Connect with us

Banjaluka

STIPENDIJE ZA 308 STUDENATA Dodijeljena prva rješenja o stipendiranju

Grad izdvaja značajna sredstava po različitim osnovama za obrazovanje, te je riječ o više miliona KM godišnje.

Gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je danas prva rješenja o dodjeli gradskih stipendija studentima prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama.

– Grad na godišnjem nivou izdvaja 1,8 miliona KM za stipendije srednjoškolcima i studentima, a od ove godine povećali smo sve vrste stipendija za 20 odsto. Ove akademske godine, Grad će stipendirati 308 studenata, od kojih je stipendiju po osnovu uspjeha dobila 104 studenta, za deficitarna zanimanja njih osam i prema socijalnom statusu 196 studenata – kazao je gradonačelnik.

Kako je naveo, Grad izdvaja značajna sredstava po različitim osnovama za obrazovanje, te je riječ o više miliona KM godišnje.

– Ovim mladim ljudima sam poručio da budu motivisani da budu najbolji, da koliko mogu znaju da cijene to što je Grad u ovom trenutku u svim okolnostima tu uz njih, što znači da jedan dio sebe poklone gradu i svojoj otadžbini. To znači da sve što steknete znanja naravno da ćete upotrijebiti na lični napredak, ali dio i za opšte dobro – kazao je gradonačelnik, dodajući da je naša obaveza, da pored svih izazova, ostanemo ovdje na ovim prostorima.

Grad ima dosta planova u oblasti obrazovanja u periodu koji je pred nama, a kako je istakao – ulaže se puno i u infrastrukturu, poput buduće gradnje srednjoškolskog doma za šta je u toku izrada idejnog rješenja.

Podsjetimo, stipendije se dodjeljuju po tri osnova.

Naime, stipendije po osnovu socijalnog statusa i po osnovu uspjeha za studente dodjeljuje se u iznosu od po 150 KM, dok za deficitarna zanimanja taj iznos je 260 KM.

Miloš Malešević, student pete godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banaluci dobio je stipendiju po osnovu postignutog uspjeha.

– Bez obzira na novčani aspekt stipendije, ono što je značajno jeste da i dodjelom stipendija ljudi na poziciji vlasti dokazuju da im je stalo do obrazovanja i da imaju želju da nam pruže podršku i olakšaju proces studiranja i osiguraju da imamo više volje i motivacije da budemo što bolji – naveo je on, te zahvalio za ovu podršku.

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ ČESTITAO MEĐUNARODNI DAN SLOBODE MEDIJA: Vaša uloga je nemjerljiva u društvu, sloboda medija i govora su temelj demokratije

Povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, gradonačelnik Draško Stanivuković uputio je čestitku svim novinarima i svim medijskim radnicima.

-Danas, kada obilježavamo Dan slobode medija, želim da zahvalim svim novinarima, snimateljima, fotoreporterima, urednicima i svim zaposlenim u medijima na njihovoj svakodnevnoj borbi za transparentnost i istinu. Svjesni smo da je sloboda medija ključna za očuvanje demokratije, te da je pravo svakog pojedinca da bude informisan o svim dogagađajima koji su od velike važnosti za lokalne zajednice i njihovo stanovništvo. Uprkos brojnim izazovima sa kojima se svakodnevno suočavate, uspijevate da ostajete profesionalci – profesionalci koji su istrajni u namjeri da pitaju, istraže, prenesu i izvještavavaju o svim bitnim temama – naveo je gradonačelnik Stanivuković.

Podsjetio je i na to da je ovaj dan važan, jer podsjeća na svu onu podršku koja svakog dana u godini treba da bude pružena svim medijskim radnicima koji se svakodnevno suočavaju sa pritiscima, ali i cenzurom.

-Ponoviću da su profesionalni novinari svijetla tačka u medijskom mraku. Stoga, hvala vam što svakodnevno čuvate svoju profesiju, što osiguravata slobodan protok informacijama. Hvala za sve ono što nas opomente i podsjetite. Hvala vam za svako postavljeno pitanje i svaku napisanu priču. Siguran sam da ovo društvo od vas može mnogo toga da nauči. Hvala vam što iz dana u dan predano pratite rad Gradske uprave, Skupštine Grada i svih gradskih institucija- naveo je gradonačelnik u čestitki.

Na kraju, baš kao i prethodnih godina, gradonačelnik je zaključio „da ćemo se zajedno boriti za bolje uslove rade, regulisan status zaposlenja, veće plate, bolju zaštitu, bolji pristup informacijama i potpunu slobodu izvještavanja u službi istine“.

Nastavi čitati

Banjaluka

Ovo je radno vrijeme za VASKRŠNJE PRAZNIKE u Banjaluci

Povodom predstojećih vaskršnjih praznika u Banjaluci će doći do izmjene radnog vremena za pravna lica i preduzetnike koji posluju na području grada.

Kako navode iz Gradske uprave, u dane pravoslavnog Vaskrsa, koji je po Zakonu o praznicima Republike Srpske vjerski praznik, za vjernike pravoslavne vjeroispovijesti neradni dani biće 3. maj (pravoslavni Veliki petak), kao, i 06. maj (Vaskršnji ponedjeljak).

Gradska uprava – Ne radi

Dežurne službe

Služba porodične medicine – dežurni timovi u Poliklinici i u Platonovoj ulici, radiće u dvije smjene, od sedam do 20 časova, služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu – dežurni stomatolog radiće u stomatološkoj ambulanti u Službi hitne medicinske pomoći 24 časa, dok će specijalističke pedijatrijske ambulante raditi od sedam do 15 časova, u pedijatrijskim ambulantama u Poliklinici.

“U poslijepodnevnim i večernjim časovima djeca se zbrinjavaju u ambulantama porodične medicine u Poliklinici i u Platonovoj ulici, a nakon 20 časova pacijente će zbrinjavati Služba hitne medicinske pomoći”.

Javni gradski i prigradski prevoz

Odjeljenje za saobraćaj i puteve obavještava putnike, da će autobusi javnog gradskog i prigradskog prevoza na području grada saobaraćati u petak i ponedeljak po redu vožnje od subote.

Apoteka

Dežurna apoteka za vrijeme vaskršnjih praznika biće “1. maj” u Ulici Milana Tepića.

Tržnica

Od osam do 15 časova.

Nastavi čitati

Banjaluka

DRINIĆ ČESTITAO VUČEVIĆU “Banjaluka se raduje, jer od Miloša uvijek imamo BRATSKU PODRŠKU”

Narodni poslanik PDP-a Nebojša Drinić uputio je najiskrenije čestitke novoizabranom premijeru Milošu Vučeviću i svim članovima Vlade Srbije na čijem je čelu.
-Banjaluka se raduje uspjehu gospodina Vučevića koji joj je uvijek pružao prijateljsku i bratsku podršku. Ključevi grada koji su ove godine dodijeljeni Milošu Vučeviću pokazuju s koliko poštovanja i ljubavi pamtimo sve dobro što je učinio na povezivanju Novog Sada i Banjaluke koji su istinski bratski gradovi. Uvjeren sam da će imenovanje premijera Srbije biti novi početak lijepih odnosa i intenzivirane saradnje. Na obostrano zadovoljstvo, istakao je Drinić.

Nastavi čitati

Aktuelno