Connect with us

Svijet

KRIZA UDARA JAPAN! Raste broj propalih kompanija

Japan je u 2022. zabilježio prvi porast broja bankrotstava kompanija u poslednje tri godine.
Ukupno 6.376 kompanija u Japanu proglasilo je bankrot u 2022, što je šest odsto više nego godinu dana ranije, pokazuju podaci organizacije “Teikoku databank”.

Kako se navodi u izvještaju, to je najveći porast od svjetske ekonomske krize 2009. godine.

Ukupan dug kompanija koje su otišle u bankrot porastao je za 104 odsto, na oko 18 milijardi dolara, a polovina tog duga pripada kompaniji “Marli holdings”, proizvođaču auto-dijelova, koji je bankrotirao u junu.

Porast bankrotstava nije zabilježen samo u sektoru trgovine, dok su je najveći rast među firmama iz uslužnog sektora, nevladinim organizacijama, školama jezika.

Tako je u sektoru usluga bankrotiralo 1.600 kompanija, što je rast od 12,4 odsto u odnosu na 2021.

Kada su u pitanju regioni, najteže je pogođen Tohoku, gde je bilo za 50 odsto bankrotstava više nego godinu dana ranije, prenosi B92.

Svijet

AMBASADOR IZRAELA U SRBIJI “Srebrenica nije genocid, TREBA VJEROVATI AUTORITETIMA KOJI TO ZNAJU”

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da se u Srebrenici nije desio genocid i da svijet treba da vjeruje autoritetima koji to stvarno znaju, kao što su Efraim Zurof, Jehuda Bauer ili Gedeon Grajf.

Vilan smatra da je korištenje termina genocid u slučaju Srebrenice pogrešno i da daje iskrivljenu sliku o događaju.

“Ne kažem da je Holokaust jedini genocid, bilo je još genocida širom sveta, ali kada Srebrenicu nazovete genocidom, po mom mišljenju, to umanjuje važnost tog termina, koji bi trebalo da se koristi samo za genocide. I Izrael je pozvan u Hag zbog navodnog genocida u Gazi. Za mene Srebrenica ne bi trebalo da se naziva genocidom”, rekao je Vilan za “Sputnjik”.

On je ocijenio da se sjednica Generalne skupštine UN i usvajanja rezolucije o Srebrenici ne pripremaju na bazi istorijskih činjenica, kao i da se ne radi o moralnim aspektima, nego o politici.

“Sve u UN je politika i samo politika. Postoje jedni standardi za jednu zemlju, a drugi za druge zemlje. Nažalost, većinu vremena trpimo od takve formule po kojoj funkcionišu UN.

Možda će Srbija trpjeti od iste politike UN, ali po mom mišljenju, takva pitanja treba da se rješavaju na moralnom i legalnom nivou, a nikako da se miješaju sa politikom”, naveo je Vilan.

Prema njegovim riječima, kada pitanja poput Srebrenice jednom uđu u politiku, to nikako nije dobro za istorijske, pa ni za moralne činjenice.

On je ukazao na to da se niko ne pita šta bi rezolucija o Srebrenici donijela BiH i regionu i kako bi uticala na stabilnost tih država.

“Nažalost, ne mislim da rezolucija nosi neku pozitivnu poruku ili ideju da ta država treba da ostane ujedinjena”, rekao je Vilan, te dodao da ne razumije kako su mnoge evropske države zločin u Srebrenici priznale kao genocid.

Nastavi čitati

Svijet

OTIŠLI KORAK DALJE! Kinezi napravili sopstveni čip za mozak

Kina je napravila sopstvenu verziju čipa za mozak nalik Neuralinku, i koristila ga da prikaže kako majmun može uz pomoć njega da koristi robotsku ruku samo uz pomoć misli.

Majmun sa implantom po imenu Neucyber držao je jagodu robotskom rukom, a sam čip je razvio institut “Beijing Xinzhida Neurotechnology”, prenio je Rojters pozivajući se na kinesku novinsku agenciju Sinhua.

“Ova čip hvata suptilne promjene u električnim signalima mozga i tako postiže da se mislima upravlja akcijama, omogućavajući kontrolu mašina bez fizičkog kontakta”, rekao je profesor Univerziteta Cinghua Luo Minmin, koji je učestvovao u ovom projektu.

Neucyber čip se sastoji od fleksibilnih mikroelektroda, dva “uređaja za akviziciju neuronskih signala” i jednog “generativnog neuralnog algoritma za dekodiranje”, prenosi Rojters.

Za razliku od kompanije Ilona Maska, Neuralinka, koji je započeo ispitivanja na ljudima i čiji je prvi ljudski pacijent u stanju da igra igrice poput Civilization VI i Mario Kart, u Kini još nisu počeli sa testovima svog implanta na ljudima, prenosi B92.

Nastavi čitati

Svijet

ZAHAROVA UPOZORAVA “Destruktivna politika Zapada može dovesti do NUKLEARNOG RATA”

Nivo nuklearnog rizika drastično je porastao zbog destruktivne politike Zapada i može sa sobom da nosi opasnost od direktnog vojnog sukoba nuklearnih sila, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je rekla da Rusija nikada ne prekida napore sa ciljem osiguravanja nuklearnog zastrašivanja.

– Osim toga, Rusija redovno preispituje svoje doktrine radi procjene njihove relevantnosti kada se radi o današnjim prijetnjama. Stoga, pouzdanost i efikasnost nuklearnog odvraćanja u Rusiji osigurava se na propisnom nivou i to ne treba da se dovodi u pitanje – istakla je Zaharova.

Zaharova je istakla da Moskva upozorava SAD i NATO da ne vrše bilo kakve radnje koje podrivaju bezbjednost Rusije – Šaljemo jasne i nedvosmislene signale SAD i Alijansi, upozoravajući ih na potencijalne katastrofalne posljedice njihove politike usmjerene ka ugrožavanju bezbjednosti Rusije – napomenula je Zaharova.

Nastavi čitati

Aktuelno