Connect with us

Zdravlje

SAVJETI ZA MAME! Kada zimske bebe smiju u prvu šetnju

Zimske bebe će se, prema preporukama pedijatara, trebati strpiti mjesec za prvu šetnju.

Novorođenče ne bi trebalo izvoditi u šetnju kada su vani vrlo niske temperature popraćene vjetrom i/ili maglom.

Magla je vrlo loša za bebe, ali i za sve ostale jer je najčešće u pitanju smog.

Pa, kada onda ići u prvu šetnju?

Bilo bi mudro pričekati nekoliko sedmica prije nego novorođenče izađe na zimske uslove. I to iz nekoliko razloga:

– zimske bebe moraju navlačiti zimska odjelca u kojima im često nije najudobnije;

– kada je beba zaista mala ljetnu bebu nije teško nahraniti, dok će sa zimskom bebom to biti malo teže, pa će i šetnja postati vrlo nespretna;

– bebe loše regulišu tjelesnu temperaturu, a roditelji su skloni previše oblačiti slojeve bebama, pa može doći do pregrijavanja.

Svakako, mudrije je pričekati barem nekoliko sedmica da beba stasa kako bi joj prva šetnja i zimsko iskustvo bili što ljepši.

Na šta paziti?
Prije izlaska provjerite temperaturu i uslove vani.

Naravno da nećete izaći ako vani pada gusti snijeg ili lije kiša.

Takođe, ne preporučuje se izlaziti vani ni kada je magla, zbog smoga, a ni kada duva jak vjetar.

Djeca dišu na usta pa im vjetar hladi grlo što može dovesti do upale grla i kašljanja.

Takođe, treba imati na umu i na podneblje u kojem je dijete rođeno.

Iako danski tip odgoja čeličenjem djece na hladnoću ima smisla i svoje pozitivne strane, mi ipak nismo u Danskoj i kod nas su temperature umjerene.

Imajte na umu da novorođenčad možda i neće imati puno strpljenja na hladnoći.

Šetajte maksimalno pola sata i to kada je beba nahranjena i presvučena da vam šetnja bude što prijatnija.

Kako oblačiti zimske bebe?
Svi kažu da bebe treba oblačiti kao što sebe oblačimo – sa jednim slojem više, jer se ne kreću. Krenite od toga.

Ako beba ima zimsko odijelce, ispod joj navucite pamučne hlačice, čarapice i bodi, te u kolicima prekrijte dekicom.

Imajte i rukavice jer se bebama ruke jako brzo hlade. I naravno, kapicu i pokriveni vrat. Šalovi nisu praktični ako bebe sline jer će im biti hladno.

Za vožnju kolicima svakako imajte dekicu pri ruci, a dobro će vam doći i ako bebu nosite u nosiljci.

Što se tiče nosiljki, bebe u njima ne smiju biti u odijelcima tipa skafandera jer ih nosiljka neće dobro obuhvatiti i neće postići dobar položaj.

Takođe, nosiljka mora biti mami ispod jakne, a ne na jakni, iz istog razloga.

Dakle, dijete u nosiljci oblačite kao i sebe jer je vaša tjelesna temperatura grije.

No, ponesite i dekicu koju ćete zakačiti na nosiljku ako zahladi, prenosi Avaz.

Zdravlje

JESTE LI ZNALI DA NEKE NAMIRNICE IZAZIVAJU DEPRESIJU, a svakodnevno ih jedemo

Konzumacija velikih količina industrijski obrađene hrane i pića, posebno ako su ove namirnice vještački zaslađene, može biti povezana sa razvojem depresije, pokazalo je novo istraživanje o ženama, piše CNN.

Studija ukazuje na vezu između konzumiranja visoko prerađene hrane i depresije, što može dovesti do čak 50 odsto većeg rizika za pojedince koji jedu devet ili više porcija takve hrane dnevno u poređenju sa onima koji jedu četiri ili manje, rekao je Gunter Kuhnle, profesor nauke o hrani i ishrani na Univerzitetu Riding u Velikoj Britaniji, koji nije bio uključen u istraživanje.

Visoko prerađena hrana uključuje gotove supe, sosove, smrznute pice, gotova jela i hranu kao što su viršle, kobasice, pomfrit, gazirana pića, torte iz prodavnice, bombone, sladoled i druge proizvode koji sadrže vještačke aditive, prenosi B92.
„Naša studija se fokusirala na analizu odnosa između ishrane i povećanog rizika od nove epizode ​​depresije“, rekli su koautori studije dr Endru T. Čan i Danijel K. Podolski, profesori medicine na Medicinskom fakultetu Harvarda. Dodali su da postoji mogućnost da visoko prerađena hrana može dodatno pogoršati stanje pojedinaca koji već pate od hronične depresije.

