Connect with us

Društvo

Nećemo odustati ni od jednog dijela manifestacije u Beogradu

Evropska nedjelja ponosa biće svečano otvorena u Beogradu za tačno sedam dana, u ponedjeljak, 12. septembra.

Upravo ovoliko vremena je prošlo i od izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da država namjerava da zabrani održavanje Evroprajda iz bezbjednosnih razloga. Međutim, zvanična odluka odluka Ministarstva unutrašnjih poslova, jedinog nadležnog organa koji može da izda zabranu skupa, i dalje nije stigla, rekao je Goran Miletić, koordinator “Evroprajda”.

On je u saopštenju naglasio da se već nedjelju dana čeka zvanična odluka o otkazivanju “Evroprajda”, ali da nje nema.

Već nedjelju dana čekamo da se MUP izjasni o zabrani Evroprajda, ali osim brojnih natpisa u medijima, do nas ništa zvanično nije stiglo. Zbog toga apelujem na nadležno ministarstvo da nam, kao organizatorima skupa koji je podržala Vlada Republike Srbije 2019. godine, pisanim putem dostave svoje rešenje. Takođe, voljeli bismo da čujemo i mišljenja Gordane Čomić, ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Brankice Janković, poverenice za zaštitu ravnopravnosti, kao i Zorana Pašalića, zaštitnika građana, koji o ovoj temi ne bi smjeli da ćute – rekao je Goran Miletić, koordinator Evroprajda 2022.

Dodao je da sa druge strane, pregovori u Vladi Republike Srbije i dalje traju, što ih izuzetno raduje jer pokazuju spremnost da država poštuje pravo na slobodu okupljanja definisano Ustavom Srbije i drugim međunarodnim konvencijama.

– U toku su posljednje pripreme pred početak Evropske nedelje ponosa, a prvi gosti uskoro pristižu – naveo je.

Centralni događaj Evroprajda biće Parada ponosa, šetnja zakazana za subotu 17. septembar u 17 časova, na kojoj se očekuje preko 15 hiljada posjetilaca iz zemlje i inostranstva, kao i koncerti na Donjem Kalemegdanu, 16. i 17. septembra. Pored domaćih i regionalnih muzičkih zvijezda, kao što su Senidah, Sara Jo, Edita i Angellina, publiku će u subotu, 17. septembra zabavljati i čuvena britanska muzičarka Džesi Ver.

Veliki broj LGBT+ aktivista i najviših evropskih zvaničnika okupiće se na Međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima, koja će tokom četiri dana ugostiti više od 100 govornika, među kojima su Majkl O’Flajerti, direktor Agencije EU za osnovna ljudska prava, Tobijas Flesenkemper, Šef Misije Saveta Evrope u Beogradu, Ambasador Emanuele Žiofre, šef Delegacije EU u Srbiji, Petra de Sater, potpredsjednica Vlade Belgije i mnogi drugi.

– Kao organizatori Evroprajda 2022, nećemo odustati ni od jednog dijela Evropske nedjelje ponosa, uključujući šetnju koja je zakazana za 17. septembar, i spremni smo na kompromis i dogovor kako bi Evroprajd protekao u najboljem redu i kako bi u svet otišla jedna lepa i solidarna slika Beograda i Srbije – poručio je Miletić.

Društvo

I SUNCE I KIŠA: Kakva nas temperatura očekuje sutra

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti uglavnom sunčano vrijeme uz oblačne periode i temperaturu vazduha do 33 stepena Celzijusova.

Kasnije tokom dana očekuje se toplije vrijeme uz postepen razvoj oblačnosti, koja lokalno može usloviti prolaznu kišu ili pljusak, pretežno po brdsko-planinskim predjelima na istoku, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće slab do umjeren vjetar, sjeverni do sjeveroistočni, a u Hercegovini ujutro pojačan uz jake udare bure.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 15 do 20, u višim predjelima od 10, a dnevna od 27 do 33, u višim predjelima od 23 stepena Celzijusova. piše Srna.

 

Nastavi čitati

Društvo

HOLANĐANIN KRENUO NA BALKAN SPREMAN ZA RAT! Tamo ga dočekalo ono što nije očekivao ni u snovima

Holandski travel bloger Luk Patrik Hugmoed nedavno je posjetio Balkan, te je prenio utiske o svojoj posjeti.

Ovaj mladić je na Instagramu prvo objavio nekoliko fotografija i video iz BiH te ispričao kako mu je bilo u zemlji za koju su mu, kako kaže, mnogi rekli da je opasna.

„Toliko ljudi mi je reklo da budem oprezan kada idem u Bosnu (i druge balkanske zemlje). Zašto ideš tamo? Zar ne znaš da je tamo jako opasno? Zabavi se gazeći na minu, govorili su mi. Nakon što sam posjetio Bosnu i Hercegovinu već 3 puta, sa sigurnošću mogu reći da je to jedna od najbolje čuvanih tajni Evrope. Čak bih rekao da je to jedna od najboljih evropskih zemalja za putnike“, napisao je Luk na društvenoj mreži.

Dodao je da mu se najviše svidjelo Sarajevo.

„Nije najljepši grad, ali je najzanimljiviji. Najviše me zaintrigirala istorija grada, istorija devedesetih, kao i mnoge stvari koje su se događale ranije“, objasnio je.
„Sarajevo nije najlepše, ali Mostar jeste. Bez sumnje najljepši grad u Bosni i Hercegovini“, nadovezao se. Izdvojio je i vodopad Kravice, za koji kaže da je njegovo omiljeno mjesto u zemlji. Napomenuo je da je BiH odlična destinacija za ljubitelje prirode.

Potom se Luk uputio u Hrvatsku gde je posjetio Dubrovnik, Split, Zadar i Pulu. Najviše mu se svideo, Zadar.

„Split i Dubrovnik su lijepi i apsolutno ih vrijedi posjetiti, ali nisu idealni za moj ukus. Zadar jeste. Najviše su mi se svidjele morske orgulje. Zadar mi je najdraži grad u Hrvatskoj jer se u njemu ne osjeti gužva“, objasnio je.

„Hrvatska je jedna od najljepših i najpopularnijih zemalja na svijetu. Kao nekome ko preferira mir i tišinu na putovanjima, ne čudi što Hrvatska nije jedan od mojih apsolutnih favorita u Evropi, ali sam ipak imao relativno dobro iskustvo“, dodao je Luk koji je prije BiH i Hrvatske posjetio i Crnu Goru.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Sunčano, temperatura do 33 stepena

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) će biti uglavnom sunčano vrijeme uz oblačne periode i temperaturu vazduha do 33 stepena Celzijusova.

Kasnije tokom dana očekuje se toplije vrijeme uz postepen razvoj oblačnosti, koja lokalno može usloviti prolaznu kišu ili pljusak, pretežno po brdsko-planinskim predjelima na istoku, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće slab do umjeren vjetar, sjeverni do sjeveroistočni, a u Hercegovini ujutro pojačan uz jake udare bure.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 15 do 20, u višim predjelima od 10, a dnevna od 27 do 33, u višim predjelima od 23 stepena Celzijusova.

Nastavi čitati

Aktuelno