draga publiko,sa zadovoljstvom najavljujemo još jedan mjesec ispunjen kvalitetnim i raznolikim programskim sadržajima. U maju ćemo vas kao i svakog mjeseca povesti na putovanje kroz kulturu i umjetnost nudeći vam inspirativne i kvalitetne programe koji će ispuniti i obogatiti vaše slobodno vrijeme – navedeno je u saopštenju Banskog dvora.

Mnoštvo koncerata, izložbi i radionica sve zainteresovane očekuje i u ovom mjesecu, a kompletan program pogledajte OVDJE.

 

Nastavi čitati

Banjaluka

SRUŠILO SE DRVO u banjalučkom naselju Borik

Kod Akvane, u banjalučkom naselju Borik, danas se srušilo drvo.
Vozači i pješaci se pozivaju na oprez.

Pretpostavlja se da je do rušenja stabla došlo zbog jakog vjetra.
Podsjećamo, zbog pljuskova praćenih grmljavinom koji se očekuju u poslijepodnevnim satima na području sjeverozapadne, sjeverne i sjeveroistočne Bosne upaljen je meteoalarm, prenosi ATV.

Nastavi čitati

Aktuelno