Connect with us

Svijet

BAJDEN TVRDI! “Amerika jedina iz krize izlazi jača”

Sjedinjene Države jedina su zemlja koja iz kriza izlazi snažnija nego što je bila kada je u njih ušla, poručio je američki predsjednik Džozef Bajden.

Bajden je govorio je o stanju nacije u tradicionalnom obraćanju u Kongresu u kom razmatra značajne teme za američko društvo, unutrašnju i spoljnu politiku.

Predsjednik Sjedinjenih Država je pohvalio ekonomski napredak ostvaren tokom mandata administracije koju predvodi.

– Prije dvije godine naša ekonomija je doživela potres. Međutim, u međuvremenu smo, uz pomoć mnogih građana, otvorili 12 miliona novih radnih mjesta. Više ih je otvoreno nego za vrijeme mandata bilo kog predsjednika tokom četvrogodišnje vladavine – rekao je Bajden.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Američke Države su izašle snažnije iz pandemije korona virusa i kovid više ne kontroliše živote Amerikanaca.

U dijelu govora posvećenom spoljnoj politici američki predsjednik je istakao da su se Sjedinnje Države usprotivile ruskoj agresiji u Ukrajini.

– Zajedno sa NATO-om pokazali smo snagu pred ruskom agresijom na Ukrajinu. Zajedno smo učinili ono što Amerika inače radi na najbolji mogući način. Predvodili smo! Ujedinili smo NATO i izgradili globalnu koaliciju. Usprotivili smo se Putinovoj agresiji i podržali ukrajinski narod – istakao je Bajden.

Ukrajinskom ambasadoru, koji je bio prisutan tokom Bajdenovog obraćanja, poručio je da su SAD ujedinjene u podršci Ukrajini.

– Bićemo uz vas koliko god da je potrebno – rekao je Bajden.

Bajden se osvrnuo i na odnose sa Kinom u svjetlu nedavne trzavice kineskih balona, za koje američke vlasti tvrde da su špijunski.

Američki predsjednik nije konkretno govorio o tom slučaju, istakavši da je kineskom predsjedniku Si Đinpingu jasno stavio do znanja da se SAD zalažu za konkurenciju, a ne sukob.

Agencije

Svijet

SVI PREGOVORI PROPALI! Netanjahu odbacio Hamasove zahtjeve za OKONČANJE RATA

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odlučno je odbacio Hamasove zahtjeve za okončanje rata u Gazi u zamjenu za oslobađanje talaca, ocijenivši da bi to održalo palestinsku islamističku grupu na vlasti, što bi i dalje ugrožavalo Izrael.

Netanjahu je rekao da je Izrael spreman da zaustavi borbe u Gazi da bi osigurao oslobađanje više od 130 talaca za koje vjeruje da ih Hamas i dalje drži.
“Iako je Izrael pokazao spremnost, Hamas ostaje ukorijenjen u ekstremnim pozicijama, među kojima je prvi zahtjev da uklonimo sve svoje snage iz Pojasa Gaze, okončamo rat i ostavimo Hamas na vlasti”, rekao je izraelski premijer.
On je naglasio da “Izrael to ne može da prihvati”.

“Hamas bi bio u stanju da ostvari obećanje da će ponovo i ponovo vršiti masakre, silovanja i otmice”, rekao je Netanjahu.

Lideri Hamasa u Kairu već drugi dan pregovoraju o primirju sa egipatskim i katarskim posrednicima, ali bez vidljivog napretka.
Militantna grupa zahtijeva da svaki sporazum podrazumijeva okončanje rata u Gazi, rekli su palestinski zvaničnici.

Nastavi čitati

Svijet

PAPA ČESTITAO VASKRS PRAVOSLAVCIMA! “Sa najtoplijim osećanjima upućujem čestitke braći i sestrama”

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo čestitao je danas pravoslavnim hrišćanima i vjernicima istočnih crkava koje slave Vaskrs po julijanskom kalendaru.

“Sa najtoplijim osećanjima upućujem čestitke braći i sestrama iz pravoslavnih crkava i nekih istočnih crkava koji danas slave Sveti Vaskrs po julijanskom kalendaru. Neka vaskrsli Gospod ispuni sve zajednice radošću i mirom i utješi one koji prolaze kroz iskušenja”, rekao je papa na kraju tradicionalne nedjeljne besjede na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, a prenosi Vatikan njuz.
Papa je u besjedi prije nedjeljne molitve ponovo pozvao na molitvu za žrtve poplava u Brazilu, kao i za mir u Ukrajini, Izraelu i Palestini.

Nastavi čitati

Svijet

ZATEGNUTI ODNOSI! Češka zvanično opozvala ambasadora iz Moskve

Vlada Češke zvanično je opozvala svog ambasadora u Rusiji Viteslava Pivonku, koji se vratio u Prag krajem 2022. godine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je navelo da će Pivonka formalno napustiti mjesto ambasadora krajem maja,prenijela je agencija ČTK.
Ambasadu Češke u Rusiji vodi otpravnik poslova Jan Ondžejka nakon odlaska Pivonke, a češke vlasti planiraju da pošalju novog ambasadora u Moskvu.
Odnosi Praga i Moskve značajno su se pogoršali posljednjih nekoliko godina. Češki mediji ranije su prenijeli da bi bivši zamjenik ministra odbrane Danijel Kostoval mogao da zamijeni Pivonku.

Nastavi čitati

Aktuelno