Connect with us

Društvo

MANJAK HRANITELJA: Lani samo osmoro mališana zbrinuto u porodicama i dobilo srećniji život

Zanemarivanje osnovnih životnih i razvojnih potreba djece od strane roditelja, kao i disfunkcionalnost porodičnih odnosa, glavni su razlog što je banjalučki Dom „Rada Vranješević“ u protekle dvije godine postao utočište za veliki broj djece i mladih. Taj trend je sada daleko veći nego što je to bio slučaj prije pandemije virusa korona, jer je osjetno smanjen broj hraniteljskih porodica.

Kako navode iz Doma, jedan od ključnih razloga je upravo epidemiološka situacija koja je pogodivši Banjaluku, ali i cijelu planetu, znatno uticala na dječije živote ali i na mogućnost njihovih roditelja da im pruže potrebnu pažnju.

– U JU Domu „Rada Vranješević“ trenutno boravi 86 djece i mladih – poručili su iz Doma za „Novosti“ i dodali:

Foto: Printskrin
– Imali smo slučajeva da su u Dom smještana djeca i mladi koji su bili žrtve nasilja, a neki su imali poteškoće u razvoju.

U slučaju fizičkog ili verbalnog nasilja potrebno poduzeti mjere izuzimanje dijeteta iz te porodice, ističe koordinator za odnose sa javnošću banjalučkog Centra za socijalni rad Jelena Milanović.

– Što se tiče razloga zbog kojih djeca najčešće ostaju bez roditeljskog staranja je napuštanje od strane roditelja, znatno lošija materijalna situacija, nedovoljno brige oko dijeteta, te nemogućnost dolaska do doktora jer žive daleko. Što se tiče broja nezbrinute djece, mi svakako nemamo mališane koji čekaju dom jer bilo koje dijete koje nismo u mogućnosti smjestiti u hraniteljsku porodicu, smještamo u Dom Rada Vranješević pa onda tražimo hranitelje koji su podobni da dijete smjestimo kod njih – objašnjava Milanovićeva.

Govoreći o samom procesu zbrinjavanja djece ističe da su lani zaprimili 23 zahtjeva, te da parovi ili pojedinci koji žele da steknu status hranitelja moraju proći psihološku procjenu. Milanovićeva govori da dijete u hraniteljskoj porodici može biti zbrinuto do završetka redovnog školovanja.

Foto; Printskrin/Jutjub
–Vrši se psihološka procjena hranitelja i članova njihove uže porodice, njihove psihološke karatkeristike, motive za bavljenje hraniteljstvom, socijalne i druge vještine od značaja za vaspitanje dece. Opservira se porodična dinamika i stambeni uslovi, procjenjuje materijalna prilika porodice, a na kraju se vrši obuka – izjavila je Milanovićeva za „Novosti“.

Naknada za izdržavanje dijeteta iznosi 445 KM, čemu se dodaje još 251 KM naknade za hraniteljski rad, što je ukupno 696 KM.

– Trenutno imamo oko 65 hraniteljskih porodica, te nismo imali slučajeva zlostavlja dece. Tokom prošle godine u hraniteljsku porodicu zbrinuto je 8 mališana, s tim da je u prethodnoj godini više njih smješteno u Dom „Rada Vranješević“ – zaključila je Milanovićeva.

ZAHTJEVI ZA USVAJANJE

Tokom 2021. godine podnesena su 33 zahtjeva za usvajanje, ali nijedno nije realizovano, a u 2020. godini od 26 zahtjeva realizovano je jedno potpuno usvajanje i dva nepotpuna.
novosti.ba

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Sunčano i toplo

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) će biti pretežno sunčano i veoma toplo vrijeme sa maksimalnom temperaturom od 25 do 29 stepeni Celzijusovih.

U jutarnjim časovima na sjeveru se očekuje prolazna slaba oblačnost, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Po kotlinama i uz riječne tokove biće magle.

Duvaće slab do umjeren istočni vjetar, na sjeveroistoku i istoku poslije podne povremeno jak.

Nastavi čitati

Društvo

BUDITE NA OPREZU! Toplo vrijeme izmamilo zmije

Topla i blaga zima pogodovala je da zmije ranije izađu iz svojih skrovišta, pa su primijećene čak i u februaru.

Sa višim temperaturama ovi gmizavci su aktivniji.

Iako seruma protiv zmijskog otrova ima dovoljno, ipak, dok boravite u prirodi, posebno u neuređenim predjelima, budite oprezni.

Na području Republike Srpske ima 13 vrsta zmija. Najveći diverzitet je u okolini Trebinja gdje ih je 11, dok u okolini Banjaluci ima samo pet vrsta.

Najčešći ujedi zmija su na selima, neuređenim travnatim predjelim i kamenjarima. Najopasniji su ako je ujed za glavu, vrat i jagodice prstiju. Zato oprez!

RTRS

Nastavi čitati

Društvo

PRIBLIŽAVA SE SNAŽAN CIKLON, nebo bi ponovo moglo biti “zamućeno”

Početkom ove sedmice snažan ciklon sa sjevera Afrike premještao se preko Grčke i našeg područja i donio ogromne koncentracije pijeska iz Sahare.

Ogromne količine pijeska prekrile su u i Atinu i sve je bilo obojeno narandžastom bojom. Ogromne količine pijeska i prašine nepovoljno su djelovale i po zdravlje ljudi.

Potom je snažno sjeverozapadno visinsko strujanje pročistilo atmosferu od pijeska, a i vazduh je postao znatno čistiji.

Narednih dana nad centralnim i zapadnim predjelima Mediterana nalaziće se ciklon, koji će u svom prednjem dijelu usloviti veoma izražena južna strujanja. Upravo će ova strujanja usloviti da sa sjevera Afrike preko Italije do Alpa, juga Njemačke i zapada Austrije stignu ogromne količine pustinjskog pijeska i prašine iz Sahare.

Saharska prašina prigušuje sunčeve zrake i čini da nebo izgleda zamućeno. Prašina često stimuliše i stvaranje oblaka.

Nebo može postati žuto i proizvesti fascinantne zalaske sunca. Ne očekuje se loš kvalitet vazduha kakav je nedavno zabilježen u Atini.

U početku u svim predjelima biće vedro i bez oblaka i padavine, ali će od utorka biti oblačnosti sa pljuskovima i grmljavinom.

Kiša uzrokuje da se prašina taloži u obliku tamnih kapi – takođe poznatih kao krvava kiša – na biljkama i automobilima. Nakon sušenja ostavlja jasne tragove.

U višim predelima Alpa i dalje ima puno snega, tako ne treba čuditi da ako snijeg u tim predjelima poprimi boje pijeska iz pustinje u Sahari.

Iako se narednih dana izražena južna strujanja očekuju i iznad našeg područja, glavnina pijeska i prašine iz Sahare ovog puta premještaće se zapadnije od našeg područja.

Nastavi čitati

Aktuelno