Gledajući posebno na određenu visoko obrađenu hranu, takođe poznatu kao UPF, samo proizvodi koji sadrže vćeštačke zaslađivače su povezani sa povećanim rizikom od depresije među učesnicima

„Taj nalaz je zanimljiv jer sugeriše da vezu između potrošnje UPF-a i depresije pokreće jedan specifičan faktor – vještački zaslađivači“, dodao je on. Što se tiče toga zašto bi takva hrana bila povezana sa depresijom, Čan je ukazao na poznatu vezu između visoko prerađene hrane i hronične upale, za koju se smatra da je osnovni uzrok mnogih hroničnih bolesti. Upala je povezana sa brojnim ozbiljnim zdravstvenim stanjima poput kolorektalnog karcinoma i kardiovaskularnih bolesti, što je podržano brojnim studijama.
Pored toga, studije su pokazale vezu između visoko prerađene hrane, kao što su dijetalni gazirani sokovi i veštački zaslađivači, i depresije. Pominje se i povezanost sa kognitivnim padom i poremećajima crevnog mikrobioma, što dalje ukazuje na složenost uticaja ishrane na mentalno zdravlje.

Studija je obuhvatila skoro 32.000 sredovječnih žena iz Nurses’ Healt Stadi 2, ali zbog nedostatka muških učesnika rezultati se ne mogu jednoznačno primeniti na opštu populaciju.

Iako istraživanja nisu uspjela da uspostave uzročno-posljedičnu vezu između konzumiranja visoko prerađene hrane i depresije, važno je uzeti u obzir druge faktore rizika, kao što su porodična istorija depresije i nivoi stresa, da bi se u potpunosti razumela veza između ishrane i mentalnog zdravlja.

Nastavi čitati

Zdravlje

“ASTRA ZENEKA” priznala da vakcina pritiv korone može da IZAZOVE KRVNE UGRUŠKE

Farmaceutska kompanija “Astra Zeneka” priznala je da njena vakcina protiv virusa korona može da izazove neobičan neželjeni efekat koji se zove “tromboza sa sindromom trombocitopenije” (TTS), prenosi britanski list “Telegraf”, pozivajući se na sudska dokumenta.

U izvještaju se navodi da vakcina može izazvati krvne ugruške kod pacijenata, kao i nizak broj trombocita, što je u nekim slučajevima ozbiljno naškodilo zdravlju ili čak izazvalo smrt vakcinisanih.

Potencijalna komplikacija se navodi kao mogući neželjeni efekat od pojave vakcine, a “Astra Zeneka” je to prvi put priznala na sudu u februaru.

TTS je primijećen kod pojedinih ljudi koji su primili vakcinu, razvijenu u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu za borbu protiv kovida 19, pa su tako u Velikoj Britaniji, EU i skandinavskim zemljama prijavljeni rijetki slučajevi tromboze cerebralnih venskih sinusa, kao i trombocitopenije kod pacijenata, prenosi “RT Balkan”.

“Telegraf” navodi, a Srna prenosi, da priznanje dolazi u vrijeme kada se britanska kompanija suočava sa nizom tužbi zbog povreda i smrti povezanih sa primjenom njene vakcine.

Do sada je protiv “Astra Zeneke” podnesena 51 tužba u kojoj žrtve ili njihovi rođaci traže odštetu do 126 miliona dolara.

Džejmi Skot, jedan od mnogih koji je tužio britansku farmaceutsku kompaniju, tvrdi da je zadobio trajno oštećenje mozga kao posljedicu krvnog ugruška, nakon što je primio vakcinu u aprilu 2021. godine.

Njegovi advokati su u maju prošle godine dobili pismo od “Astra Zeneke”, u kojem se demantuje da vakcina izaziva TTS.

Advokati da je vakcina britanske farmaceutske kompanije “neispravna” i da je njena efikasnost “znatno preuveličana”.

Nastavi čitati

Zdravlje

VOĆE I POVRĆE SU IZVOR ZDRAVLJA, ali u nekima od njih ima MNOGO PESTICIDA, evo u kojem!

Među voćem i povrćem koje sadrži najviše pesticida nalaze se jagode, špinat , kelj, jabuke, grožđe, trešnje, breskve i paradajz.

Sada je novo istraživanje pokazalo da jedna jagoda sadrži čak 23 različite vrste pesticida.

– Izloženost pesticidima povezana je sa brojnim lošim efektima na zdravlje, uključujući ometanje hormona, toksičnost za mozak i nervni sistem – rekla je analitičarka Sindi Svenson koja je radila u ovom ispitivanju, prenose mediji.

Nedavno sprovedena studija na Harvardu pokazala je da konzumiranje hrane koja sadrži dosta pesticida može čak da poništi sve dobre efekte koje imaju voće i povrće, poput zaštite od srčanih bolesti.

Svensonova je objasnila da su naučnici utvrdili da je veća toksičnost ukoliko se koristi kombinacija dva ili više pesticida, “a to je alarmantno jer samo jedna jagoda može da ima do 23 različita pesticida”.

Pranje voća i povrća vodom prije jela je u tom smislu obavezno, ali naučnici su nešto ranije otkrili i najbolji način da ove namirnice očistite od pesticida.

Potopite ih u vodu u koju ćete dodati malo sode bikarbone i ostavite da djeluje oko 15 minuta. Nakon toga dobro isperite namirnice.

Politikin magazin

Nastavi čitati

Aktuelno